Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Toegankelijke apps die het leven makkelijker maken

Toegankelijke apps die het leven makkelijker maken

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Ben jij een beetje handig met je mobiele telefoon of tablet? Welke apps zou jij je mederolstoelers dan zeker aanraden?

We hebben alvast een voorzetje gemaakt met een overzicht van de verschillende soorten apps die interessant kunnen zijn. Wat zijn jouw ervaringen met deze apps? En zijn we er misschien nog één vergeten? We horen het graag!

Let op: apps verzamelen informatie over je gedrag, locatie etc. We gaan ervan uit dat je dat wel weet en dit meeneemt in je afweging om apps te gebruiken of niet.

Virtuele assistenten

Virtuele assistenten zoals Siri van Apple. Google Assistant, Alexa van Amazon (Engelstalig) of Microsoft Cortana (Engelstalig) kunnen je het leven makkelijker maken. Bedien je telefoon of tablet handsfree met gesproken commando’s, dicteer berichten, start een muziekje, stel vragen: het is allemaal mogelijk.

Door koppeling met slimme apparaten bedien je ook je omgeving met je stem. De ontwikkelingen gaan snel en er is steeds meer mogelijk, ook koppeling met je elektrische rolstoelbediening bijvoorbeeld.

Apple Siri

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS

Google Assistant

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

Amazon Alexa

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

Microsoft Cortana

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

Amazon Echo Show met Alexa Assistent

Apps voor meer toegankelijkheid

Er zijn verschillende apps waarmee je toegankelijke gebouwen, parkeergarages of openbare toiletten kan vinden. Al deze apps werken met interactieve kaarten en zijn afhankelijk van de informatie die gebruikers of bedrijven doorgeven. Wat zijn de verschillen? Wij hebben een steekproef gedaan in de binnenstad van Utrecht.

Ongehinderd

Ongehinderd is een Nederlandstalige app waarmee je informatie over de toegankelijkheid van allerlei categorieën gebouwen kan vinden.

Een voordeel is dat je gedetailleerde reviews en ervaringen van gebruikers kan lezen. Een nadeel is dat er momenteel voor Utrecht maar 17 gebouwen met een beoordeling op de kaart staan…

Prijs: Gratis
Beschikbaarheid voor iOS en Android

access earth

 

flush

Wheelmap

Wheelmap biedt ook informatie ingedeeld in categorieën. Locaties krijgen een symbool voor wel/niet/deels toegankelijk of ‘niet beoordeeld’. De app heeft handige filterfuncties en detailinfo.

De informatie voor Utrecht lijkt bovendien behoorlijk goed gevuld met alleen al voor het centrum honderden beoordelingen. Een toelichting van gebruikers zoals op ‘Ongehinderd’ zou deze app nog fijner en betrouwbaarder maken.

Een beetje storend op dit Duitse platform is de beperkte Nederlandstalige informatie.

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

 

WheelMate

Met de WheelMate app vind je rolstoeltoegankelijke toiletten en parkeerplaatsen.

De app is zeer basic, maar daardoor ook overzichtelijk. Deze app is Engelstalig: misschien niet echt een nadeel, want er worden meer pictogrammen dan tekst gebruikt.

Met tientallen toegankelijke adressen in de binnenstad van Utrecht lijkt deze app redelijk compleet.

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

wheelmap

 

triptriphurray

On Wheels

On Wheels is een Vlaamse app. Naast de mogelijkheid om categorieën te kiezen, kan je ook eenvoudig de breedte van je rolstoel en maximale hoogte van drempels opgeven.

Een fijne app voor als je in België bent, maar helaas levert On Wheels voor Utrecht alleen informatie op over toegankelijke parkeergarages.

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

 

HogeNood

Op zoek naar toegankelijke openbare of semi-openbare toiletten? Dan is HogeNood misschien een app voor jou.

Onder instellingen kan je de zoekresultaten beperken tot rolstoeltoegankelijke toiletten.

De informatie voor Utrecht centrum lijkt minder compleet dan bijvoorbeeld Wheelmap. Maar waarbij HogeNood tijdens onze proef de Hema ontbreekt, ontbreekt bij Wheelmap de Bijenkorf.

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

tweri

 

triptriphurray

Uniek Sporten

UniekSporten is een specifieke app waarmee je toegankelijke sportaccommodaties kan vinden.

Aan de hand van beoordelingen van gebruikers vind je informatie over de toegankelijkheid.

Helaas is ook deze app nog maar schaars gevuld met beoordelingen en daardoor beperkt bruikbaar. Misschien kan je helpen met jouw beoordelingen!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

 

Zoals je ziet heeft elke app voor- en nadelen. En geen enkele app lijkt op dit moment compleet. Wat is de beste app voor jou? Dat kan je het beste zelf bepalen. Het is maar waar je naar op zoek bent.

Kom in beweging met sport- en beweegapps

De activity tracker op de Apple Watch is ideaal voor actieve rolstoelgebruikers.

Als je sport kan een activity tracker, sporthorloge of smartwatch je helpen om je prestaties te meten en jezelf te verbeteren. Beweeg jij (zoals veel mensen) te weinig? Dan kan een activity tracker een extra stimulans geven om in beweging te komen.

Fitness ‘wearables’ kunnen je stappen, afstand, snelheid, route en/of hartslag meten en omrekenen naar calorieën. Met bijbehorende apps kan je je prestaties weergeven, vergelijken en delen. En jezelf doelen stellen of een trainingsschema volgen.

Als rolstoeler heb je er natuurlijk niks aan dat jouw ‘stappen’ worden gemeten! Wat jij nodig hebt is een tracker die je hoepelbewegingen kan registreren. En een app die dit accuraat kan vertalen naar activiteit en energieverbruik. Die zijn op dit moment helaas nog heel schaars.

Van de grote merken houdt voorlopig alleen Apple echt rekening met rolstoelers. De Apple Watch is geoptimaliseerd voor rolstoelgebruikers, houdt rekening met verschillende hoepeltechnieken en geeft toepasselijke meldingen: it is ‘time to roll!’ Voor een interessant (Engelstalig) artikel over de ontwikkeling van deze rolstoel activity app klik op de link.

Een app voor decubitus preventie

Sunrise Medical heeft een innovatieve app die je kan helpen om doorzitten te voorkomen en de druk op de kwetsbare huid en weefsels tot een minimum te beperken.

De Switch-It Remote Seating App is via Bluetooth gekoppeld aan je Sedeo Ergo zitsysteem op jouw elektrische rolstoel. De AD app maakt realtime rapporten van de zithoek en andere instellingen, helpt bij het opstellen van drukverminderingsplannen en waarschuwt als het tijd is om van positie te veranderen.

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

De Switch-It Remote Seating App

Plan je reis met openbaar vervoer apps

Als je met het OV reist en zowel trein als bus of tram gebruikt, is 9292 de app voor jou, ook als je een rolstoel gebruikt. Onder ‘extra opties’ kan je namelijk de optie ‘toegankelijk plannen’ aanvinken. De app houdt dan rekening met de toegankelijkheid van voertuigen en haltes.

De NS Reisplanner Xtra komt ook goed van pas. Niet alleen kan je hiermee een reis plannen, je kan er sinds medio 2018 ook reisassistentie mee aanvragen.

De toegankelijkheid van het OV laat overigens nog wel te wensen over, maar er wordt aan gewerkt (de geplande verbeteringen zijn in deze Kamervragen te lezen). Verschillende apps van lokale vervoerders laten momenteel nog geen toegankelijkheidsinformatie zien, er is dus nog werk aan de winkel!

9292

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

NS Reisplanner

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS en Android

 

Op reis met de NS Reisplanner Xtra

Hulp met tanken

Zelfstandig tanken met de auto? Voor veel rolstoelgebruikers lastig of onmogelijk met die zware slangen. Hulp inschakelen van een medewerker op een tankstation valt niet altijd mee. Toet toet! Het is al lastig om de aandacht van een medewerker te trekken.

De fuelService app is bedacht voor en door chauffeurs met een mobiliteitsbeperking. Met de app vind je tankstations met assistentie*. Je communiceert met het tankstation via eenvoudige knoppen in de app, vooraf, tijdens en na je tankbeurt.

Meld je aan, wacht op bevestiging en rij naar het tankstation. Stuur een bericht als je ter plekke bent. Je ontvangt dan een bericht terug over je wachttijd. Na afloop kan je feedback geven en een review achterlaten.

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone

*Voorlopig alleen tankstations van Shell, maar hopelijk volgen er snel meer.

Bij Sunrise Medical geloven we dat met de juiste mentaliteit, de juiste rolstoel of dit nu een handbewogen of elektrisch is en met misschien wel de juiste app, je echt #LiveWithoutLimits kan leven.

Vond je deze blog over toegankelijke apps nuttig? Bekijk dan ook onze andere blogartikelen over bijvoorbeeld toegankelijkheid. Je zal hier veel tips en informatie vinden over het dagelijks leven van mensen met een beperking.

Foto's via Apple, Cnet en NS.