Improving people's lives blog > Producten > Rolstoelaccessoires die je leven verrijken

Rolstoelaccessoires die je leven verrijken

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Rolstoelaccessoires bieden een heleboel dagelijkse voordelen. Ze kunnen je leven makkelijker maken, je mobiliteit en je onafhankelijkheid vergroten en het zitcomfort verbeteren.

Maar welke accessoires zijn dan geschikt voor jou?

Het kiezen van de voor jou meest geschikte accessoire hangt af van je individuele wensen en het soort rolstoel waar je in zit. Het is dus heel belangrijk dat de rolstoelaccessoire die je kiest past bij je rolstoel en je lifestyle. Bijvoorbeeld, als je een sport of recreatieve activiteit beoefent. Het is dan belangrijk dat de accessoire niet in de weg zit.

Zit je in een handbewogen of elektrische rolstoel? Niet alle rolstoelaccessoires zijn namelijk geschikt voor alle type rolstoelen. Gebruik je je rolstoel alleen binnen of buiten, of misschien allebei? En gebruik je naast je rolstoel ook een wandelstok of krukken? Dit alles is van invloed op welke rolstoelaccessoires geschikt zijn voor jou.

Je rolstoel en de accessoires zijn onderdeel van jou en bieden je ondersteuning bij je dagelijkse routine in huis, maar ook om bijvoorbeeld naar je werk, school of de sportschool te gaan. Daarnaast geven ze je de mogelijkheid om ook andere dingen te ondernemen, lekker op vakantie, een dagje naar het museum of gezellig af te spreken met vrienden in de kroeg.

Rolstoelaccessoires kunnen ondersteuning bieden bij je dagelijkse routine.

Je hebt verschillende soorten rolstoelaccessoires. Kijk dus niet alleen naar de functionaliteit, comfort of design, maar ook of ze licht en eenvoudig te installeren of te verwijderen zijn.

We belichten hieronder de meest voorkomende accessoires.

Accessoires voor comfort en positionering

Zitkussens

Daar zit jij nagenoeg de hele dag op. Het is dus van essentieel belang dat het rolstoelkussen comfortabel zit, je in de juiste positie houdt en de druk goed verdeelt. Een goede warmte en vochtregulatie is ook prettig, maar wellicht heb je nog meer wensen. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten kussens op de markt, maar over het algemeen raden we een drukverlichtend kussen aan. De rolstoelkussens van JAY bieden stabiliteit voor je houding en een optimale verdeling van de druk, waarbij rekening wordt gehouden met de individuele klinische vereisten van elke gebruiker.

Rugleuning

Net zoals bij het zitkussen is een goede rugleuning essentieel. Een goede rugleuning moet je helpen een rechte, stabiele en ergonomische houding te geven. Er is een groot assortiment verkrijgbaar, van verschillende materialen zoals aluminimum en carbon en rugleuningen die op verschillende plaatsen ondersteuning en weerstand bieden.

Bij Sunrise Medical bevelen we ons assortiment van rolstoelrugleuningen van JAY aan om je te helpen de beste zithouding te krijgen.

Rolstoelkussens en rolstoelrugleuningen van JAY.

Accessoires voor een stijlvolle look

Geef je rolstoel kleur!

Laat zien wie je bent, geef je rolstoel daarom kleur. Of je nu in een elektrische rolstoel of in een handbewogen lichtgewicht rolstoel rijdt, er zijn altijd wel mogelijkheden om kleur toe te voegen aan je rolstoel, bijvoorbeeld aan het frame, de wielen, naaf, velgen of spaken.

Gekleurde onderdelen op een handbewogen lichtgewicht rolstoel.

Spaakbeschermers

Speciaal voor handbewogen rolstoelen zijn er spaakbeschermers in verschillende ontwerpen. Ga jij voor Princess, Graffiti of Creative of liever je eigen design met de Built-4-Me mogelijkheid? Met spaakbeschermers bepaal je jouw look!

Sunrise Medical heeft een uitgebreid assortiment aan spaakbeschermers die je in deze brochure kan bekijken.

Verschillende soorten spaakbeschermers.

Accessoires voor jou veiligheid

Vastzetsystemen tijdens het vervoer

Je wilt je veilig voelen wanneer je in je rolstoel zit in een aangepast taxi, in de trein of bus. Daarom zijn er verschillende vastzetsystemen. Denk bij je keuze eraan dat de rolstoel succesvol gecrashtest moet zijn volgens ISO 7176-19.

Succesvol gecrashtest volgens ISO 7176-19.

Anti-tip systeem

Heel handig, deze anti-tip wieltjes. Ze zorgen er namelijk voor dat je niet met je rolstoel achterover kan kiepen als je bijvoorbeeld een stoep of een helling oprijdt.

Anti-tip systeem op een standaard rolstoel voor meer veiligheid.

LED-verlichting

Zien en gezien worden! Deze LED-lichten zijn vergelijkbaar met de lichten die je op fietsen ziet. Ze vergroten het zicht op donkere plekken en ’s avonds. Meestal komen LED-lichten in verpakkingen van twee stuks (wit voor aan de voorkant en rood voor aan de achterkant) en over het algemeen met verschillende standen (vast en knipperend).

LED-verlichting op een elektrische rolstoel.

Remverlengers

Als je niet makkelijk bij de rem kan, dan zijn remverlengers ideaal. Deze zorgen er namelijk voor dat je makkelijker bij de rem kan wanneer het standaardhandvat te kort is. Is wel zo veilig!

Praktische accessoires

Duwhandvatten

Zit je in een handbewogen stoel en kan je niet altijd zelf rollen bijvoorbeeld wanneer je rolt op een steile helling of wanneer je energieniveau wat lager ligt?  Dan zijn duwhandvatten een handig hulpmiddel. Hiermee kan je partner, begeleider of iemand anders de rolstoel duwen. Duwhandvatten zijn verkrijgbaar in vaste en in hoogte verstelbare duwhandvatten.

Vaste duwhandvatten die inklapbaar zijn.

Hoepels

Er zijn verschillende soorten hoepels beschikbaar, zoals edelstaal en aluminium met een coating of geanodiseerd. Maar er zijn ook hoepels die zorgen voor meer grip tijdens het voortbewegen van de rolstoel. Denk hierbij aan Max Grepp, Super Grip, Ellipse 3R hoepels en de Gekko en Quadro van CarboLife.

Ergonomische Ellipse 3R hoepels voor meer grip tijdens het hoepelen.

Houders

Deze dienen om voorwerpen, zoals glazen, flessen, paraplu's, krukken en wandelstokken, vast te houden en te verplaatsen. Maar bijvoorbeeld ook een werkblad waar je spullen op kan zetten of je joystick op kan laten monteren. Over het algemeen zijn houders eenvoudig toe te voegen op je rolstoel. Ga eens voor jezelf na welke voorwerpen je gebruikt of dichtbij je wilt hebben. Dan pas kan je beslissen of en welke houders je nodig hebt, waar je ze wilt hebben op je rolstoel en welke maat deze moeten hebben. 

Werkblad met joystick en omgevingsbediening op een elektrische rolstoel.

Rugzak en tas

Voor je portemonnee, telefoon, boeken, boodschappen of iets anders zijn er hele handige en leuke tassen en rugzakken verkrijgbaar in allerlei maten. Daarnaast kan je ze op verschillende posities op je rolstoel plaatsen.

Handschoenen

Er zijn speciale handschoenen met verstevigingen op strategische plekken en speciaal ontworpen voor rolstoelgebruikers. Sommige zijn vooral geschikt voor het beoefenen van sporten en andere voor dagelijkse situaties, zoals het warm houden van je handen in de wintermaanden!

Weet wat je wilt

Dit zijn een aantal van de meest voorkomende rolstoelaccessoires. Wanneer je overweegt een rolstoelaccessoire te kopen, denk dan eerst goed na wat jouw wensen zijn. En als je behoefte hebt aan een maatwerk oplossing, overweeg dan eens een van onze aanpassingen via Built-4-Me.

Succes!