Improving people's lives blog > Senioren > Met een rollator in het OV

Met een rollator in het OV

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Of je nu alleen een ommetje gaat maken, een boodschap gaat doen of graag wat verder op pad gaat; een rollator geeft je veel vrijheid terug. Zo kan je zelfstandig op pad met een zelfverzekerd gevoel. Wist je dat je ook met je rollator het openbaar vervoer in kan? Zo heb je ook de mogelijkheid om met de trein of de bus op pad te gaan. Erop uit gaan met het OV geeft je nog meer vrijheid, omdat je kan gaan en staan waar je wilt!

Leuke uitstapjes zijn geen probleem meer wanneer je met het openbaar vervoer kan reizen. Maar hoe doe je dat; met een rollator in de bus of trein? Dit kan namelijk best een onderneming zijn door alle obstakels die je onderweg tegenkomt. Ontdek hoe toegankelijk het eigenlijk is om je rollator mee te nemen in het openbaar vervoer!

Met een rollator in de bus

Veel busmaatschappijen zijn de afgelopen jaren een stuk gebruiksvriendelijker geworden voor mensen met mobiliteitsproblemen. Daarom neem je eenvoudig je rolstoel of rollator mee in de bus! Vaak zijn de stoepranden bij bushaltes hoger, waardoor je eenvoudig in en uit de bus stapt met je rollator. Heb je hulp nodig met het in- of uitstappen van de bus?

Wenk dan de buschauffeur. Hij stapt dan voor je uit en helpt je de rollator naar binnen te duwen. Soms beschikt de bus zelfs over een loopplank die de chauffeur voor je neerlegt, zodat je eenvoudig zelf de bus in loopt. In de bus zelf kan je plaatsnemen op de speciale zitjes. Het is aan te raden om je rollator op de rem te zetten, zodat hij niet door de bus slingert als de bus een bocht maakt.

Wil je vooraf weten of de bushaltes goed bereikbaar zijn? Kijk dan op de site van 9292.nl.

Met een rollator in de trein

Een treinreis met een rollator kan nog wel eens een uitdaging zijn. Niet alle treinen hebben namelijk een gelijkvloerse instap. Daarnaast kan het gat tussen het perron en de trein best groot zijn. Gelukkig kan je het NS personeel om hulp vragen tijdens het in- en uitstappen. Op meer dan 100 treinstations kunnen medewerkers assisteren met een instaphulp. Zo leggen ze bijvoorbeeld een loopplank neer vanaf het perron de trein in.

De rollator meenemen in de trein is mogelijk. In treinen is vaak voldoende ruimte om te zitten en de rollator naast je neer te zetten. Wanneer je een inklapbare rollator hebt, is dit al helemaal geen probleem!

Vraag voor je reis assistentie aan bij de NS reisassistentie voor een voorspoedige en toegankelijke reis met je rollator.

Met een rollator in de taxi

Liever bij je huis opgehaald worden? Dan is een regiotaxi een goede oplossing. De regiotaxi haalt je op, helpt je bij het in- en uitstappen en zet je af op je bestemming binnen een straal van 25 kilometer rondom je woonadres. Hierdoor hoef je niet naar een station of bushalte te lopen. Wel kan een ritje met de regiotaxi iets langer duren, omdat er soms meerdere passagiers opgehaald worden. Deze medepassagiers worden vaak op verschillende plekken afgezet en het in- en uitstappen kan soms even duren omdat meerdere mensen afhankelijk zijn van hun mobiliteitshulpmiddel.

De prijs van een regiotaxi verschilt per vervoerder en locatie. Vaak is de regiotaxi onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierdoor worden de kosten deels gedekt.

Begeleiding in het ov: de begeleiderskaart

Wanneer je begeleiding nodig hebt tijdens het reizen met het openbaar vervoer, kan je een OV-begeleiderskaart aanvragen. Met deze kaart mag je 1 persoon gratis meenemen die jou kan begeleiden in de bus, trein, tram of metro. Wie je meeneemt, maakt niet uit! De kaart staat op jouw naam, waardoor je telkens iemand anders mee mag nemen. Denk aan een familielid, een vrijwilliger of een verzorger. Zorg ervoor dat je zelf een geldig vervoersbewijs hebt.

Meer informatie over de begeleiderskaart vind je op de site van de NS.

De beste rollators voor in het openbaar vervoer

De ene rollator is meer geschikt voor het openbaar vervoer dan de andere rollator. De meest handige rollators om mee te nemen zijn rollators die je met gemak in kan klappen. Deze inklapbare rollator biedt je alle steun die je nodig hebt en neemt daarbij niet veel ruimte in beslag, omdat hij eenvoudig in te klappen is. We raden je daarnaast ook aan om een lichtgewicht rollator te kiezen als je van plan bent om vaak te reizen met het openbaar vervoer. Een lichtgewicht rollator is makkelijk te verplaatsen en dat is handig als je hem bijvoorbeeld de bus of trein in moet tillen.

Makkelijk een ov-toegangsbewijs kopen met een rollator.

Kenmerken voor een rollator in het ov

  • Lichtgewicht: zo is de rollator gemakkelijk vooruit te duwen en te verplaatsen.
  • Opvouwbaar: hiermee klap je eenvoudig de rollator in om meer ruimte te creëren.
  • Compact formaat: de rollator neemt zo weinig ruimte in beslag.
  • Kleine draaicirkel: dit helpt met het manoeuvreren in kleinere ruimtes.
  • Goed wendbaar: zo bewaar je evenwicht en flexibiliteit tijdens de reis.
  • Grote wielen: hiermee ga je makkelijker over drempels, stoepranden en andere obstakels. 

Benieuwd welke rollator goed bij jou past? Bezoek dan één van onze dealers bij jou in de buurt, hier krijg je uitstekend advies over de ideale rollator voor jouw situatie. Zij zoeken samen met jou naar de rollator die exact past bij je situatie en leefstijl.