Improving people's lives blog > Producten > HDL-hulpmiddelen die je zelfredzaamheid en veiligheid vergroten

HDL-hulpmiddelen die je zelfredzaamheid en veiligheid vergroten

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

We horen sommigen van jullie al denken: ‘Wat zijn nou toch HDL-hulpmiddelen?’. HDL staat voor ‘Huishoudelijke Dagelijkse Levensverrichtingen’, dus koken, wassen, strijken, poetsen etc. Allerlei bezigheden in huis die vanzelfsprekend zijn, tenzij je ze zelf niet (meer) kan uitvoeren vanwege ziekte of een lichamelijke beperking.

Als je hulp bij het huishouden nodig hebt, kan je je naasten of professionele hulp inschakelen. Maar er zijn ook HDL-hulpmiddelen waarmee je bepaalde klussen wellicht zonder hulp van buitenaf kan klaren. Wel zo prettig, toch?

We gaan dus kijken naar slimme hulpmiddelen en gereedschappen die je kunnen helpen om zelfstandig het huishouden te runnen, ondanks een (motorische) beperking. En we geven je ook wat tips voor een veilig huishouden. Want het is gebleken dat mensen met een mobiliteitsbeperking (waaronder senioren) meer kans lopen op een ongeval in huis!

Aangepast keukengerei en keukenhulpmiddelen

In een keuken wordt gewerkt. Heb je een motorische beperking? Dan brengt het gebruik van keukengereedschap, keukenapparatuur en levensmiddelen in allerlei verpakkingen de nodige uitdagingen met zich mee. Gelukkig komen er geleidelijk steeds meer hulpmiddelen op de markt.

Misschien kunnen we dankzij 3D-printen in de toekomst zelfs betaalbaar aangepast keukengereedschap op maat (laten) maken!

Zoek je keuken- of eetgerei dat is aangepast aan jouw wensen en behoeften? Kijk ter inspiratie eens op hulpmiddelenwijzer.nl. Ga naar een zorgwinkel bij jou in de buurt of zoek online, bijvoorbeeld op weerhandig.nl, Medipoint.nl, Vegro.nl of één van de andere gespecialiseerde webshops.

Gebruik je een rolstoel of ben je slecht ter been? Dan is het minstens zo belangrijk om over een goede, aangepaste keuken te beschikken.

Meer over keukenaanpassingen lees je in onze blog 'Tips voor een rolstoeltoegankelijke keuken [+ infographic]'.

Het uitruimen van de vaatwasser.

Ingrediënten pakken en verpakkingen openen

Er zijn verschillende mogelijkheden om levensmiddelen en kookgerei op een voor jou werkbare manier te bewaren en tevoorschijn te halen voor gebruik. Denk aan slimme opbergers, grijpers en lades en kastjes met antislipmatjes. Maak het jezelf makkelijk door producten zoals suiker of melk over te hevelen naar speciale hersluitbare potten en flessen die voor jou eenvoudiger te hanteren zijn dan de oorspronkelijke verpakking.

Let op: het reiken naar spullen waar je eigenlijk net niet bij kan is riskant! Je zal niet de eerste zijn die uit een rolstoel valt, omdat iets toch ‘net niet’ binnen handbereik bleek te staan! Gelukkig zijn er tegenwoordig uiterst wendbare en compacte rolstoelen, zodat je jezelf zo goed en veilig mogelijk kan positioneren om iets te pakken. Bij Sunrise Medical vind je handbewogen rolstoelen en elektrische rolstoelen speciaal voor gebruik binnenshuis. Rolstoelen met een hoog-laag functie of sta-op technologie vergroten je bewegingsbereik, zodat je veilig bij dat ene hoge kastje kan!

Voor het openen van blikjes, flessen of potten met draaidoppen zijn allerlei soorten openers, houders of grepen te koop, waarmee je de verpakking kan fixeren en hanteren tijdens het openen, sluiten of serveren. Zo zijn er ergonomische handgrepen die je om een flesopening kan schuiven om de fles beter hanteerbaar te maken.

Snijden en schillen

Snijden en schillen vormen een belangrijk onderdeel van de keukenactiviteiten. Als het schillen en snijden je niet zo goed afgaat, dan zijn de kant-en-klaar groenten en fruit een uitkomst. Maar wil je zelf aan de slag, dan zijn er speciale messen verkrijgbaar voor extra grip of gebruik onder een hoek van 90º. Je kan ze gebruiken in combinatie met allerlei speciale snijplanken met pinnen, noppen of fixeerklemmen, foam grip handvatverdikkers, vingerbeschermers of elastische fixeerbanden. Daarnaast zijn er ook (elektrische) snijapparaten en snijhulpen.

In plaats van een mes kan je ook speciale (aangepaste) keukenscharen gebruiken, bijvoorbeeld om kruiden of zachtere groenten klein te maken.

Koken en bakken

Voor veilig koken en bakken kan je gebruik maken van pannen met een grote stevige steel of handgrepen en hulpmiddelen, zoals een steelpanhouder.

Er zijn speciale deksels waarmee je pannen makkelijker kan afgieten, maar je kan ook kiezen voor een kookmandje. Misschien is koken in de magnetron wel iets voor jou. Er zijn speciale magnetron stoombakjes die je zo uit de koelkast in de magnetron kan zetten, dat scheelt handelingen en ze zijn licht van gewicht.

Verder kan je gebruik maken van antislip pannenlappen, gehoekte spatels en bijvoorbeeld een automatische elektrische garde.

Eten opdienen

Voor het opdienen van een maaltijd of transporteren van eten en drinken kan je natuurlijk ook weer allerlei grijphulpmiddelen en antislip onderzetters gebruiken. Een dienblad met antisliplaag (eventueel op wieltjes) kan ook goed van pas komen. Als je een rollator met tafelblad of rolstoel met werkblad gebruikt, kan je daarmee je eten of drinken eenvoudig en veilig naar de tafel brengen.

Tips voor veilig kookplezier

Dan hebben we verder nog wat praktische tips voor comfortabel en veilig gebruik van de keuken:

  • stem de inrichting van je keuken af op jouw behoeften en geef dingen een vaste plek
  • houd het aanrecht vrij en opgeruimd. Verwijder overbodige decoraties en dingen die je toch niet gebruikt
  • kies zo mogelijk voor een hittebestendig keukenblad (bijvoorbeeld van keramiek) waarop je zonder beschadigingen een hete pan kan zetten. Of vervang een lade door een uitschuifbaar houten werkblad waarop je eventueel hete pannen kan zetten
  • voorkom ongelukken door omstoten van hete pannen. Kies bij voorkeur voor een inductiekookplaat, omdat deze kookplaat snel afkoelt na gebruik en vlak is. Gebruik eventueel een panhouder om de kans op ongelukken te verkleinen
  • gebruik een keukenkraan met zogenaamde spoeldouche of zet een slang op de keukenkraan. Daarmee kan je de afwas of groenten makkelijker spoelen en kommen of bekers sneller vullen
  • zorg voor goede verlichting boven het aanrecht. Ook dat werkt veiliger en prettiger.

Zie ook onze blog 'Tips voor een rolstoeltoegankelijke keuken [+ infographic]'.

Aangepast schoonmaakgerei

Tot nu toe hebben we ons gericht op het koken, maar hoe zit het met andere huishoudelijke taken zoals poetsen en schoonmaken? Als je met de hand afwast kan je gebruik maken van een afwasborstel met zuignap, een automatische zeepdispenser met afwasmiddel en een wringer voor vaatdoekjes. Er zijn kleine en grote wringers in de handel.

Voor het afstoffen kan je een plumeau of microvezeldoekjes gebruiken. Een hoopje stof of vuil op de grond kan je opdoen met een stoffer en blik met lange steel. Voor het echte stofzuigen kan je een moderne robotstofzuiger het werk laten doen. Of kies voor een lichte wendbare stofzuiger.

Ramenlappen is altijd een hele klus en niet makkelijk als je minder mobiel bent. Er zijn ramenlappers en trekkers op een uitschuifbare steel die je wellicht kunnen helpen. Elektrische ruitenreinigers voorkomen geklieder, maar zijn soms relatief zwaar om te hanteren.

Een robotstofzuiger voor het huishouden.

Afbeelding van NickyPe via Pixabay

Andere aangepaste huishoudelijke artikelen

Wat blijft er dan nog over aan huishoudelijke taken waar je hulpmiddelen bij in kan zetten? Nou de was en strijk bijvoorbeeld. Er zijn strijkplanken in de handel waaraan je zittend kan strijken en strijkdekens met een antislip onderzijde die je op een tafel kan leggen. We kunnen je met name een opklapbare wandstrijkplank aanbevelen, die is namelijk compact, in hoogte verstelbaar, stabiel, onderrijdbaar en veilig.

Al met al is het een kwestie van zoeken en uitproberen welke hulpmiddelen voor jou werken of niet. Daarnaast kan je veel plezier hebben van kleine aanpassingen zoals (was)knijpers die je zonder knijpen kan gebruiken, banden om potten en tie-wraps aan kastdeurtjes waarmee je makkelijker dingen kan grijpen, naar je toe kan trekken en openen.

Wees creatief! We zijn benieuwd of jullie nog huishoudelijke tips hebben. Zoek of deel je tips met anderen via social media en forums.