Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > Rolstoeltoegankelijke kerstactiviteiten voor het hele gezin

Rolstoeltoegankelijke kerstactiviteiten voor het hele gezin

Geplaatst:

Delen:

De dagen worden korter en kouder en voor je het weet staan de feestdagen weer voor de deur! Kerstmis is een tijd van samen zijn. Naast de familiebezoeken is het natuurlijk leuk om in de kerstperiode, als iedereen vrij is, met z’n allen leuke dingen te doen. Een dagje uit, een lekker kerstdiner, of een bezoekje aan een kerstmarkt bijvoorbeeld.

Als één of meer gezinsleden een beperking hebben is het natuurlijk belangrijk dat de activiteiten ook voor hen toegankelijk zijn, zodat iedereen samen kan genieten. Om je op weg te helpen geven we je hieronder een paar voorbeelden van mogelijke ideeën.

Een dagje cultuur

Houd je van cultuur? Ga dan eens met het hele gezin naar een museum! Bijna alle musea in Nederland zijn rolstoeltoegankelijk, behalve sommige oude huizen, kastelen etc. Tijdens de kerstvakantie hebben veel musea leuke activiteiten voor jong en oud, zodat je met het hele gezin kan genieten van het opsnuiven van cultuur terwijl iedereen zich kan vermaken.

Een goede bron voor informatie over activiteiten bij de verschillende musea tijdens de kerstperiode is bijvoorbeeld de website van de Museumjaarkaart.

Denk bijvoorbeeld aan het Van Gogh museum in Amsterdam, waar speciaal voor kinderen een speurtocht is georganiseerd. Of bezoek het Museum Speelklok in Utrecht, een museum met zelfspelende muziekinstrumenten, waar tijdens de feestdagen thematische rondleidingen worden gehouden en tijdens de kersttijd kerstmuziek gedraaid wordt.

Een dagje avontuur

Wil je liever iets meer avontuur? Dan is een dagje pretpark misschien een leuk idee. Wie al wel eens naar de Winter Efteling is geweest, weet dat het een sprookjesachtige ervaring is. Zeker als er een beetje sneeuw ligt, het schemer is of tot in het donker blijft.

Er zijn speciale winterattracties en met de Kerst worden er feestelijke activiteiten georganiseerd. Je kan zelfs een diner- en/of overnachtingsarrangement boeken voor de Kerstdagen.

Of bezoek de Magische Winterweken in Toverland. Tijdens de kerstvakantie zijn extra attracties open en is het hele park versierd met kerstbomen, kerstballen en sfeervolle lampjes. Er zijn dan ook speciale kerstactiviteiten in het pretpark.

In beide pretparken zijn veel attracties toegankelijk voor mensen met een beperking, je hoeft meestal niet in de reguliere wachtrij te staan en je kan de attracties met behulp van een begeleider en eventueel een attractie-medewerker bezoeken.

Kerstmarkt

Wat is er beter om in de kerststemming te komen dan het bezoeken van een gezellige kerstmarkt? Het houden van kerstmarkten lijkt ieder jaar populairder te worden en er is bijna geen stad of dorp dat niet iets organiseert. Je kan op de kerstmarkt heerlijk rondstruinen en stalletjes bekijken waar je misschien nog leuke ideeën voor kerstcadeautjes opdoet. En er zijn natuurlijk ook stalletjes met lekkernijen, zoals gepofte kastanjes en Glühwein.

Het kan er wel heel druk zijn en de ondergrond waarop de kerstmarkt staat is niet altijd even geschikt voor rolstoelgebruikers. Het kan verstandig zijn een kerstmarkt te kiezen in een stad waarvan je weet dat je er goed met de rolstoel kan komen of van tevoren te checken dat de kerstmarkt rolstoeltoegankelijk is.

Een bijzondere en geheel rolstoeltoegankelijke optie is de kerstmarkt in de Fluweelengrot in Valkenburg. Naast de gebruikelijke kerstmarktstalletjes en kerstdecoraties kan je genieten van de bijzondere wandschilderingen, sculpturen en 18e-eeuwse kapel.

De Kerstmarkt in de fluweelengrot in Valkenburg.

Kerstconcerten

Als je van muziek houdt, is het bezoeken van een kerstconcert een echte aanrader. Voor klassieke muziek kan je in het hele land terecht bij alle grotere concertgebouwen en schouwburgen. Zij organiseren tijdens de wintermaanden speciale kerstconcerten. Denk bijvoorbeeld aan het Concertgebouw in Amsterdam. De mooie grote zaal is sfeervol en romantisch. Er zijn voorzieningen voor mensen met een beperking en een aantal rolstoeltoegankelijke plaatsen beschikbaar.

Houd je meer van andere muziek, dan kan je kijken naar het aanbod in de stad van je keuze. Bijna overal worden wel concerten gegeven, van pop tot jazz en alles ertussenin. Voor de liefhebber van populaire kerstklassiekers is er Holland Zingt Kerst. Dit is een wintereditie van Holland Zingt waarbij een aantal bekende Nederlandse zangers kersthits zingen, en ja, je mag ongescheneerd meezingen.

Let wel op, er zijn speciale tickets voor rolstoelgebruikers met een begeleider.

De grootste Kerstkroeg van Nederland: Holland Zingt Kerst

Kerstcircus

Ieder jaar rond de kerstperiode zijn er ook diverse kerstcircussen. Unieke voorstellingen met nationale en internationale topacts die zorgen voor spanning, spektakel, humor en sensatie. Zo heb je al in de steden Rotterdam, Haarlem, Den Haag, Nijmegen en Utrecht een kerstcircus. Maar ook in andere steden zijn ze te vinden.

Kijk goed op de sites hoeveel ruimte er is voor rolstoelgebruikers en of er ook invalidetoiletten zijn.

Lekker eten & slapen

Als de hele familie bij elkaar komt kan het soms een probleem zijn bij een familielid thuis te eten als het huis niet rolstoeltoegankelijk is. Waarom niet met de hele familie uit eten gaan? Heel veel restaurants bieden heerlijke kerstdiners aan. In kleine restaurantjes kan je soms moeilijk manoeuvreren met een rolstoel en zeker als het druk is!

Een beter optie kan een hotel zijn. Je kan ook besluiten jezelf extra te verwennen en in het hotel blijven overnachten! Veel hotels hebben speciale kerstarrangementen met diner en overnachting(en). Vrijwel alle betere hotels/hotelketens zijn volledig rolstoeltoegankelijk en hebben ook goede rolstoeltoegankelijke kamers.

Wil je jezelf en je gezin extra verwennen? Kies dan eens een hotel met een sauna en spa! Zo heeft Sanadome in Nijmegen verschillende kamers voor mensen met een beperking en zijn er in de thermen bij een aantal baden badliften aanwezig.

Welke activiteit je ook kiest, het is altijd verstandig van tevoren nog even te checken of de toegankelijkheid van de locatie aan je specifieke behoeften voldoet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en wat een leuk gezinsuitje had moeten zijn in duigen valt.

Geniet van de Kerstdagen!

Foto's via Kerststad Valkenburg en Holland Zingt Kerst