Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Google Maps 'rolstoeltoegankelijk' optie voor het openbaar vervoer

Google Maps 'rolstoeltoegankelijk' optie voor het openbaar vervoer

Geplaatst:

Delen:

Als technologie als doel heeft om de wereld makkelijker te maken om in te leven, dan is toegankelijkheid een belangrijke prioriteit voor technologie-ontwikkelaars. Aangezien nieuwe technologieën zich vaak richten op toegankelijkheidsvraagstukken en deze direct aanpakt, wordt rekening houden met toegankelijkheid een realiteit en de algemene norm.

Voor mensen met een beperking is toegankelijkheid vaak een uitdaging. Openbaar vervoer en openbare ruimtes worden meestal gebouwd voor mensen zonder handicap. Dat betekent dat eenvoudige ontwerpkenmerken vaak de behoeften van mensen met een handicap of mobiliteitsbeperkingen over het hoofd worden gezien.

Gelukkig begint de wereld steeds meer rekening te houden met de toegangsbehoeften van mensen met een beperking. Er worden technische functies geïntroduceerd om ruimtes wereldwijd voor iedereen toegankelijk te maken. Google Maps heeft een dienst, met het oog op toegankelijkheid, om het vinden van toegankelijke reisopties eenvoudiger te maken voor mensen met een handicap en mobiliteitsbeperking of mensen die kinderwagens gebruiken.

Er zijn rolstoelvriendelijke routes geïntroduceerd speciaal voor rolstoelgebruikers, maar het is een geweldig hulpmiddel voor alle gebruikers met aanvullende toegangsvereisten.

Wat zijn rolstoeltoegankelijke routes en hoe kan je deze gebruiken?

De rolstoeltoegankelijke routes van Google Maps houden rekening met mobiliteitsbeperkingen en bieden rolstoelvriendelijke routes aan voor toegang tot openbare ruimtes en openbaar vervoer.

Gebruikers kunnen een bestemming intypen in de Google Maps app, vervolgens op "routebeschrijving" tikken en het pictogram voor openbaar vervoer selecteren. Vervolgens kunnen gebruikers op “opties” tikken en "rolstoeltoegankelijk" selecteren onder het tabblad route. Google Maps geeft vervolgens een lijst met mogelijke routes die voldoen aan je gespecificeerde toegankelijkheidseisen, waarbij ontoegankelijke opties worden uitgesloten.

Rolstoeltoegankelijkheidsfunctie op Google Maps

Toegankelijkheidsfuncties waarmee Google Maps rekening houdt bij het configureren van deze routes zijn onder meer de beschikbaarheid van aangepaste stoelen, liften, toegankelijke toiletten, traploze ingangen en opritten. Met Google Maps kunnen gebruikers informatie opslaan, zodat gebruikers met een mobiliteitsbeperking de rolstoeltoegankelijke zoekoptie kunnen opslaan. Dit betekent dat toekomstige routesuggesties automatisch rekening houden met de toegangsbehoeften bij het voorstellen van reisopties. Deze toegankelijkheidsoptie is helaas nog niet in elk land beschikbaar.

Dit toegankelijkheidsinitiatief is een uitbreiding van de rolstoeltoegankelijke omschrijvingsfunctie van Google Maps. Gebruikers kunnen de toegankelijkheid van bestemmingen kunnen controleren aan de hand van de beoordelingen van eerdere bezoekers, door op de omschrijving van de locatie te klikken en onder het tabblad 'voorzieningen' te zoeken naar meer informatie.

De toegankelijkheid van je bestemming vooraf bekijken met Street View

Street View verstrekt foto’s van Google Maps locaties. Voor mensen met een beperking maken deze afbeeldingen het verschil tussen een geslaagde of gefrustreerde reis.

Dankzij deze foto's kunnen gebruikers hun bestemmingen persoonlijk vooraf bekijken, waardoor ze controle hebben en kunnen letten op eventuele architectonische kenmerken die toegankelijkheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals trappen bij de ingang, slechte toegang tot hygiënefaciliteiten.

Street View-functie op Google Maps.

Het vooraf bekijken van de locatie kan ook handig zijn voor gebruikers die last hebben van angstaanvallen of sensorische problemen door hen de gelegenheid te geven om voorafgaand aan een bezoek vertrouwd te raken met nieuwe ruimtes. De Street View foto's zijn beschikbaar voor meer dan twaalf miljoen Google Maps locaties. Dit aantal neemt nog steeds toe!

De toegankelijkheidsdiensten van Google Maps maken het vervoer toegankelijker voor rolstoelgebruikers, mensen met andere mobiliteitsbeperkingen en ouders met kinderwagens. In het verleden werd toegankelijkheidsinformatie meestal weggelaten door de kaarten, zowel fysiek als digitaal, en dit was een groot struikelblok voor de toegankelijkheid voor mensen met een handicap. De rolstoeltoegankelijke routedienst van Google Maps is ontworpen om ervoor te zorgen dat de toegankelijkheidinformatie direct beschikbaar is en makkelijk te vinden.

Een gezamenlijke inspanning

De ontwikkeling en uitbreiding van deze wereldwijde dienst is afhankelijk van bijdragen van de gemeenschap. Lokale gidsen van over de hele wereld worden uitgenodigd om belangrijke toegankelijkheidsvragen te beantwoorden over de bestemmingen die ze bezoeken. Of er nu opritten, liften, toegankelijke toiletten beschikbaar zijn en/of toegangstrappen of smalle deuropeningen potentiële toegankelijkheidsproblemen kunnen opleveren.

Makkelijk met het openbaar vervoer met de toegankelijkheidsfunctie van Google Maps.

Gebruikers die willen bijdragen aan een meer toegankelijke toekomst, zijn welkom bij Google Maps als onderdeel van het Lokale Gidsen initiatief. Lokale Gidsen kunnen vragen over bestemmingen in hun stad beantwoorden, foto's verstrekken voor gebruik in Google Street View, correcties en bewerkingen voorstellen voor onnauwkeurige locatiegegevens en bestemmingsrecensies geven. Ze kunnen ook exclusieve uitnodigingen ontvangen voor bijeenkomsten van Lokale Gidsen die door Google worden gehouden in hun thuissteden.

Lokale Gidsen met een beperking zijn vooral waardevol voor de Google Maps dienst, omdat ze persoonlijk inzicht kunnen geven in de toegankelijkheidsopties die beschikbaar zijn en hoe functioneel deze zijn voor mensen die hiervan afhankelijk zijn.

Andere toegankelijkheidsfuncties van Google Maps

De rolstoeltoegankelijke routes zijn een fantastische functie voor de toegankelijkheidsfocus van Google Maps, maar de dienst biedt verschillende andere toegankelijkheidsfuncties aan waarvan verschillende gemeenschappen en mensen met een beperking kunnen profiteren.

Google Maps kan gebruikt worden met de iPhone, iPad, Android en bepaalde toegankelijkheidsfuncties voor computers. VoiceOver (Apple) en TalkBack-functie (Google) kunnen worden gebruikt door mensen met een visuele beperking, evenals aanpassing van de tekstgrootte en kaartzoomfuncties. Rolstoeltoegankelijke routes zijn beschikbaar op alle apparaten.

Waarom rolstoeltoegankelijke routes belangrijk zijn

Zorgen maken over de toegankelijkheid en beperking, vooral wanneer men reist of afhankelijk is van het openbaar vervoer, kan ongelofelijk stressvol zijn voor mensen met een beperking. Vaak lijkt het erop of de wereld en al haar bestemmingen weigeren om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen met een handicap en dit kan zeer frustrerend zijn waardoor mensen zich geïsoleerd voelen.

Diensten zoals de rolstoeltoegankelijke routes van Google Maps dragen bij aan het creëren van een toekomst die voor iedereen toegankelijk is, waarin mensen met een beperking net zo goed kunnen genieten van het openbaar vervoer, de openbare ruimte en net zo veel kunnen reizen als mensen zonder beperking.