Improving people's lives blog > Juni 2020 > Tips voor het reinigen en desinfecteren van een rolstoel

Tips voor het reinigen en desinfecteren van een rolstoel

Geplaatst:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Delen:

Het grondig reinigen en desinfecteren van een rolstoel is belangrijk om de levensduur te verlengen en hem er langer als nieuw uit te laten zien. Het is ook belangrijk om de verspreiding van bacteriën en virussen zoals het coronavirus te voorkomen!

Vanwege de makkelijke overdracht van dit virus heeft de WHO enkele essentiële aanbevelingen gedaan om de verspreiding ervan tegen te gaan, waaronder social distancing, veelvuldig handen wassen en intensieve reiniging van de oppervlakken en producten die we regelmatig gebruiken. Met het versoepelen van de maatregelen zullen we weer meer tijd op straat doorbrengen, dus is het belangrijk de rolstoel schoon en goed gedesinfecteerd te houden.

We willen enkele richtlijnen en tips delen die je helpen je rolstoel dagelijks te desinfecteren om zo de overdracht van virussen te helpen voorkomen.

Hoe een rolstoel te reinigen en desinfecteren

Reinigen vs. Desinfectie

Het eerste wat je moet weten is dat reinigen niet hetzelfde is als desinfecteren. Bij reiniging verwijderen we ziektekiemen en vuil van oppervlakken, maar worden de ziektekiemen niet gedood. Het verwijderen van de ziektekiemen verminderd alleen het aantal en het risico op verspreiding van infecties.

Bij het desinfecteren van een rolstoel daarentegen doden we micro-organismen zoals bacteriën door middel van het gebruik van chemicaliën. Dit proces reinigt niet per definitie vuile oppervlakken. Het doden van ziektekiemen op het oppervlak na het reinigen kan verdere verspreiding van infectieziektes voorkomen.

Met dit in gedachten, moet je je rolstoel regelmatig reinigen en dan desinfecteren met behulp van een speciaal ontsmettingsmiddel voor oppervlakken. Deze producten worden desinfecterende middelen, desinfectiemiddelen of desinfectantia genoemd. In Nederland toegelaten desinfectiemiddelen zijn te herkennen aan een nummer met vijf cijfers eindigend op een N (Nederland).

Je kan meer informatie vinden over wat desinfectiemiddelen precies zijn en wanneer ze te gebruiken op de pagina over zorgvuldig gebruik van desinfectiemiddelen op de website van het RIVM. Lees ook altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant, zoals vermeld op het product.

Tips en aanbevelingen voor het reinigen van je rolstoel

  • Het is belangrijk om je rolstoel iedere keer te reinigen wanneer je een openbare plek heb bezocht, zoals een supermarkt.
  • Alle contactoppervlakken moeten worden behandeld met een desinfecterende oplossing. Desinfecteer met door de EPA goedgekeurde wegwerpdoekjes die ten minste 70% alcoholoplossing bevatten of andere goedgekeurde in de winkel verkrijgbare oplossingen voor het desinfecteren van oppervlakken. Het desinfectiemiddel moet minimaal 15 minuten op het oppervlak blijven. Daarna moet het oppervlak afgenomen worden met een wegwerpdoekje gevolgd met een steriele doek.
  • Bij een elektrische rolstoel kan de joystick worden schoongemaakt met een vochtige doek en een verdund desinfectiemiddel.
  • Zorg ervoor dat alle oppervlakken na het desinfecteren worden afgenomen met schoon doekje met water en daarna goed wordt drooggemaakt. De belangrijkste vijand van je rolstoel is water en als deze niet goed wordt drooggemaakt kan het beschadigen. Daarom, als je een onderdeel van je rolstoel schoonmaakt doe dit dan met een licht vochtige doek, niet een kletsnatte doek.
  • Gebruik geen oplosmiddelen, bleekmiddel, schuurmiddel, synthetische schoonmaakmiddelen, waslak of sprays.
  • Bekijk de instructies die bij de rolstoel geleverd zijn voor meer informatie over het schoonmaken van de bedieningsonderdelen.
  • Vergeet niet de armleuningen, handvatten en andere onderdelen die regelmatig aangeraakt worden door de gebruiker, begeleiders en verzorgers te desinfecteren.

Hieronder een lijst van de meest cruciale onderdelen van een rolstoel.

wheelchair-disinfection-Body-1.jpg

Cruciale onderdelen van een rolstoel

Het is aan te raden om het hele frame compleet te reinigen na een bezoek aan een openbare ruimte. Daarnaast zijn er een aantal accessoires en onderdelen, zoals het zitkussen, de armleuningen of de handvatten, die extra aandacht nodig hebben aangezien deze veelvuldig aan virale besmetting worden blootgesteld.

Voor- en achterwielen

De wielen van je rolstoel komen direct in aanraking met de grond en daarmee in contact met allerlei ziektekiemen. Zelfs als desinfectie niet dagelijks wordt uitgevoerd wordt het aanbevolen om elke keer als we thuiskomen een reinigingsroutine uit te voeren. Check voor het aanbrengen dat het desinfectiemiddel veilig kan worden gebruikt voor je rolstoel. Spuit je elektrische rolstoel nooit af of in direct contact met water.

Handvatten

De handvatten zijn een van de belangrijkste bronnen van infectie op de een rolstoel aangezien deze meestal in contact komt met vele handen en dus de overdracht van een virus bevorderen. Daarom is het noodzakelijk om de handvatten te reinigen met een desinfectiemiddel.

Je kan meer informatie vinden over deze producten op de pagina over zorgvuldig gebruik van desinfectiemiddelen op de website van het RIVM.

Armleuningen

De armleuningen zijn ook een contactonderdeel dat, indien mogelijk, veelvuldig gedesinfecteerd moet worden met een van deze desinfectiemiddelen.

Joystick en hoepels

Bij het schoonmaken van een rolstoel moeten we niet vergeten om de joystick bij elektrische rolstoelen en de hoepels bij handbewogen rolstoelen te desinfecteren. Deze twee onderdelen komen in aanraking met onze handen en daardoor kunnen grote hoeveelheden ziektekiemen concentreren.

Rolstoelkussens

Zowel het zitkussen, rugkussen en polsterdelen komen in aanraking met het lichaam. Wrijving en transpiratie kunnen bijdragen aan de ophoping en verspreiding van bacteriën. Desinfecteer deze met een desinfectiemiddel, laat het 15 minuten inwerken en droog het met een wegwerppapiertje of -doekje.

Als je andere soorten hulpmiddelen gebruikt, zoals krukken of wandelstokken kan je dezelfde aanbevelingen opvolgen en de oppervlakken die veel worden aangeraakt desinfecteren, vooral met een bezoek aan openbare ruimtes.