Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Hoe Internet of Things (IoT) mensen met een beperking kan helpen: smart homes

Hoe Internet of Things (IoT) mensen met een beperking kan helpen: smart homes

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Het Internet of Things (IoT) verwijst naar de manieren waarop het moderne leven met elkaar in verbinding staat. In de wereld van vandaag zijn heel veel dingen op de één of andere manier verbonden met het internet. Dit betekent dat gegevens op een responsieve manier verzameld en uitgewisseld kunnen worden en dat deze technologie de mens kan dienen als nooit tevoren.

IoT-technologieën bieden een reeks oplossingen voor veelvoorkomende problemen waarmee wij in ons dagelijks leven geconfronteerd mee kunnen worden. Dit kan bijzonder handig zijn voor mensen met een beperking, deze nieuwe en innovatieve oplossingen kunnen voor toegankelijkheid en onafhankelijkheid zorgen.

Wat betekent het?

Internet of Things maakt het delen van informatie en gegevens eenvoudig en zit achter wat wij 'slimme' technologie noemen. Smart technologie is afhankelijk van een internet verbinding om te functioneren. In plaats van informatie op te slaan zorgt smart technologie ervoor dat informatie wordt verzenden, ontvangen en wordt opgehaald van grotere digitale opslagapparatuur.

Streaming is een goed voorbeeld van Internet of Things. Als we televisie kijken via streamingdiensten, kijken we geen programma's die op onze smart devices zijn opgeslagen. Onze slimme apparaten zijn verbonden met de digitale wereld om hen heen en sturen programmaverzoeken naar de plaatsen waar ze zijn opgeslagen. Vervolgens ontvangen onze apparaten deze programma’s en kunnen wij ze afspelen en bekijken.

Hoe kan Internet of Things de toegankelijkheid verbeteren?

IoT kan enorm voordelig zijn voor mensen met een beperking, omdat het op verschillende manieren helpt met het aanpakken van toegangsbeperkingen.

Smart homes (slimme huizen) en domoticasystemen worden steeds populairder, omdat automatisering ervoor zorgt dat werkzaamheden minder tijd en energie kosten. Voor mensen met een beperking hebben smart homes nog meer impact, want deze slimme woningen kunnen oplossingen bieden voor een zelfstandige en toegankelijke lifestyle.

Voor thuisgebruik worden slimme apparaten steeds geavanceerder en kunnen ze nu zelfs de meest voorkomende huishoudelijke apparaten bedienen. De smart devices kunnen aangesloten worden op luidsprekers, koelkasten, ovens, telefoons, verlichting, alarmsystemen en meer. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen nu vertrouwen op geautomatiseerde systemen om taken uit te laten voeren die in het verleden uitgevoerd werden door verzorgers of familieleden. Dit betekent dat ze nu veel onafhankelijker en zelfredzamer zijn. Smarthome-apparaten kunnen de verlichting aan- en uitzetten, muziek afspelen, alarmsystemen beheren, enzovoort.

Smart Home apparatuur in meerdere kamers in het huis.

Ook voor mensen met een visuele beperking kan domotica ongelooflijk nuttig zijn. Spraakassistenten worden steeds meer mainstream en kunnen gebruikt worden om een ​​reeks van apparaten te bedienen. In toenemende mate worden IoT-oplossingen, zoals neurale implantaten, apps en slimme brillen, ontwikkeld om omgevingscontext te bieden. Dit betekent dat technologische apparaten kunnen beschrijven wat ze 'zien' aan hun eigenaren.

Sommige Internet of Things-apparaten zijn tastbaar, wat een belangrijke stap is in het verbeteren van de communicatiemogelijkheden voor doofblinde mensen.

Op sommige plekken starten ze nu met het gebruik van IoT-systemen in het openbaar zoals veiligheidsvoorziening. Crosswalk is een Nederlands Internet of Things systeem dat de sensoren in verkeerslichten gebruikt om mensen met een beperking te herkennen en die mogelijk langer nodig hebben om een weg over te steken als het druk is, vervolgens communiceert het systeem met een app om het groene loopsignaal langer weer te geven.

Producten en diensten die handig kunnen zijn voor mensen met een beperking

Smart Hubs en luidsprekers

Amazon Echo

Amazon is één van de meest populaire smart home-providers. Amazon biedt een reeks smarthome technologieën aan, waaronder stofzuigrobots, keukenapparatuur, thermostaten, beveiligingssystemen, printers en computers, luidsprekers en televisies, verlichting en meer. De Echo van Amazon is één van een reeks handsfree luidsprekers en apparaten die met de stem bediend kunnen worden. Sommige Echo-systemen van Amazon zijn specifiek afgestemd op de demografische gegevens van gebruikers. Het Echo Dot-systeem is zelfs speciaal voor kinderen ontworpen (inclusief met instellingen voor het ouderlijk toezicht). De spraakgestuurde "persoonlijke assistent" op deze apparaten heet Alexa, die verschillende taken zal uitvoeren en verschillende systemen zal aansturen.

Google Home (nu Google Nest)

Google Home is een handsfree thuisassistent die antwoorden kan geven op verbaal gedicteerde vragen (door te zoeken op internet), muziek kan afspelen en smarthome-apparaten kan bedienen. Google Home-systemen kunnen met ingeplande taken, herinneringen en spraakherkenning gepersonaliseerd worden. Het werkt met smarthome apparaten voor thuisgebruik, waaronder verlichting, beveiligingssystemen voor het huis, temperatuurregelsystemen, entertainmentsystemen, elektronica in huis, computerapparaten, robotstofzuigers en meer.

Apple HomeKit

De Apple HomeKit is een softwaresysteem waarmee gebruikers slimme huishoudelijke apparaten kunnen laten samenwerken. Apple biedt een reeks HomeKit add-on-apparaten en -accessoires aan, waaronder verlichtingssystemen en lampen, bewateringsregelaars, klimaatbeheersing en deur- en raamsensoren. Al deze en meer worden met de stem bediend via de Apple HomePod-speaker, die werkt in combinatie met stemassistent Siri.

Samsung SmartThings

SmartThings is het antwoord van Samsung op een slimme thuishub. SmartThings kan draadloos verbinding maken met een reeks van slimme apparaten voor thuisgebruik en deze synchroniseren. Het kan aangesloten apparaten automatiseren in overeenstemming met vooraf bepaalde routines. Dit betekent dat gebruikers ochtend- of nachtschema's kunnen instellen voor de verlichting en apparaten.

SmartThings-hubs moeten verbinding maken met de SmartThings-app, die gratis beschikbaar is op Android- of iPhone-apparaten.

Home Systemen en apparaten

Verlichting, stekkers en thermostaten

Veel mensen met een lichamelijke beperking hebben moeite om de lichtschakelaars in huis te bereiken. Slimme lampen en verlichtingssystemen maken verbinding met slimme thuishubs en kunnen via spraakopdrachten en/of tijdschema's ingesteld worden om aan en uit te schakelen. Evenzo kunnen slimme stekkers ingesteld worden om via slimme hub-systemen lampen en andere elektrische apparaten te bedienen.

Slimme thermostaten kunnen ingesteld worden om gespecificeerde temperaturen te onthouden. Dat is vooral handig voor mensen met een beperking waarvan hun beperking de regulering van de lichaamstemperatuur beïnvloedt. Er zijn ook slimme plafondventilators beschikbaar.

Schoonmaak

Robotstofzuigers kunnen zeer nuttig zijn voor mensen met vermoeidheidsklachten, lichamelijke beperkingen of chronische ziekte, waardoor ze geen reguliere stofzuiger kunnen gebruiken. Er zijn verschillende soorten robotstofzuigers op de markt, zelfs met dweilfunctie.

Slimme etherische aroma diffusers worden ook steeds populairder. Deze kunnen soms ook gebruikt worden als luchtbevochtiger en hoewel je ze nog steeds zelf moet bijvullen, kunnen ze wel met behulp van spraakopdrachten van de smarthome hub in- en uitgeschakeld worden.

Beveiliging

Er zijn veel slimme oplossingen voor huisbeveiliging. Slimme sloten kunnen de noodzaak weg nemen om reguliere sloten te gebruiken, die voor mensen met bijvoorbeeld hand- en armbeperkingen moeilijk te gebruiken zijn. Ze worden digitaal bestuurd en via smartphone-apps kan je toegang op een bepaald tijdstip aan bepaalde gebruikers verlenen.

Slimme beveiligingscamera's zijn er in verschillende varianten en zijn mogelijk met alle belangrijke smart thuishubs. Veel slimme beveiligingssystemen hebben ingebouwde microfoontechnologieën waarmee gebruikers kunnen communiceren met mensen in hun buurt.

Je smart home bedienen met een elektrische rolstoel van Sunrise Medical

Met onze elektrische rolstoelen heb je de mogelijkheid om je smart home en domoticasystemen te bedienen. Wanneer je kiest voor het R-Net besturingssysteem is er de mogelijkheid om een module te kiezen die verbinding kan maken met een smartphone, tablet of zelfs de computer via Bluetooth. Door deze verbinding kan je via de joystick van je elektrische rolstoel onder andere je telefoon bedienen. Vervolgens activeer en bedien je met je telefoon alle smart apparatuur en domoticasystemen in je omgeving.

Op deze manier heb je zelf de controle over je omgeving in huis.

Je smart home bedienen via de joystick van je elektrische rolstoel.

Bekijk onze elektrische rolstoelen van QUICKIE en elektrische kinderrolstoelen van ZIPPIE die voorzien kunnen worden met het R-Net besturingssysteem.