Toegankelijke bioscopen

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

De meeste bioscopen in Nederland zijn rolstoeltoegankelijk. Dus wat houd je tegen om een middagje of avond naar de bios te gaan? Welke film kies je? En welke bioscoop? Want als je jezelf dan toch trakteert, dan wil je ook de meest ultieme filmbeleving met haarscherp 4K beeld in 2D, 3D of zelfs 4DX, indrukwekkend en verfijnd Dolby Atmos geluid dat het lijkt alsof je zelf in de film zit en uiteraard de beste zitplaatsen!

Wat is de beste plaats in een bioscoop? Volgens kenners is dat middenin in de zaal. Want bij veel geluidssystemen is daar het geluid optimaal. Toch zijn vaak vooral de achterste rijen populair. En dan midden in de rij, recht voor het scherm, want vanaf de zijkanten krijg je sneller last van een stijve nek. Ook mensen die vanaf de eerste rij omhoogkijken kunnen dit voelen in de nek.

Het is nog maar de vraag of de beste plekken bereikbaar zijn voor iemand met een rolstoel. Dat is afhankelijk van je rolstoel en je mogelijkheden om een (misschien wat onhandige) transfer te maken. Maar het is ook afhankelijk van de bioscoop. De ene zaal is de andere niet. Welke voorzieningen maken bioscopen toegankelijk voor iedereen: ook rolstoelers, slechthorenden, slechtzienden en andere mensen met lichamelijke beperkingen?

Voorzieningen voor een toegankelijke bioscoop

De meeste bioscopen hebben zalen met één of twee plekken voor rolstoelers. Die plekken bevinden zich vaak achterin de zaal. Soms is dat naast een vaste rij stoelen, soms worden fauteuils verwijderd om plaats te maken voor rolstoelen. Veel keuze heb je dus niet, maar op de achterste rijen zit je niet slecht! Er zijn zalen met een verhoogd podium voor rolstoelers. Leuk bedacht, maar je zit daar wel heel prominent en eenzaam zonder je vrienden.

Helaas zijn er ook bioscopen waar je juist vooraan in de zaal zit. Met een stijve nek als gevolg. Behalve als je een rolstoel met kantelverstelling hebt, dan kan je voor een goed zicht het zitgedeelte achteroverkantelen. Overigens kan een elektrische rolstoel met hoog-laag functie weer goed van pas komen voor een goed zicht achterin de zaal.

De kantelfunctie gebruiken om goed voor het bioscoopscherm te gaan zitten..

Een transfer maken naar een bioscoopstoel is voor sommigen natuurlijk een optie, maar het moet wel verantwoord zijn! De modernste 4DX-zalen hebben stoelen met allerlei bewegingseffecten voor een intense filmervaring! Ook in je eigen rolstoel kan je in ieder geval de omgevingseffecten ervaren (geur, wind, regen, sneeuw,…).

Behalve een rolstoeltoegankelijke zitplaats in de zaal heb je ook toegang nodig tot een toilet, balie, foyer, bar, garderobe en eventuele kluisjes. En je moet vooral zonder veel gedoe op al die plekken kunnen komen. Belemmeringen die nogal eens worden ondervonden zijn: zware deuren, krappe liften of onduidelijke signalering. Dit alles is op te lossen met goed geïnformeerd en vriendelijk personeel die je op een ongedwongen manier de weg wijst en je helpt waar nodig is.

En voorzieningen voor slechthorenden? Die zijn er ook. Diverse bioscopen hebben zalen met een ringleiding-, FM- of infrarood signaal. Gehoorapparaten of cochleaire implantaten (CI) kunnen dit signaal oppikken om het geluid van de film te horen zonder storend omgevingsgeluid. Minder gebruikelijk, maar wel heel handig, is het gebruik van een vergelijkbaar signaal aan de verkoopbalie of bar. Een gehoorapparaat binnen enkele meters kan dit signaal oppikken, waardoor je de balie- of barmedewerker beter kan horen.

Via hoorwijzer.nl kan je checken welke voorzieningen aanwezig zijn in bepaalde bioscopen. Er zijn ook systemen in opkomst zoals WhatsMedia, waar je via een app op je smartphone ondertitelingen of een gebarentolk kan laten meespelen tijdens de film. Dit moet zich echter nog ontwikkelen.

Mensen met een visuele beperking kunnen gebruik maken van de gratis app EarCatch om op hun smartphone een audiodescriptie van een film te luisteren. Een stem beschrijft wat in beeld te zien is. Benieuwd voor welke films audiodescriptie beschikbaar is? Check de app!

Daarnaast is in een donkere bioscoop een goede routesignalering van belang en voorzieningen, zoals geleidingen en leuningen.

Een aspect dat natuurlijk altijd op orde moet zijn, is de veiligheid. Vluchtroutes moeten toegankelijk zijn voor alle gasten en voorzien zijn van duidelijke signalering. En voor het totaalplaatje zijn bijvoorbeeld nog belangrijk: een toegankelijke parkeerplaats en website. Op de website moet informatie over speciale voorzieningen en reservering makkelijk te vinden zijn. Een reservering is trouwens wel belangrijk, zeker als je een rolstoelplek wilt, want die zijn vaak schaars.

Vind een toegankelijk bioscoop bij jou in de buurt

Een goede manier om een voor jou toegankelijke bioscoop te vinden in de buurt, is via de app Ongehinderd. Je leest er nuttige recensies van anderen met veel gedetailleerde informatie.

Daarnaast kan je de websites van verschillende bioscoopketens raadplegen:

  • Pathé heeft bijvoorbeeld zalen met ringleiding in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Helmond.
  • Op de website van Vue Cinemas wordt voor alle locaties onder de koppen ‘toegankelijkheid’ en ‘faciliteiten’ informatie gegeven over aanwezige voorzieningen.
  • De website van Kinepolis geeft summiere informatie over rolstoeltoegankelijkheid en geen informatie over voorzieningen voor mensen met een auditieve beperking.
  • Euroscoop heeft ook enkele vestigingen in Nederland. Bij Euroscoop Tilburg is de eerste rij (voorzien van klapstoelen) ook geschikt voor rolstoelers.

Eten en drinken bestellen voordat de film begint in de bioscoop.

We wensen je veel plezier in de bioscoop! Geniet van een spannende actiefilm, een hilarische comedy of van een heerlijke romantische zwijmel film. Laat de service op gebied van toegankelijkheid te wensen over? Of is die juist perfect? Deel je ervaringen met anderen via de app Ongehinderd!