Improving people's lives blog > Senioren > Mag mijn rollator mee in het vliegtuig?

Mag mijn rollator mee in het vliegtuig?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Wil je binnenkort met het vliegtuig op vakantie, maar ben je slecht ter been? Wist je dat een rollator bijna altijd gratis mee mag nemen in het ruim van het vliegtuig? Inklapbare lichtgewicht rollators mogen bij sommige vliegtuigmaatschappijen zelfs mee in de cabine als handbagage! Het lopen met een rollator hoeft je niet tegen te houden om met het vliegtuig op reis te gaan. Er zijn immers heel veel plekken op de wereld die je eens gezien moet hebben. Of misschien heb je wel familie in het buitenland wonen. Ook met een rollator is het mogelijk om per vliegtuig ons land te verlaten.

In dit blogartikel vertellen we je alles over het meenemen van een rollator in het vliegtuig. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je het vliegtuig instapt met een rollator?

Een inklapbare lichtgewicht rollator kan makkelijk mee het vliegtuig in als handbagage.

Rollators gaan kosteloos met je mee in het vliegtuig

Wanneer je niet goed ter been bent, mag je je rollator gratis meenemen in het vliegtuig. Naast je rollator mag je dan ook nog je reguliere bagage meenemen, zonder dat je daar meer voor moet betalen. Alleen als je een rollator incheckt die voor iemand anders bedoeld is, moet je hiervoor betalen. Dan wordt de rollator namelijk als extra bagage gezien en moet je er dus voor betalen.

Gaat de rollator in het ruim of mee als handbagage?

Doorgaans wordt de rollator in het ruim vervoerd. Bagage met een afwijkende afmeting, zoals bijvoorbeeld buggies en kinderwagens, moeten in het ruim. De meeste luchthavens beschouwen objecten groter dan 100x75x65 cm als ‘afwijkend’. Dit geldt ook voor de meeste rollators. Alleen als je een inklapbare rollator hebt die voldoet aan de afmetingen, mag hij met je mee de cabine in.

Moet je de rollator van tevoren aanmelden?

Het aanmelden van een rollator hoeft niet. Er is genoeg plek in het ruim waardoor je rollator altijd mee kan. Wel is het verstandig dat je van te voren de speciale luchthaven assistentie aanvraagt als je met een rollator gaat reizen. Denk hierbij aan een rolstoel, waar je mee naar de gate kunt rijden. Als je bij de vliegtuigmaatschappij aangeeft dat je deze hulp nodig hebt, zorgen zij dat dit geregeld wordt.

Zonder rollator van en naar het vliegtuig

Soms moet je je rollator inleveren bij het inchecken. Dit betekent dat je vanaf die tijd je rollator niet meer bij je hebt. Het lopen naar de gate kan soms lastig zijn. Hulp op de luchthaven is daarom niet overbodig. Vaak kun je op de luchthaven een rolstoel krijgen waarmee je het vliegtuig in kan. Op je plaats van bestemming krijg je vervolgens een nieuwe rolstoel waar je mee naar de bagageband kunt rijden. Echter mag je vaak je rollator gewoon meenemen tot aan de gate. Daar neemt het vliegtuigpersoneel hem van je over en brengt hem weer naar je toe zodra het vliegtuig geland is.

De mogelijkheden per vliegtuigmaatschappij

Elke vliegtuigmaatschappij heeft een ander beleid als het gaat om het meenemen van je rollator in het vliegtuig. Hieronder vind je een lijst met de meest populaire vliegtuigmaatschappijen. Bij elke maatschappij mag je rollator gratis mee in het ruim. Lees per maatschappij hoe je van en naar het vliegtuig komt.

Rollators meenemen met KLM

Als je een inklapbare rollator hebt, dan mag deze mee in de cabine van KLM. Als je geen inklapbare rollator hebt, dan mag deze gratis mee in het ruim.

Rollators meenemen met Transavia

Bij Transavia kun je tot 48 uur voor vertrek een gratis rolstoelassistentie aanvragen. Wanneer je je rollator hebt ingecheckt, word je in een rolstoel opgehaald en naar het vliegtuig gebracht. Op de plaats van bestemming word je vervolgens van het vliegtuig naar de bagageband gebracht waar je je rollator weer kunt pakken.

Rollators meenemen met Corendon

Bij Corendon werkt het net even anders en mag de rollator mee tot aan de gate. Wanneer je het vliegtuig instapt, neemt het vliegtuigpersoneel de rollator van je over om naar het ruim te brengen. Als je op de plaats van bestemming bent aangekomen, wordt de rollator afgegeven bij de bagageband voor speciale bagage. Als je zelf niet naar de bagageband kunt lopen, dien je tot maximaal 48 uur van tevoren assistentie aan te vragen.

Rollators meenemen met TUI

TUI biedt gratis rolstoelassistentie van en naar de gate. Je mag namelijk je rollator niet meenemen tot aan de gate. Het personeel zorgt ervoor dat je veilig bij de bagageband komt waar je je rollator kunt ophalen. Vergeet niet om maximaal 48 uur van tevoren aan te melden dat je deze assistentie nodig hebt.

Rollators meenemen met Easyjet

Bij Easyjet mag je naast de ruim- en handbagage nog twee mobiliteitshulpmiddelen meenemen, waaronder rollators. Je mag deze hulpmiddelen meenemen tot aan de vliegtuigdeur. Over het algemeen brengt het personeel na aankomst de rollator naar je toe, maar dit is afhankelijk van de voorwaarden van het desbetreffende vliegveld.

Welke rollator past het beste in een vliegtuig?

Elke rollator mag mee in het ruim. Dit levert wel wat extra werk op: het aanvragen van assistentie, het wachten op hulp et cetera. Met een inklapbare rollator loop je hier minder snel tegenaan. Bij KLM bijvoorbeeld, mag jouw inklapbare rollator gewoon mee in de cabine.

Reis je regelmatig met het vliegtuig of openbaar vervoer? Overweeg dan om een inklapbare rollator te kopen. Oftewel, een compacte, lichtgewicht rollator die geschikt is voor iedere (vlieg)reis!

Afbeelding door Benjamin Voros via Unsplash.