Improving people's lives blog > April 2020 > Tips voor rolstoelgebruikers tijdens het coronavirus (Covid-19)

Tips voor rolstoelgebruikers tijdens het coronavirus (Covid-19)

Geplaatst:

Delen:

De groeten vanuit Beneficial Designs. Mijn naam is Peter Axelson. Ik ben een rolstoelgebruiker, ontwerper en ontwikkelaar. Vandaag wil ik je informeren over belangrijke voorzorgsmaatregelen die rolstoelgebruikers moeten nemen met betrekking tot het coronavirus, ook wel COVID-19 genaamd.

In de jaren zeventig was James Robb, Managing Director, een van de eerste moleculaire virologen ter wereld die coronavirussen bestudeerde. Dr. Robb heeft een belangrijke e-mailcorrespondentie gedeeld over hoe dit virus zich kan verspreiden. Volgens Robb verspreidt het virus zich in druppeltjes door te hoesten en te niezen. Hij waarschuwt dat oppervlakken waarop deze druppeltjes terechtkomen, gemiddeld ongeveer een week besmettelijk blijven. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat direct contact met een besmet oppervlak de besmetting niet automatisch verspreid, zolang je maar continue je handen wast en deze uit de buurt van je gezicht houdt.

Als je jezelf in een handbewogen rolstoel voortbeweegt of een ander soort ondersteunende technologie (OT) gebruikt, zijn er unieke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen met betrekking tot handen wassen. Het coronavirus kan namelijk overleven op de oppervlakken van jouw rolstoel of OT waarmee je veelvuldig in aanraking komt, zoals de hoepels. Een virus dat mogelijk op je handen zit, wordt overgebracht naar je hoepels terwijl je de rolstoel voortbeweegt.

Schone handen

Je handen wassen is ontzettend belangrijk. Was je handen met zeep gedurende 10-20 seconden en/of gebruik een handdesinfecterend middel met meer dan 60% alcohol wanneer je terug naar huis gaat van ELKE activiteit, waarbij locaties betrokken zijn waar andere mensen zijn geweest. Het gebruik van een vingernagelborstel is een goed idee voor diegenen die onze rolstoelen zo lang duwen dat ze een zeer ruwe huid hebben.

Ik ben al meer dan 40 jaar een gebruiker van handbewogen rolstoelen, sinds ik mijn rug gebroken heb op de Air Force Academy tijdens een trainingsoefening. Omdat mijn handen altijd de hoepels van mijn rolstoel aanraken, gebruik ik antibacteriële vochtige doekjes om mijn handen schoon te maken vóór het eten. Het gebruik van handdoekjes voorafgaand aan maaltijden, ongeacht waar ik ben, heeft het aantal verkoudheden en griepaanvallen dat ik de afgelopen 20 jaar heb opgelopen, verminderd. Over het algemeen raak ik de banden van mijn rolstoel niet aan, aangezien ik flexibele, ergonomische hoepels gebruik doe zorgen voor een geweldige grip zodat ik de band niet met mijn hand hoef aan te raken.

Daarnaast raak je in feite alles aan waar je naartoe rolt als je met je handen duwt. Het dragen van handschoenen tijdens het duwen is een andere mogelijkheid om je handen schoner te houden. Als je echter handschoenen draagt, moet je misschien nadenken over waar je ze hebt neergelegd, omdat ze nu mogelijk met een virus zijn besmet. Het is ook aannemelijk dat de binnenkant van uw handschoenen besmet raken met een virus, tenzij je altijd je handen wast voordat je de handschoenen aantrekt.

Je handen wassen is ontzettend belangrijk!
Je handen wassen is ontzettend belangrijk!

Een schone rolstoel

Het schoonmaken van de oppervlakken op je rolstoel is een belangrijke gewoonte. Alle solide oppervlakken die we aanraken, kunnen virussen bevatten. De hoepels en banden op je rolstoel zijn vaste oppervlakken. Als ik thuis mijn handen was, heb ik twee washandjes of antibacteriële doekjes beschikbaar. Nadat ik mijn handen heb natgemaakt, zeep heb aangebracht en daarna mijn handen heb gewassen, pak ik twee washandjes of papieren handdoekjes bevochtigd met antibacteriële zeep en duw ik mijn rolstoel door het huis, terwijl ik de washandjes over de hoepels schuif. Ik duw mijn rolstoel ongeveer 6 meter, of draai rond in cirkels als ik in een openbare toiletruimte ben. Door 6 meter te duwen, veeg je de hoepels drie keer schoon. Het kan een beetje lastig zijn om te leren hoe je dit moet doen. Je kan jezelf langzaam laten duwen door iemand om het makkelijker te maken. Hiermee kan ik de hoepels van mijn rolstoel schoonmaken.

Ik raad een vergelijkbare techniek aan voor het schoonmaken van je wielen; duw de rolstoel vooruit met de washandjes op de banden. Terwijl ik dit doe, veeg ik ook de andere oppervlakken schoon die ik regelmatig aanraak op mij rolstoel; waaronder de wielremmen, en het frame aan de voorkant van mijn zitting. Als je armsteunen, duwhandvatten of verwijderbare voetsteunen hebt, moeten deze ook schoongemaakt worden. Als je een elektrische rolstoel gebruikt, moet je je joystick en stuurkast desinfecteren, evenals alle andere onderdelen die je regelmatig aanraakt op je stoel. Vergeet niet dat veel kunststoffen slecht kunnen reageren op een bleekmiddelreiniger.

Het schoonmaken van de oppervlakken op je rolstoel
Het schoonmaken van de oppervlakken op je rolstoel

Zolang je je handen wast met een ontsmettingsmiddel of vochtige doekjes voordat je in je rolstoel stapt, kan het handig zijn als iemand anders je banden en hoepels schoonmaakt als je de rolstoel niet gebruikt. Ik maak ook regelmatig de handgrepen en andere oppervlakken schoon die ik in mijn huis aanraak wanneer ik transfers in of uit mijn rolstoel maak. Als je je rolstoel of OT niet schoonmaakt, nadat je je handen hebt gewassen, zal je je handen opnieuw besmetten met het virus dat zich op de hoepels of andere oppervlakken kan bevinden die je aanraakt. In geval je een onderdeel van je rolstoel of OT hebt aangeraakt tijdens het schoonmaakproces, is het een goed idee om hierna je handen opnieuw te wassen.

Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van je rolstoel schoonmaakt die jij of anderen regelmatig aanraken.
Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van je rolstoel schoonmaakt die jij of anderen regelmatig aanraken.

Genoeg afstand houden (Social Distancing)

Er is ook de kwestie van social distancing. Omdat rolstoelgebruikers meestal lager zitten dan de meeste mensen die staan, kunnen we meer worden blootgesteld aan speekseldruppels wanneer we praten met mensen die groter zijn dan wij. Veel medische professionals hebben aanbevolen om een minimale afstand van 1.5 meter tot de mensen om je heen aan te houden, om dit risico te verminderen.

Je kan ook overwegen om een soort gezichtsmasker te dragen om te voorkomen dat je “besproeid” wordt door mensen die tegen je praten. Er is momenteel veel vraag naar medische gezichtsmaskers, en deze zijn niet makkelijk te verkrijgen. Ik heb een gezichtsmasker die ik draag tijdens het skiën als het echt koud is, het vangt speeksel op als iemand praat, niest of hoest ook al is dit onbedoeld. Een virus kan door het masker heen gaan omdat het geen N95 gecertificeerd masker is, maar mijn skimasker is waarschijnlijk toch beter dan helemaal geen bescherming. Een gezichtsmasker weerhoudt mij er ook van om mijn mond en neus aan te raken, waardoor verdere besmetting voorkomen wordt. Het is belangrijk om hand-naar-gezicht contact zo veel mogelijk te vermijden. Persoonlijk bewaar ik een bekertje met roerstaafjes op mijn bureau die ik gebruik om mijn gezicht te krabben als ik jeuk heb.

Rolstoelgebruikers zitten lager en zijn meer kwetsbaar voor besmette speekseldruppels en stofdeeltjes.
Rolstoelgebruikers zitten lager en zijn meer kwetsbaar voor besmette speekseldruppels en stofdeeltjes.

Samengevat

  • Was je handen vaak en maak deze schoon met antibacteriële doekjes net voor en na het eten.
  • Maak je rolstoel (met name de hoepels, banden en joystick) of andere OT schoon met een ontsmetings of antibacterieel doekje.
  • Houd bij sociale interacties minimaal 1,5 meter afstand van anderen en overweeg de voordelen van het dragen van een gezichtsmasker, een medisch of een ander soort masker.

We hebben een verantwoordelijkheid voor onszelf en anderen om te handelen in overeenstemming met suggesties van de medische autoriteiten om de verspreiding van deze ziekte te voorkomen. Door deze aanvullende suggesties te volgen, als rolstoelgebruiker, kunnen wij allemaal ons best doen om de verspreiding van het virus te beperken en een gezondere omgeving mogelijk te maken voor onszelf en diegenen waarmee we in contact komen.

Ik hoop dat dit advies nuttig is en extra comfort kan bieden in de wetenschap dat er specifieke voorzorgsmaatregelen zijn die kunnen worden genomen door rolstoelgebruikers en gebruikers van OT. Dit is een buitengewone beproeving die we momenteel meemaken. Deze voorzorgsmaatregelen betekenen dat je langer bezig bent, voordat je de juiste hygiëne bereikt hebt dan andere mensen.

Geef niet op vanwege een virus. Omdat je een rolstoel gebruikt, en er een nieuw virus rondgaat, hoef je niet in angst te leven. Wees moedig en ga vooruit!

Peter Axelson MSME, ATP, RET
Rolstoelgebruiker en manager van Beneficial Designs