Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Met de rolstoel de mooie uitzichten van Hamburg verkennen

Met de rolstoel de mooie uitzichten van Hamburg verkennen

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Als je voor het WK rolstoelbasketbal in Hamburg bent, dan wil je natuurlijk deze spectaculaire sport volgen. Maar de tijd ervoor of erna moet je zeker gebruiken om de Hanzestad beter te leren kennen. Je kan bijvoorbeeld de dag afsluiten aan de Jungfernstieg boulevard om te shoppen, een terrasje te pakken of gewoon even te rollen en de geur van de stad op te snuiven. Of pak een van de gele dubbeldekker bussen en ontdek het mooie Hamburg op deze manier. De keuze is helemaal aan jou!

Zonder belemmering reizen met de bus

De stad Hamburg streeft naar een zo goed mogelijke rolstoelvriendelijke omgeving. Dat blijkt onder andere uit het goede busnetwerk met bussen die lage vloeren en oprijplaten hebben. Veel S-Bahn en U-Bahn haltes zijn ook rolstoeltoegankelijk gemaakt. Aangezien sommige haltes nog niet rolstoelvriendelijk zijn, is het verstandig de dienstregeling informatie van de HVV te raadplegen. Hier heb je de mogelijkheid om in de zoekopdracht aan te geven dat je met een rolstoel reist. De website levert de daarop aangepaste resultaten.

Daarnaast biedt de transportvereniging van Hamburg (Hamburger Verkehrsverbund) ook een brochure aan die je kan downloaden. Daarin vind je bijvoorbeeld informatie over bussen met lage vloeren en liften.

De stad per boot verkennen

Een leuke manier om de stad te verkennen is per boot. Maak dan eens gebruik van de veerdiensten van de HADAG-vloot. Zij varen over de Elbe langs vele bezienswaardigheden en zijn een gunstig alternatief voor de traditionele havenrondvaarten. Vooral bij lijn 62 (Landungsbrücken – Finkenwerder) worden er bijna alleen maar rolstoeltoegankelijke boten gebruikt.

Daarnaast zijn de toegangsbruggen voorzien van oprijplaten, zodat je makkelijk het schip op kan komen. Wel zo handig!

Grenzeloos plezier in de uitgaansgebieden van Hamburg

Heb je wel zin om uit te gaan? Dan ben je onder andere in de uitgaansbuurten St. Pauli en St. Georg aan het juiste adres. St. Pauli staat bekend als het uitgaanskwartier, je hebt vast en zeker wel eens van Kiez rond de Reeperbahn gehoord. Als je tot in de vroege ochtend wilt feesten dan zal je hier zeker iets vinden, want in Kiez geldt er geen sluitingstijd.

St. Georg, waar ook het centraal station en het Deutsche Schauspielhaus zich bevinden, is een uitgaanskwartier van een andere orde: de buurt geldt niet alleen als ‘hip’ en ‘flamboyant’, maar er hebben zich ook vele homo- en lesbische bars gevestigd.

Wil je het wat rustiger aan doen? Bezoek dan zeker het Sternschanzenpark en het Schanzenkwartier. Het Sternschanzenpark is ongeveer twaalf hectaren groot en biedt veel ruimte voor groene ontspanning. De naam is afgeleid van de ongeveer 60 meter hoge Schanzen-toren. Dit was ooit de grootste watertoren van Europa. Inmiddels is dat gebouw omgebouwd en bevindt het Mövenpick hotel zich daar. Als je het historische Schanzenkwartier onder de loep wilt nemen, dan is het project “Schanze erfahren” (Schanze ervaren) echt wat voor jou. Er is een speciale en gratis service voor rolstoelgebruikers waarbij een lokale begeleider, buiten de toeristische routes om, je persoonlijk de wijk laat zien.

Veel bezienswaardigheden in Hamburg zijn rolstoeltoegankelijk

Natuurlijk heeft Hamburg ook rolstoeltoegankelijke musea en bezienswaardigheden. Zo is bijvoorbeeld het uitzicht vanaf het platform van het St. Nikolai monument op 74 meter hoogte spectaculair. Een rolstoeltoegankelijke panoramalift brengt je naar boven, niet iets voor mensen met hoogtevrees! Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de 147 hoge toren van de St. Nikolai kerk door de Britse oorlogsvliegtuigen als oriëntatiepunt gebruikt om hun bommen boven de stad te laten vallen.

De karakteristieke haven van Hamburg.

Een andere leuke bestemming is de drijvende pieren, ook bekend als Landingsbruggen. De hellingen zijn hier helaas wat steil, maar het ongeveer 700 meter lange drijvende platform biedt ruim gelegenheid om te rollen en te ontspannen.

Wanneer je de politiek interessant vindt, ga dan zeker het stadhuis van Hamburg van binnen bekijken. Het indrukwekkende gebouw is namelijk niet alleen historisch interessant, maar tegelijkertijd ook de zetel van de senaat en het parlement van Hamburg.

De Hamburger Kunsthalle biedt dankzij haar rolstoeltoegankelijke collectie-expositieruimtes toegang voor alle kunstliefhebbers. Indien nodig stelt de Kunsthalle ook gratis rolstoelen ter beschikking. Meer informatie over hun rolstoeltoegankelijke aanbod is te vinden op de website van de Hamburger Kunsthalle.

Ook bezienswaardig is de Speicherstadt (pakhuisdistrict) in de haven van Hamburg. Dit is een complex van vele pakhuizen en staat sinds 1991 op de monumentenlijst. Daar bevindt zich het Internationale Maritieme Museum, dat makkelijk per rolstoel te verkennen is. Het gebouw is omgebouwd tot Kaispeicher B en toont je een omvangrijke collectie van scheepsmodellen, uniformen en schilderijen. Dus alles rond de scheepsvaart. Tot eind augustus is er een speciale tentoonstelling rond het thema ‘maritieme diensten’. Daaronder vallen onder andere de weerdienst en de hydrografie, het meten van de bodems van wateren.

Wil je je heel groot voelen? Dan is de grootste modelspoorbaancomplex ter wereld echt iets voor jou. Het Miniatur Wunderland heeft veel plaatsen tot in het kleinste detail nagebouwd. De tentoonstellingsruimtes zijn goed te bereiken met de rolstoel. Om de paar maanden organiseert het Miniatur Wunderland een rolstoelavond. Je hebt dan vanaf 18:00 uur ongestoord toegang tot de exposities voor slechts € 5,-.

Mooi park vlakbij de arena

Als je niet zo ver wilt reizen, vind je vlak naast de edel-optics.de Arena het Wilhelmsburger Inselpark. Deze rondweg is geasfalteerd en nodigt, vooral bij mooi weer, uit tot een wandeling tussen de wedstrijden door.

Een wandeling maken tijdens het mooie weer.

Rolstoelen voor elke gelegenheid worden aangeboden door Sunrise Medical, partner van het WK rolstoelbasketbal in Hamburg.

PS: Heb je ook al onze blog gelezen over rolstoeltoegankelijke hotels in Hamburg?