Improving people's lives blog > Inspiratie > Tirzah Lopez: een ervaring om nooit te vergeten!

Tirzah Lopez: een ervaring om nooit te vergeten!

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

In mijn blogartikel van afgelopen maart schreef ik over mijn weg naar de Miss Wheelchair World 2022 in Mexico. Na alle voorbereidingen begon op 22 oktober jl. dan eindelijk het echte avontuur van de Miss Wheelchair World 2022 en met deze blog wil ik mijn ervaringen met jullie delen.

Na een dag reizen kwam ik aan in Tijuana, Mexico. Ik had helaas geen tijd om even te rusten, want ik en de andere 'missen' moesten direct aan de slag met het overvolle weekprogramma.

De aftrap begon met een introductiediner waar iedere miss zichzelf moest presenteren met een speech voor een volle zaal. Het was indrukwekkend om de verschillende speeches van alle missen te horen.

Presteren

Het volle weekprogramma bestond uit workshops, photoshoots, haar- en make-upsessies, choreografie, het bezoeken van verschillende locaties voor promotiedoeleinden, samen heerlijk eten en gezellig socializen. Het klinkt allemaal superleuk en dat was het ook, maar het was ook heel pittig. Je moet elk moment van de dag je van je beste kant laten zien en het enige momentje voor jezelf was als je 's avonds 'relaxt' in bed lag.

Weinig sponsoring

Ik heb veel met de verschillende missen gesproken. Eén voor één zijn het allemaal kanjers. Ze hebben allemaal keihard moeten vechten om aanwezig te kunnen zijn en hun land te vertegenwoordigen. Jammer genoeg is het niet iedereen gelukt om voldoende geld bij elkaar te verzamelen of het visum op tijd geregeld te krijgen. Ook bij mij ging het niet van een leien dakje. Sponsoren waren moeilijk te vinden en er was weinig tot geen media-aandacht voor het evenement, terwijl je je land met veel trots gaat vertegenwoordigen en je een hele belangrijke boodschap over inclusiviteit gaat verkondigen. Daarom ben ik des te meer trots op mezelf dat het me toch gelukt is, ook al was het een erg stressvolle periode.

Tirzah Lopez vol trots met de Nederlandse vlag.
Vol trots met de Nederlandse vlag!

Deelnemen is winnen

Persoonlijk had ik geen idee waar de jury ons precies op zou beoordelen. Elke dag kwamen er mensen achter de schermen kijken en praatjes maken, dus je kon wel voelen dat er altijd ogen op je gericht waren. Inzet, betrokken zijn en een positieve houding zijn punten waar onder andere opgelet werd. Als je mij had gevraagd wie er van mij mocht winnen, dan had ik met volle overtuiging gezegd dat elke miss het verdiende om te winnen. We hebben allemaal zoveel moeten doen om daar te zijn en het zijn allemaal prachtige dames. Supermooi ook dat er geen enkele spoor van rivaliteit te ontdekken was. Onderling was het gewoon gezellig en hadden we gesprekken over onderwerpen waar alleen wij, vrouwen met een beperking, mee te maken hebben in het leven. De gedeelde problemen en overwinningen dat verbindt ons ongeacht de leeftijd en afkomst. De vriendschappen en connecties die je maakt, maken de deelname aan dit evenement het helemaal waard!

Een aantal impressiefoto's van Tirzah in Mexico.

Leerzaam

Het was een mooi compliment om te horen dat bijna alle dames mij kenden van mijn vlogs en voor de missverkiezing al volgden op social media. Dat ze daar inspiratie uithaalden gaf mij waardering voor alles waar ik de afgelopen jaren hard aan gewerkt heb. Zelf ben ik enorm geïnspireerd geraakt door de persoonlijke verhalen en projecten waarover de anderen vertelden.

Ook deelden we onderling tips over bijvoorbeeld zithouding, wat de beste rolstoel is, kleding en gezonde lifestyle. We hebben zoveel gemeen met elkaar en dat is wat ons mensen verbindt. We moeten minder kijken naar de verschillen en meer naar de overeenkomsten. Niet naar wat we niet kunnen, maar juist naar wat we allemaal nog wel kunnen bereiken!

De finale

Zaterdagavond lokale tijd was de show live te volgen op Facebook en Youtube. In een grote evenementenhal in Rosarito, Baja California werden de laatste voorbereidingen getroffen. Op de valreep werd de muziek nog aangepast en de laatste updates gedeeld. Na het lange wachten en uren in de haar en make-up speelden mijn zenuwen op en vergat ik de choreografie die ik de dag ervoor perfect wist uit te voeren.

De felle lichten deden zeer aan onze ogen, maar lachen deden we! Na alles waar we zolang naar hadden toegewerkt was ineens daar het moment. Na het nationale kostuum en de eerste dans moesten we in rap tempo backstage omkleden. Iedereen had daar hulp bij nodig en sommige kandidaten moesten zelfs liggend op een opblaasmatras zich omkleden. Het was pure chaos, maar dat zie je gelukkig niet terug op het podium. Er komt veel meer bij kijken dan dat je denkt. Het is voor een vrouw in een rolstoel niet vanzelfsprekend om ‘even snel om te kleden’.

Voor het tweede deel moesten we onszelf presenteren op de catwalk in een galajurk en nog een dans uitvoeren. Daarna kwam de show ten einde en stonden we allemaal op het podium. Het enige wat ik dacht was ‘blijven lachen’. Nadat Miss Polen haar kroon en titel in ontvangst had genomen werd ik als “Holanda” opgeroepen. De geforceerde glimlach maakte plaats voor een oprecht blije lach en ik was enorm verrast dat ik tweede was geworden.

Daarna volgde Miss Peru als winnaar van de missverkiezing en was de show afgelopen.

De zaal stroomde leeg nadat er veel mensen op het podium kwamen om even een foto te maken. Toen volgde het omkleden en gingen we met de bus terug naar het hotel, waar we nog om elf uur 's avonds aan het diner moesten beginnen. Het was een lange dag, een lange week maar ik was blij, uitgeput en opgelucht!

Geen aandacht in de media

Bij aankomst op Schiphol had mijn vriend geregeld dat familie ons kwam ontvangen. En dat was fijn, want ik heb met de voorbereidingen en tijdens mijn deelname helaas weinig steun vanuit Nederland ontvangen. Dankzij Alicia de Groot heb ik in een op maat gemaakte jurk tijdens de show kunnen stralen! Enkele bekenden van mij hebben geholpen om mijn reis te kunnen betalen naar Mexico, ik ben ze hiervoor enorm dankbaar!

Het goede nieuws is helaas niet opgepikt door de media, hoewel het veel mensen verbaasd is dit precies de reden waarom ik meedeed. In Nederland zie je mensen zoals mij niet, terwijl er zoveel toffe interessante talentvolle mensen met een beperking zijn die mooie verhalen hebben die meer aandacht verdienen.

Gelukkig was de zichtbaarheid in andere landen beter en is er meer waardering voor de prestaties van de missen. Een aantal kandidaten hebben bijvoorbeeld lintjes ontvangen voor hun prestatie en zijn voor grote televisieprogramma’s uitgenodigd om hun ervaringen te delen.

Doorgaan

Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Ik ben de eerste Nederlandse vrouw in een rolstoel die een prijs, First runner-up oftewel tweede is geworden bij een internationale missverkiezing!

Als Vice Miss Wheelchair World voel ik me geroepen om vooral door te gaan met wat ik doe, want representatie en rolmodellen zijn belangrijk voor de beeldvorming en gelijke kansen. Gelukkig bereik ik met mijn eigen social media kanalen duizenden mensen wereldwijd. Dat er in Nederland nog wel wat te verbeteren valt qua beeldvorming over mensen met een beperking, dat is wel duidelijk.

Wil je mij volgen op social media? Dat kan via mijn accounts op Instagram, Facebook, TikTok en YouTube.

Tirzah gekroond als Vice Miss Wheelchair World 2022.
Tirzah gekroond als Vice Miss Wheelchair World 2022.

In mijn 10 minuten durende vlog op YouTube neem ik je mee in mijn avontuur in beeld en geluid en deel ik mijn ervaring.

Foto's: Tirzah Lopez en Miss Wheelchair World.