Improving people's lives blog > Inspiratie > Tirzah Lopez: op weg naar Miss Wheelchair World 2022

Tirzah Lopez: op weg naar Miss Wheelchair World 2022

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Over een aantal maanden is het zover, dan vindt de Miss Wheelchair World verkiezing in Mexico plaats. Hier wordt de mooiste vrouw in een rolstoel gekroond. Afgelopen december ontving ik een bericht met bevestiging van mijn deelname. En nu mag ik Nederland vertegenwoordigen tijdens de missverkiezing, hoe vet is dat!

Mijn naam is Tirzah Lopez en ik zit sinds vijf jaar in een rolstoel. Tijdens een val op de ski’s liep ik een complete dwarslaesie op. Ik ben verlamd vanaf onder mijn borst en kan dus niet meer lopen. Het leven met een dwarslaesie is niet altijd even makkelijk, maar ik ga niet met de pakken neerzitten. Ik grijp alle kansen aan, ga verschillende uitdagingen aan en ik probeer mijn steentje aan de verbetering van inclusie en representatie bij te dragen. Door actief te zijn op social media is de missverkiezing voor vrouwen in een rolstoel op mijn pad gekomen. In het begin had ik mijn twijfels, maar nu heb ik er ontzettend veel zin in!

Fotocredits van links naar rechts: Michiel Geven, Sjoerd Banga en Valerie Visschedijk
Fotocredits van links naar rechts: Michiel Geven, Sjoerd Banga en Valerie Visschedijk

De missverkiezing

In 2017 was Mirande Bakker, de winnares van de titel ‘mooiste vrouw met een handicap’, uitgezonden op televisie op SBS6, naar een idee van Lucille Werner.

Ze was een jaar lang ambassadrice voor Onbeperkt Nederland en mocht ons kikkerlandje in Warschau, Polen vertegenwoordigen in de eerste editie van de Miss Wheelchair World verkiezing.

Helaas was vijf jaar geleden de laatste verkiezing in Nederland en inmiddels is er geen organisatie meer die missverkiezingen organiseert of ondersteund. Dat geeft mij een extra uitdaging, om zonder professionele organisatie achter me toch voorbereid naar Mexico te komen. Dat is best een uitdaging!

De tweede editie wordt gehouden in Baja California in Mexico. Dat ligt in de buurt van de stad Tijuana, net onder de grens van de Amerikaanse staat Californië. Samen met 26 kandidaten uit andere landen woon ik een week lang diverse workshops en fotoshoots bij. Aan het einde van die week is het gala. Er worden tijdens de Miss World Wheelchair meerdere prijzen uitgedeeld. First finalist, Second finalist, Miss Popularity, Miss Photogenic, Miss Smile, Miss Friendship en natuurlijk de hoofdprijs Miss Wheelchair World 2022. Er is geen geldprijs. Het zou natuurlijk fantastisch zijn om een titel mee naar Nederland te nemen, maar het meedoen vind ik het belangrijkste. Dat alle kandidaten de kans krijgen om zichzelf te presenteren aan de hele wereld, dat is al heel veel waard.

Samen met Eva van Eikhout backstage tijdens fotoshoot 'jachtscene' van Hans Withoos.
Samen met Eva van Eikhout backstage tijdens fotoshoot 'jachtscene' van Hans Withoos.

Missie

Elke Miss heeft een missie, ik heb er eigenlijk twee. Ik streef voor verbetering van de zichtbaarheid van mensen met een beperking en ik wil een gezonde leefstijl stimuleren binnen de community.

Ik heb voor deze twee verbeteringen gekozen omdat mensen in een rolstoel niet minder waard zijn, maar de maatschappij laat je dat vaak wel geloven. Het begint bij gezien worden. Als mensen zoals ik niet in de media verschijnen en diverse zichtbare beroepen kunnen uitoefenen dan zullen anderen het altijd maar bijzonder, raar of moeilijk vinden. Naast representatie vind ik gezondheid ook belangrijk. Gezond leven is niet makkelijk en helemaal niet als je zittend door het leven moet. Voor de gemiddelde Nederlander is er onwijs veel aanbod en kennis, maar als je een beperking hebt is naar de sportschool gaan toch even anders. Ook kennis over de juiste voeding moet onder de doelgroep gepromoot worden.

Dagelijks leven

Naast mijn parttime baan heb ik een podcast met twee anderen (Zoë en Jimmy), deze heet ‘De Dwarsliggers’. De podcast gaat over het leven met een dwarslaesie en is te beluisteren op onder andere Spotify.

Verder ben ik dagelijks actief op social media en werk ik regelmatig samen met een kledingontwerpster gespecialiseerd in aangepast kleding, Alicia de Groot van MOS, om producten te verbeteren en ik help ook met een stukje marketing. Alles naast mijn werk is onbetaald en kost veel tijd en energie. Dat maakt het soms wel pittig maar ik doe het graag want er is zoveel werk aan de winkel. Om gezond te blijven ga ik twee keer in de week naar de fysiotherapeut om mijn benen door te laten bewegen. Dat is onder andere om spasme tegen te gaan en goed voor de gewrichten en doorbloeding. Daarbij train ik de spieren in mijn bovenlichaam in de sportschool. Gezond eten en blijven bewegen is een terugkerend onderwerp in mijn leven.

Een Nederlandse Podcast waar alles gaat over het leven met een dwarslaesie.
Een Nederlandse Podcast waar alles gaat over het leven met een dwarslaesie.

Ook werk ik momenteel mee aan een internationaal platform voor mensen met een beperking, wat hopelijk gauw meer voeten in de aarde krijgt. Op Instagram deel ik samen met andere mensen Live gesprekken tussen mensen. Ik spreek met professionals en lotgenoten over diverse onderwerpen. Om zo mensen met een beperking meer te laten zien en horen. En sinds vorig jaar ben ik ook ambassadeur van Sunrise Medical.

Voorbereiding

Niet alleen de avondjurken maar ook de vliegreis en alle onkosten, daar moet ik zelf een budget voor regelen. Daarom ben ik momenteel op zoek naar sponsoren. En voor de zekerheid ben ik zelf vast een crowdfunding gestart. Er is meer nodig dan ik in eerste instantie dacht, maar er is nu geen weg meer terug. Het moet en zal me lukken. Ik weet alleen nog niet hoe.

De komende periode ben ik bezig met al mijn projecten en ook vaker voor de camera te vinden. Interviews en fotoshoots zijn belangrijk om mijn kans in Mexico te vergroten. Ik kan het niet alleen, ik heb alle support nodig en alle hulp is welkom. En natuurlijk hoop ik dat veel mensen op me gaan stemmen tegen die tijd.

Wanneer

Op 29 oktober 2022 vindt het gala plaats en komen er vanuit de hele wereld vrouwen in een rolstoel om hun beste kant te laten zien. Het gaat niet alleen om looks. Je wordt ook beoordeeld op je inzet en talent. Om samen met allemaal krachtige vrouwen zoiets bijzonders te mogen meemaken, daar kijk ik ontzettend naar uit.

Fotograaf: John Geven
Fotograaf: John Geven

De weg naar de missverkiezing

Op Instagram, Facebook en YouTube deel ik regelmatig posts over mijn leven en ook over de weg naar de missverkiezing. Hoe meer likes en volgers, hoe groter de kans dat ik een prijs kan meenemen naar Nederland. En ik hoop dat jullie me ook hierbij willen helpen!

Help je mij als Miss Wheelchair Nederland mee naar Mexico? Volg mij op mijn Instagram @felinatiger en mocht je mij willen ondersteunen in deze uitdagende reis dan kan je eventueel een bijdrage doen via mijn crowdfund-pagina 'help Tirzah naar miss wheelchair world'. Alle kleine beetjes helpen!

Dank je wel alvast!

Met vriendelijke groet, Tirzah Lopez

Foto's: John Geven, Michiel Geven, Sjoerd Banga, Valerie Visschedijk en Hans Withoos.