Improving people's lives blog > Subsidies en voordelen > Studeren voor jongeren met een rolstoel

Studeren voor jongeren met een rolstoel

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Hé jij daar, jonge rolstoeler! Wil jij binnenkort een opleiding gaan volgen? Dan ben je vast benieuwd hoe dat zal gaan met je rolstoel enzo. Wat staat je te wachten?

Studeren met een rolstoel

Het is niet precies bekend hoeveel HBO/WO studenten een rolstoel gebruiken. Maar cijfers wijzen grofweg in de richting van 1 op de 1000 studenten. Veel ervaring en kennis bij onderwijsinstellingen en docenten is er dus niet.

Gelukkig heb jij wel de nodige kennis en ervaring met rolstoelgebruik. En kan je dus zo nodig duidelijk maken wat voor jou werkt of niet werkt. Want je hebt recht op passend onderwijs en gelijke behandeling.

Hoe is het gesteld met toegankelijk en inclusief onderwijs?

Studeren met een functiebeperking, in welke vorm dan ook, is dan weer niet zo bijzonder: 1 op de 7 studenten heeft namelijk hiermee te maken. Wil je weten hoe deze studenten dat ervaren?

We hebben voor jou de belangrijkste punten uit het rapport Studeren met een functiebeperking 2017 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie op een rijtje gezet. Het rapport is gebaseerd op de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête.

  • De groep studenten met een fysieke beperking (waaronder rolstoelers) geeft HBO en WO instellingen een voldoende tot ruim voldoende.
  • Ze zijn vooral tevreden over het begrip dat docenten tonen (score 7,1).
  • Men is ook redelijk te spreken over de mogelijkheden voor aangepast onderwijs (score 6,5). Dit geldt zeker voor de toegankelijkheid van gebouwen en digitaal onderwijs.
  • Over de voorlichting van deze mogelijkheden is men dan weer minder tevreden. Hiervoor wordt een magere 6 gegeven. Ook intake en begeleiding scoren matig.
  • De tevredenheid van studenten met een functiebeperking wisselt nogal per sector. Studies zoals Rechten en Gezondheidszorg scoren gemiddeld laag, Techniek en Landbouw hoog.
  • Er zijn duidelijke verschillen tussen onderwijsinstellingen, zowel bij universiteiten als hogescholen. Gemiddeld voelen de studenten zich het meest op hun gemak op de kleinere hogescholen.

Huiswerk aan het maken.

Wat betekent dit voor jou?

De enquête wijst uit dat er goede mogelijkheden zijn om met wat aanpassingen een studie te volgen. Wel moet je er vaak zelf achter zien te komen welke mogelijkheden bestaan. Door je rolstoel worden je mobiliteitsbeperkingen in ieder geval snel herkend. Daarmee ben je in het voordeel ten opzichte van andere studenten met minder zichtbare beperkingen.

Of heb jij misschien ook onzichtbare beperkingen? Concentratieproblemen, pijn- of vermoeidheidsklachten bijvoorbeeld. Het kan zijn dat je daar liever niet over praat. Waarschijnlijk is het toch een goed idee om ook over die beperkingen met een studieadviseur of studieloopbaanbegeleider in gesprek te gaan. Het liefst ruim voordat je aan een opleiding begint.

Vraag je studieadviseur of begeleider om een begeleidingsovereenkomst. In zo’n overeenkomst worden de rechten en verplichtingen voor de onderwijsinstelling en voor jou als student vastgelegd. Dat biedt duidelijkheid.

Ook docenten of medestudenten zullen je soms een beetje moeten helpen om jou goed te begrijpen. Weten zij veel wat jij nodig hebt of waar je absoluut niet op zit te wachten! Op Studieprocesinbeeld.nl van expertisecentrum Handicap+Studie vind je blogs van jongeren over dilemma’s, zoals ‘Wat vertel ik wel of niet?’.

Verder kan je bij je studiekeuze rekening houden met de enquêteresultaten. Niet zozeer bij je studierichting misschien. Maar je kan de ervaringen van anderen wel laten meespelen in je keuze voor een onderwijsinstelling.

Hoe betaal je je studie?

Misschien ben je door je beperkingen financieel in het nadeel ten opzichte van andere studenten. Bijvoorbeeld omdat het niet lukt om op tijd af te studeren. Of omdat werken naast je studie minder makkelijk voor je is.

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) biedt verschillende mogelijkheden voor extra studiefinanciering bij studievertraging. Er zijn ook mogelijkheden voor het omzetten van je prestatiebeurs in een gift. En voor een verlenging van de diplomatermijn.

Je moet wel voldoen aan strenge voorwaarden en deze voorzieningen tijdig aanvragen via een studiebegeleider of decaan. Heb je een Wajong? Let dan goed op, want waarschijnlijk ontvang je geen Wajong tijdens het volgen van een opleiding.  

Ook je gemeente kan misschien bijspringen in de vorm van een individuele studietoeslag. Vraag ernaar bij je gemeente.  

Daarnaast bestaan er regelingen voor vervoer of een rolstoel op school. Kijk voor deze en meer mogelijkheden op Regelhulp.nl.

Studenten aan het relaxen.

We wensen je veel succes met je onderwijsinstellingskeuze en je studie. Alleen jij kan bewijzen dat studeren met een rolstoel ook gewoon mogelijk is. Het kost misschien meer moeite, maar er zijn zoveel studenten die het om een of andere reden lastiger hebben. Zet ‘m op!