Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > Hoe speel je boccia en wat zijn de regels?

Hoe speel je boccia en wat zijn de regels?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Ken je Boccia en wist je dat Boccia momenteel de snelst groeiende Paralympische sport is? Het werd voor het eerst aangepast in 1964 en maakte zijn Paralympisch debuut in New York in 1984.

Boccia is waarschijnlijk het meest toegankelijke spel ter wereld en het enige spel waar mensen zonder beperkingen gemakkelijk naast mensen met een beperking kunnen spelen. De regels voor Boccia zijn in principe vrij eenvoudig, hoewel er meer complexiteit wordt toegevoegd als je op hoger niveau meespeelt.

Hoe wordt Boccia gespeeld?

Het spel kan individueel gespeeld worden of in paren of teams van drie en alle evenementen zijn voor alle geslachten. Het doel van het spel is om kneedbare leren ballen zo dicht mogelijk bij de jack (een witte doelbal) te gooien. De ballen zijn rood of blauw gekleurd en de beslissing wie met welke kleur speelt wordt bepaald door een muntje op te gooien.

De ballen hebben een goede maat om grip op te hebben. Ze kunnen worden verplaatst of worden voortgeduwd met de handen, voeten of het hoofd. Als de beperking van de speler zo ernstig is dat het onmogelijk is om de bal de vereiste afstanden consequent voort te duwen, kan de speler worden geholpen met een apparaat dat een ramp (oprijplaat) wordt genoemd.

Tijdens het spel wordt de jack als eerste gegooid en wordt de eerste bal gespeeld door de speler die de jack gooide. De tegenpartij speelt vervolgens en daarna speelt altijd de speler die op dat moment het verst van de jack verwijderd is.

Leren ballen die worden gebruikt bij Boccia.

Ballen kunnen worden gebruikt om dicht bij de jack te gooien of om de ballen die al op de baan liggen in een gunstigere posities te slaan. Op deze manier zal elke partij doorgaan totdat één kant alle ballen heeft gespeeld. Dan zal de tegenpartij zijn resterende ballen spelen.

Aan het einde van elke ronde of 'end', meet de scheidsrechter de afstand van de ballen die zich het dichtst bij de jack bevinden en kent vervolgens punten toe. Eén punt voor elke bal die dichter bij de jack ligt dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenpartij.

Het team/de speler met het hoogste aantal punten aan het einde van het spel is de winnaar. Als beide teams hetzelfde aantal punten hebben nadat alle ends zijn gespeeld, wordt een 'tiebreak' (extra end) gespeeld op het middenveld, om een ​​winnaar te bepalen.

Het aantal ends in een wedstrijd hangt af van de samenstelling van de partijen. In individuele wedstrijden bestaat het uit vier ends, met zes ballen per speler per end, terwijl een dubbelcompetitie uit vier ends en zes ballen per paar per end (drie per speler) bestaat. Teamcompetitie is zes ends en zes ballen per team per end (twee per speler).

Hoe ziet het Bocciaveld eruit?

Een Boccia-competitie wordt gespeeld op een speelveld dat 12,5 x 6 meter met 2 meter lege ruimte eromheen. Het oppervlak van de baan is vlak en glad. Het werpgebied is verdeeld in zes rechthoekige werpvakken, waar de atleten tijdens het spelen volledig binnen moeten blijven. Het speelveld heeft een V-vormige lijn waarover de jack moet kruisen om de worp geldig te laten zijn.

Een kruis markeert de positie waar de jack moet worden geplaatst:

  • als deze wordt geduwd naar de grenslijn
  • als de grenslijn wordt overschrijdt tijdens een end
  • in het geval van een tiebreak.

Voor amateurwedstrijden kan een badmintonveld een goed alternatief bieden, omdat de afmetingen vergelijkbaar zijn. In principe is het spel perfect aanpasbaar aan alle ruimtes en werkt het zelfs goed als tuinspel.

De afmetingen van een Boccia speelveld.

Classificatie

De spelers worden aan de hand van hun mogelijkheden ingedeeld in een bepaalde categorie. Spelers in dezelfde categorie, komen tegen elkaar uit.

Alle boccia-categorieën zijn gemengd en zijn als volgt onderverdeeld:

  • BC1: spelers met hersenverlamming, die met handen of voeten gooien en een assistent nodig hebben om te spelen
  • BC2: spelers die met hun handen kunnen gooien zonder te worden bijgestaan
  • BC3: spelers met of zonder hersenverlamming met ernstige fysieke beperkingen, die assistentie nodig hebben en die een "parachute" of ramp-to-go gebruiken
  • BC4: spelers met ernstige lichamelijke beperkingen

In de categorieën BC1 en BC2 mogen alleen spelers uitkomen met een hersenverlamming en de officiële classificatie CP1 en CP2.

In de categorie BC3 komen spelers met hersenverlamming (CP1 en CP2) uit, maar ook spelers zonder hersenverlamming. BC4 is alleen toegankelijk voor spelers zonder hersenverlamming.

Voordelen van het spelen van Boccia?

  • Mensen met hersenverlamming of ernstig lichamelijk letsel kunnen vrij eenvoudig hieraan deelnemen.
  • Helpt bij persoonlijke en sociale ontwikkeling.
  • Verbeterd de fysieke en motorische vaardigheden van de spelers.
  • Helpt om de rompbalans te versterken en voegt kracht toe aan de extremiteiten van de speler.
  • Het motiveert en geeft vertrouwen.

Net als andere aangepaste sporten, helpt Boccia dus bij de ontwikkeling van de persoonlijke, lichamelijke en sociale vaardigheden. Daarnaast is het ook aangetoond dat Boccia therapeutische werkt in het revalidatieproces bij mensen met een hersenverlamming.

Boccia bij jou in de buurt

Het fijne van Boccia is dat je het overal kan spelen. Er zijn verschillende Boccia verenigingen in Nederland, dus vast ook een bij jou in de buurt. Het is niet alleen leuk om te doen, je ontmoet ook nog eens leuke andere mensen.

Het mooie van Boccia is dat het minimale rolstoelaanpassingen vereist om te spelen.

Heb je meer interesse om een andere aangepaste sport te proberen? In een aantal van onze blogartikelen hebben wij het over de verschillende aangepaste sporten die beoefend kunnen worden.