Improving people's lives blog > Subsidies en voordelen > Tips voor startende freelancers/zzp’ers met een beperking

Tips voor startende freelancers/zzp’ers met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Voor mensen met een beperking biedt freelance werk vaak een uitstekende oplossing voor de vele uitdagingen die samen gaan met standaard werkplekken. Zelfstandig ondernemen is boeiend, toegankelijk en er zijn veel verschillende soorten freelance werk waar mensen met een beperking aan de slag kunnen.

Hoe kan freelancen voordelig zijn voor mensen met een beperking?

De flexibiliteit van zelfstandig ondernemen maakt het een ideale keuze voor mensen met een beperking voor wie de normale werkconstructies een uitdaging vormen. Zzp’ers kunnen veel meer controle houden over hun werkindeling, wat handig is als werk moet worden ingepland rond medische afspraken en andere prioriteiten met betrekking tot de gezondheid.

Freelance werk kan vaak thuis of op afstand worden uitgevoerd. Dit betekent dat mensen met een beperking een stabiele werkomgeving kunnen creëren voor zichzelf. Als thuiswerken mogelijk is, stelt dit mensen met een beperking in de gelegenheid hun dag zo in te delen dat het in hun routine past. Zij kunnen hun werkplek zo inrichten, zodat het aan hun specifieke behoeften kan voldoen. Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met reizen, tl-verlichting, luidruchtige werkplekken, verminderde immuniteit of voor wie standaard bureaus niet geschikt zijn, kunnen hier veel baat bij hebben.

Freelancen kan een scala aan mogelijkheden bieden die op de standaard werkplekken meestal niet voorhanden zijn. Freelancers kunnen bijvoorbeeld makkelijker switchen tussen de verschillende werkzaamheden, zodat het werk niet saai wordt of gaat vervelen.

Werkbespreking

De uitdagingen

Hoe fijn het ook kan zijn, zelfstandig ondernemen kent ook een flink aantal uitdagingen. De meeste freelancers moeten behoorlijk wat (onbetaalde) tijd steken in de marketing van zichzelf, wat een grote last kan zijn. Het is belangrijk gezonde grenzen te stellen, zeker als je nieuw bent in het ondernemerschap. Het voor jezelf instellen van normale ‘kantooruren’ kan helpen voorkomen dat je niet dag en nacht bezig bent met het beantwoorden van vragen, e-mails en verzoeken die binnenkomen.

Het inkomen van zzp’ers kan, zeker in het begin van een freelancecarrière, heel onberekenbaar zijn. Loon is instabiel en onvoorspelbaar, dus een stevig budget en financieel back-up plan zijn essentieel. Zzp’ers lopen pensioen dat werkgevers bieden en betaald ziekteverlof mis, dus is het belangrijk om hiervoor zelf alternatieve maatregelen te treffen.

Daarnaast worstelen mensen die gewend zijn aan grote, sociale werkomgevingen vaak met isolatie als ze gaan freelancen. Professioneel netwerken en het onderhouden van sociale relaties zijn belangrijk aspecten om ervoor te zorgen dat het ondernemerschap geen belasting wordt voor het mentale welzijn.

Hoe ga je aan de slag?

Het starten van een freelance bedrijf is een grote beslissing, maar het kan je leven veranderen. Hier zijn een aantal tips om aan de slag te gaan:

Bepaal wat voor soort onderneming geschikt is voor jou

Er zijn veel verschillende soorten freelance werk. De beste manier om een vakgebied te kiezen die voor jou geschikt is, is door in te spelen op je sterke punten. Je kan bijvoorbeeld het volgende proberen:

  • Schrijven
  • Redigeren
  • Web development of IT
  • Grafisch ontwerpen of illustraties
  • Fotografie
  • Accounting of boekhouden
  • Virtual assistent, sociale media-management of administratief werk

Fotograaf in een rolstoel.

Bereid je voor met relevante kennis of kwalificaties

Verdiep je in jouw vakgebied! Relevante cursussen, boeken en workshops kunnen je helpen meer kennis op te doen over je nieuwe rol, het vakgebied dat je gekozen hebt en de wereld van freelancen.

Begrijp je markt

Wie word je doelgroep? Denk er vast over na wie je ideale kopers of klanten zullen zijn. Waarom zouden ze met jou willen werken en met welke marketingstrategieën kan je hen het beste bereiken (vind je klanten op sociale media, via gemeenschappelijke contacten, door middel van e-mailen of tv- of radioreclames?). Denk aan je concurrenten en wat jouw onderneming van hen onderscheidt.

Regel de wettelijke aspecten

Als je gaat freelancen zal je een aantal wettelijke voorwaarden tegenkomen waar je aan moet voldoen. Vraag indien nodig eerst een bedrijfsvergunning aan. Je moet ook je bedrijfsnaam registreren bij de Kamer van Koophandel om een KvK-nummer te krijgen. De KvK geeft je inschrijving door aan de Belastingdienst, waarna je een BTW nummer ontvangt. Denk er ook over na hoe je je belastingzaken wilt regelen; ga je zelf aangifte toen, of wil je een boekhouder in de arm nemen? Je kan alle informatie vinden op een pagina voor startende ondernemers op de website van de Belastingdienst, maar het kan verstandig zijn een deskundige te raadplegen over de regels, voorzieningen en uitzonderingen.

Ga aan de slag

Zorg ervoor dat je over alle tools en middelen beschikt die je nodig hebt om te beginnen met werken.

Registreer een domeinnaam en maak er werk van om jouw aanwezigheid te creëren online. Er zijn veel goede en betaalbare webdesigners, vaak zelf ook zzp’ers. Zij kunnen je helpen een nette, functionele website te maken (en kunnen misschien je eerste zakelijke contacten zijn). Als je echter de voorkeur aan doe-het-zelf geeft, zijn services zoals Wix, Wordpress en Squarespace geweldig voor beginners op het gebied van webdesign. Domeinnamen moeten worden aangeschaft tegen betaling, maar er zijn ook gratis opties beschikbaar.

Tegen deze tijd moet je hebben nagedacht over logo's, sociale media-accounts en online businessstrategieën. Begin e-mails te sturen, promotiemateriaal te posten en je nieuwe carrière te adverteren.

Bedrijfsmiddelen

Aangepaste bureaus

Als nieuwe freelancer breng je waarschijnlijk veel tijd achter een bureau door, dus is het een goed idee om te investeren in iets comfortabels dat aan je persoonlijke behoeften voldoet. Er zijn brede bureaus beschikbaar voor rolstoelgebruikers. Zit-sta bureaus kunnen handig zijn voor mensen met rugklachten en/of pijn die regelmatig moeten bewegen.

Aangepast schrijfgerei

Geen nieuw bedrijf is compleet zonder briefpapier! Natuurlijk heb je een pen of potloot nodig om hierop te schrijven, maar het kan zijn dat het standaard ontwerp van een pen niet voldoet. Er zijn veel verschillende pengrepen beschikbaar die makkelijk vast te houden zijn. Kijk goed rond en besluit welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor jouw fysieke en zakelijke behoeften.

Typ- en computerhulpmiddelen

De meeste freelancers zijn sterk afhankelijk van computerwerk dus is het belangrijk dat dit toegankelijk is. Er zijn tal van opties voor typbeugels en -hulpmiddelen, audiotranscriptie software, muizen en toetsenborden met aangepaste grip en zelfs handsfree-apparaten.

Voorzieningen voor zelfstandige ondernemers met een beperking

Er zijn in Nederland verschillende regelingen en voorzieningen voor zelfstandige ondernemers met beperkingen. De website van de KvK biedt een goed overzicht van de eerste zaken waar je op moet letten als je wilt starten als zzp’er met een lichamelijke of geestelijke beperking. Op het Ondernemersplein van de KvK vind je verder een gedetailleerd overzicht van de stappen die je moet zetten als je een bedrijf start met een arbeidsbeperking.

Als je een Wajong-, WAO-, WIA-, WAZ- of Ziektewetuitkering ontvangt overleg dan altijd met het UWV wat de mogelijkheden zijn om een eigen bedrijf te starten en wat de eventuele gevolgen voor je uitkering kunnen zijn. Je kan een afspraak maken met een arbeidsdeskundige van het UWV die samen met jou bekijkt of je plannen haalbaar zijn. Het UWV biedt begeleiding tijdens alle fases: het opzetten, de start, het doorgaan met en het eventuele beëindigen van je bedrijf. Dit omvat onder andere het opstellen van een bedrijfsplan, uitzoeken van kredietregelingen.

Als je hulpmiddelen of ondersteuning nodig hebt om je bedrijf op te zetten of je werk als zelfstandige uit te voeren, kan het zijn dat je recht hebt op bepaalde voorzieningen, zoals aanpassing van je werkplek, vervoer naar werk, schrijf- of gebarentolk of andere hulpmiddelen. Ook kan je in aanmerking komen voor een speciale startersaftrek van de Belastingdienst voor mensen met (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Er zijn ook onafhankelijke initiatieven (los van de overheid). Zo helpt de Bart de Graaff Foundation (BGF) jonge mensen (15-35) met een lichamelijke beperking of chronische ziekte die er van dromen een eigen onderneming te beginnen. Deze ‘Bikkels’ kunnen een jaar lang support krijgen bij allerhande zaken voor het opzetten van een eigen bedrijf.

Met een elektrische zitlift heb je makkelijk toegang tot hoge (keuken)kastjes.

Wij hebben verschillende soorten lichtgewicht rolstoelen en elektrische rolstoelen die jouw werk als freelancer makkelijker kunnen maken en die passen bij jouw behoeften, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een elektrische zitlift of bepaalde alternatieve bedieningen. Er is veel mogelijk en er kan ook eenvoudig afgeweken worden van de standaard opties door een maatwerkaanpassing via Built-4-Me!