Improving people's lives blog > Gezondheid > Hoe kan je stress verlichten als je in een rolstoel zit

Hoe kan je stress verlichten als je in een rolstoel zit

Geplaatst:

Delen:

Stress is een natuurlijke reactie. Het is een noodzakelijke aanpassen van het lichaam om te overleven in de gezondheidstoestand. Wanneer het vaak of langdurig voorkomt, veroorzaakt het een overbelasting aan spanning die het lichaam en geest kan aantasten. Dit kan leiden tot ziekte en psychische klachten die het normaal functioneren van je lichaam belemmert.

Je reactie op stress hangt ook samen met jouw specifieke manier van omgaan met problemen. Het kan heftiger worden als je niet de juiste middelen hebt om dit aan te pakken. Weten hoe je met een gestrest iemand (al dan niet in een rolstoel) moet omgaan, kan de situatie verbeteren.

Waardoor kunnen mensen met een beperking stress ervaren?

Voor mensen in een rolstoel is stress een relatief veel voorkomend probleem, vooral bij mensen die een ongeval hebben gehad of een beperking hebben als gevolg van een vrij recente ziekte.

De redenen voor stressverschijnselen zijn talrijk bij deze groep. Van relatie- of werkproblemen waarmee elke persoon met of zonder beperking te maken kan krijgen, tot situaties die voortkomen uit het hebben van een beperking, zoals frustratie, een laag zelfbeeld of eenzaamheid.

Ziekte is een van de oorzaken die de meeste stress veroorzaakt bij mensen met een beperking. Daarnaast hebben mensen in deze groep vaker last van psychische problemen, ze kunnen moeilijk gedrag vertonen als gevolg van stress, bijvoorbeeld in geval van ziekenhuisopname.

Stress, depressie of ziekte hebben een grote invloed op de emotionele balans van mensen met een beperking, maar hebben ook zeker invloed op de mensen om hen heen die zorgtaken uitvoeren.

De oorzaak van stress zijn gedachten - niet situaties.
De oorzaak van stress zijn gedachten - niet situaties.

Elke persoon zal anders reageren op een nieuwe situatie, afhankelijk van hun persoonlijke ervaring of omstandigheden, maar het is altijd raadzaam alert te zijn om de eerste tekenen van stress en spanning te herkennen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat deze leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals depressie, hoge bloeddruk, eczeem, hart- en vaatziekten, alopecia, astma of ademhalingsmoeilijkheden, enz.

Hoe herken je stress bij een persoon in een rolstoel?

Veel voorkomende signalen bij iemand met een beperking zijn:

 • Spanning
 • Onrustig zijn
 • Gebrek aan concentratie
 • Overmatig zorgen maken
 • Slecht humeur en prikkelbaarheid
 • Onvermogen om te ontspannen
 • Gevoel van eenzaamheid, depressie en ongelukkig zijn
 • Pijntjes en kwaaltjes
 • Misselijkheid
 • Pijn op de borst of hartritmestoornis (tachycardie)
 • Slaapgebrek aan of te veel slaap
 • Nerveus gedrag zoals nagelbijten
 • Middelenmisbruik of verslaving van alcohol, tabak of drugs
 • Vermijden of ontkennen van verantwoordelijkheden

Het volgende kan helpen bij iemand die gestrest is:

 • Laat de persoon in kwestie stoom afblazen
 • Laat een actief luisterende houding zien
 • Probeer de persoon aan te moedigen
 • Help de persoon zijn verwarring de baas te worden, zodat hij/zij de dingen weer helder kan zien

De omgeving is de sleutel om met stress om te gaan

Een van de meest effectieve manieren om met stress om te gaan, is door je gevoelens en zorgen te delen met vrienden, familie of collega's. Dan kunnen zij voor je klaar staan en je helpen in tijden van crisis. Een tip? Probeer eerlijk tegen jezelf te zijn om zo beter uit te kunnen drukken wat je voelt.

Een andere sleutel tot het hanteren van stress is om de zorgelijke situaties te onderkennen en proberen te begrijpen waarom je je zo voelt. Als je dit werk doet, kan je stressmomenten voorzien en verhelpen voordat ze plaatsvinden. Sterker nog, als je ervaart altijd controle te hebben over jezelf, zal je beter in staat zijn om pieken van stress te verwerken.

Het gebruik van een dagboek kan je ook helpen je stress effectief te hanteren. Een voorbeeld: noteer de datum en tijd van een stressmoment dat je hebt beleefd, noteer waar of met wie je was en wat je aan het doen was en hoe je je voelde. Schrijven is een zeer therapeutische bezigheid die je zal helpen om dingen vanuit een ander perspectief te zien.

Tenslotte: zorg voor je lichaam en geest.

Natuurlijk is ontspannen een van de belangrijkste sleutels tot het verlichten van stress. We weten dat het niet altijd makkelijk is, maar diep ademhalen en enkele specifieke technieken zoals meditatie of yoga zullen je enorm helpen.

Vanuit fysiek oogpunt kan regelmatig trainen of sporten je helpen je aanmaak van serotonine te verbeteren. Dit is het hormoon dat je helpt om in een beter humeur en positiever te zijn. Het genereert een gevoel van welzijn.

Sport is een goed middel om stress te verminderen.
Sporten kan een goede uitlaatklep zijn om stress te verminderen.

Het nemen van voldoende rust en gezond eten zijn andere nuttige routines die je zullen helpen om je beter te voelen en je stress te verminderen.

Tot slot, wees niet bang om professionele hulp te vragen. Als je denkt dat je een extra steun in de rug nodig hebt om je stress onder controle te krijgen, vraag dan je huisarts of specialist om advies.

Veel verenigingen en instellingen bieden sociale hulp en counseling services, waaronder ondersteuning of therapie om emotionele problemen op te lossen die gerelateerd zijn aan het hebben van een beperking.