Improving people's lives blog > Gezondheid > Therapietechnieken voor mensen met een lichamelijke beperking

Therapietechnieken voor mensen met een lichamelijke beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij de zorg voor mensen met een lichamelijke beperking. Het doel van therapie is het bevorderen en behouden van het gezondheidsniveau, het samenwerken bij fysieke revalidatie en het verbeteren van de levenskwaliteit op sociaal, gezins- en werkniveau.

Fysiotherapie wordt ingezet bij mensen die letsel hebben opgelopen of gezondheidsproblemen hebben die veroorzaakt worden door een ziekte, aandoening of handicap.

Waarom is fysiotherapie zo belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking?

Fysiotherapie is niet alleen goed voor het verbeteren of behouden van het fysieke welzijn, maar kan ook helpen om kwalen en complicaties te voorkomen die gepaard kunnen gaan met een ziekte of handicap. Dit wordt gedaan door patiënten een goed ziekte-inzicht te geven, waardoor ze hun gedrag hier op aan kunnen passen.

Daarnaast heeft fysieke revalidatie voor mensen met een beperking als doel om weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in het dagelijks leven en daardoor minder afhankelijk te zijn van hun zorgverleners.

In welke gevallen is het raadzaam om fysiotherapie te geven aan mensen met een lichamelijke beperking?

Specialisten raden lichamelijke revalidatie aan wanneer mensen om wat voor reden dan ook problemen hebben om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Denk hierbij aan enkele van de onderstaande aandoeningen waarbij fysiotherapie een positief effect kan hebben:

  • neurologische aandoeningen, zoals hersenverlamming, MS
  • genetische aandoeningen
  • long- en hartziekten
  • ruggenmergletsel
  • hoofdletsel
  • spierziekten
  • degeneratieve ziekten.

Fysiotherapie en lichamelijke revalidatiebehandeling worden specifiek afgestemd op ieder individueel persoon. Maar in alle gevallen moet fysiotherapie ervoor zorgen dat de patiënt meer kracht krijgt, beter kan bewegen en zijn of haar vaardigheden kan verbeteren.

De doelen bestaan uit het verbeteren van de flexibiliteit, het versterken van de spieren en het verhogen van de weerstand, zodat de patiënt zich beter kan bewegen dankzij meer balans en coördinatie. Op deze manier kunnen mensen met een lichamelijke beperking onafhankelijker worden en hun dagelijkse bezigheden zelf uitvoeren.

Blokkades masseren.

De meest geavanceerde technieken voor fysiotherapie

Fysiotherapie in de revalidatie maakt deel uit van een multidisciplinair team, waarbij de professionele zorgverleners voortdurend op de hoogte moeten blijven van nieuwe technieken om meer concrete en effectieve behandelingen te kunnen geven.

Er zijn talloze technieken, waarbij soms ook gebruik gemaakt wordt van apparatuur, zoals elektrostimulatie, echografie, laser, magnetotherapie en infraroodstralen. Hieronder een overzicht van de meest geavanceerde technieken voor fysiotherapie.

Kinesitherapie

Dit is het toepassen van verschillende therapieën en methoden om anatomische, fysiologische en biomechanische bewegingen van het lichaam te analyseren. De resultaten die behaald worden dankzij kinesitherapie stellen ons in staat om problemen met betrekking tot handicaps, verwondingen, ongevallen en ziekten in detail te analyseren. Vanuit deze analyses wordt een behandelplan opgesteld met fysieke oefeningen.

De behandelingen zijn voornamelijk gebaseerd op het bewegen, actief of passief, van aangetaste gewrichten of spieren om hun functionaliteit te herstellen en/of te verbeteren. Er zijn ook andere technieken die zich richten op elektronische stimulatie of temperatuurverschillen in het getroffen gebied. Het is een zeer effectieve techniek voor zowel spierblessures als voor gevallen van tetraplegie of dwarslaesie.

Fysica

Dit is gebaseerd op het gebruik van medische technieken en fysieke revalidatie voor patiënten met een lichamelijke beperking. Met behulp van elektriciteit kunnen de te behandelen beschadigde zenuwen en spieren gedetecteerd worden. Fysica kan ook onderzoeken omvatten die de toestand en het functioneren van het zenuwstelsel detecteren.

Fysica in combinatie met lichaamsbeweging kan de mobiliteit en functionaliteit van de patiënt herstellen zonder dat er een operatie nodig is. Fysiotherapie kan op een efficiëntere en doelgerichtere manier worden toegepast dankzij fysica.

Thermotherapie

Thermotherapie wordt ook wel warmtetherapie genoemd. Het wordt gebruikt bij pijnklachten, pijnlijke of stijve gewrichten en spieren, reumatische aandoeningen en soms bij huidaandoeningen. Thermotherapie is het toepassen van warmte in het lichaam door middel van materiële elementen bij een temperatuur die hoger ligt dan die van het menselijke lichaam. De warmte wordt verspreid door middel van een thermisch middel en zorgt voor een therapeutisch effect.

Thermotherapie kan fysiologische effecten hebben op cellulair niveau. Daardoor kan het ten goede komen aan de bloedcirculatie, het hart, het spijsverteringsstelsel, de urinewegen, de luchtwegen, het zenuwstelsel en op spierniveau.

Cryotherapie

Cryotherapie wordt ook wel koude therapie genoemd. Het is het lokale of algemene gebruik van lage temperaturen in medische therapie. Cryotherapie kan gebruikt worden om verschillende weefselletsels te behandelen. Cryotherapie is de toepassing van extreem lage temperaturen om abnormaal of ziek weefsel te vernietigen.

Cryotherapie wordt gebruikt om huidaandoeningen te behandelen, maar ook om spierpijn, verstuikingen en zwellingen te verlichten na beschadiging. Cryotherapie kan bestaan uit een reeks behandelingen, van het aanbrengen van ijspakketten of onderdompeling in ijsbaden tot het gebruik van koude kamers.

Lasertherapie

Lasertherapie kan helpen bij het verlichten van pijn veroorzaakt door neuralgie/zenuwpijn, peesontsteking, artrose, niet-septische plaatselijke ontsteking, artritis, verstuikingen, spierscheuren of trauma. In beschadigd weefsel herstelt de lichtenergie de celfunctie, remt het de ontstekingsreacties en vermindert het de pijn.

Daarnaast bevordert lasertherapie de doorbloeding en activeert het het lymfesysteem. Deze behandeling versterkt ook het immuunsysteem en bevordert de productie van endorfine. De behandeling is pijnloos en heeft geen ongewenste bijwerkingen.

Myofasciale therapie

Bij behandelingen met myofasciale therapie wordt er gebruik gemaakt van manuele (hand)technieken, maar ook door middel van zogenaamde tools en tapetechnieken. Tools zijn massagehulpmiddelen waarmee de diepliggende pijnpunten en bindweefselverhardingen behandeld kunnen worden. Tapetechnieken kunnen gebruikt worden om de beweeglijkheid van het bindweefsel te behouden tussen de behandelingen in.

Deze behandeltechniek is vrij nieuw en nog relatief onbekend, maar het is een goede aanvulling op andere fysiotherapieën en gaat altijd gepaard met thuisoefeningen.

Thuis oefeningen aan het doen.

Op onder andere Vind een Therapeut.nl vind je meer informatie over verschillende therapieën en een (fysio)therapeut bij jou in de buurt.

Wil je meer artikelen lezen met betrekking tot het hebben van een lichamelijke of verstandelijke beperking? Op onze website staan allerlei interessante blogs. Daarnaast kan je ook de verschillende mobiliteitshulpmiddelen bekijken, zoals handbewogen rolstoelen, elektrische rolstoelen en allerlei hulpmiddelen die de kwaliteit van jouw leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

Afbeeldingen van Milius007 en Cedric Clooth via Pixabay