Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > Hoe speel je rolstoelpadel en wat zijn de regels?

Hoe speel je rolstoelpadel en wat zijn de regels?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Het is een mix van tennis en squash en het wordt gespeeld op een padelbaan van 10x20 meter met daaromheen wanden van glas en een hekwerk. Padel speel je 1 tegen 1 of als dubbel. In het midden is een net en de puntentelling is hetzelfde als die bij tennis. Padel staat voor fun en sportiviteit.

Het is een sport voor jong en oud, man en vrouw, beginner of prof, valide of minder-valide, nationaal en internationaal. Padel zorgt voor plezier, houdt je fit, maakt vriendschappen en geeft inzicht.

Rolstoelpadel wordt gespeeld door mensen die op enige wijze een beperking hebben, waardoor ze niet aan reguliere wedstrijden en competities kunnen deelnemen. Onlangs heeft de Internationale Padel Federatie aangekondigd dat adaptief padel nu officieel erkend wordt.

Wat maakt padel een geschikte sport voor mensen met een beperking

Rolstoelpadel kent aangepaste regels die zijn vastgesteld door nationale en internationale bonden. In Nederland komen er steeds meer banen waar ook rolstoelpadel gespeeld kan worden. Op deze manier probeert men de sport toegankelijker te maken voor mensen met een beperking en tegelijkertijd wordt de waarde van sport en een gezonde levensstijl gepromoot. Hieronder een aantal voordelen van het spelen van rolstoelpadel.

  • Het vereist een goede fysieke conditie en is een ideale manier om in vorm te blijven.
  • Zorgt voor sociale integratie en rehabilitatie en met name een goede therapie voor het herstellen na ruggenmergletsel als gevolg van een verkeersongeval of een ander ongeluk.
  • De padelbanen zijn goed toegankelijk en de ruimte is beperkt, dus goed controleerbaar.
  • Padel wordt gespeeld in standaardfaciliteiten dus mensen met een beperking worden niet buitengesloten. De internationale en nationale bonden proberen de regels zo min mogelijk aan te passen, zodat deze standaardisatie behouden blijft.
  • Padel is een sport die makkelijk te leren is, het brengt mensen samen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling.
  • Rolstoelpadel wordt gespeeld met een aangepaste rolstoel die moet voldoen aan het vereiste veiligheidsniveau.

Regels voor rolstoelpadel

In principe zijn de regels bij rolstoelpadel hetzelfde als bij het standaard padel als het gaat om de puntentelling, het racket en de bal. Natuurlijk zijn er bepaalde aanpassingen, die gekoppeld zijn aan het feit dat de bal twee keer mag stuiteren tijdens het serveren maar ook tijdens het spel zelf.

De baan moet minimaal twee ingangen hebben. Schuifdeuren worden aanbevolen om een maximale lengte van 0,82 meter tijdens het spel te kunnen garanderen. Vanwege veiligheidsredenen mogen de ingangen geen treden of opstapjes hebben, waardoor deze moeilijk toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.

Spelers moeten in hun rolstoel blijven zitten, daarom moeten zij goed vastgezet worden in de rolstoel met behulp van positioneringsclips voor de voeten en een positioneringsgordel voor het lichaam. Als een speler met zijn voet contact maakt met de vloer van het speelveld met de bedoeling om te stoppen of zichzelf vrijwillig vooruit te duwen dan is dit een overtreding welke bestraft zal worden.

De rolstoel wordt namelijk beschouwd als onderdeel van het lichaam van de speler, en mag niet aangeraakt worden door de bal of door de andere speler tijdens het dubbelspel.

Padelspelers mogen niet springen, lopen of rennen tijdens het serveren. Ze moeten ervoor zorgen dat ze in dezelfde positie blijven, wel mogen ze kleine voetbewegingen maken zolang dit hun positie niet beïnvloed. Ook mag de serverende speler bij rolstoelpadel zijn serveerpositie niet veranderen door te bewegen of te draaien, maar als de wielen van de rolstoel wat bewegen dan zal dit niet beschouwd worden als een verandering van de positie.

Bij het serveren moeten padelspelers de bal onder de taille raken. In het geval van rolstoelpadel moeten de spelers de bal onder de schouders raken.

Tijdens het serveren mag de serverende speler de serveerlijn niet aanraken met zijn of haar voeten, of de aaneengesloten denkbeeldige middellijn. Bij rolstoelpadel geldt deze regel voor de voorwielen van de rolstoel, die zich achter de centrale en serveerlijn moeten bevinden.

Als een speler problemen heeft om uit zijn of haar hand te serveren dan mag deze het racket gebruiken om de bal te laten stuiteren.

Wanneer de rolstoel tijdens het spel aangepast of gerepareerd moet worden, kan de wedstrijd meer dan 20 minuten stop gezet worden, maar de aanpassingen mogen niet langer dan 10 minuten duren.

Tot slot

Padel is een unieke sport. Om padel goed te spelen heeft iemand de volgende eigenschappen nodig:

  • geduld;
  • snelle reflexen;
  • strategisch denken;
  • gebruikmaken van de muren en de kracht van de tegenstander;
  • teamspirit;
  • samenwerking.

Padel is een verslavende sport en relatief makkelijk te leren. Tijdens het spel voel je de adrenaline stijgen. Padel is minder fysiek dan squash, omdat de baan kleiner is zodat je sneller bij de bal bent. Deze sport is ook geschikt voor mensen met een beperking die fit willen blijven.

In Nederland zijn er verschillende banen die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Voor meer informatie over banen in de buurt die geschikt zijn voor rolstoelpadel, bekijk de website van de KNLTB.

Dus ben je nieuwsgierig geworden naar deze sport en zou je deze graag willen beoefen om lekker fit te blijven, ga dan naar onze website en bekijk ons aanbod van lichtgewichte sportrolstoelen, die voldoen aan de verwachtingen van de meest veeleisende sporters.

Veel plezier tijdens je eerste wedstrijd!