Improving people's lives blog > Augustus 2019 > Golfen met een handicap!

Golfen met een handicap!

Geplaatst:

Delen:

Een balletje slaan op een mooi greenfield. Golf is een sociale sport geschikt voor bijna alle leeftijden en het is een van de weinige sporten waaraan (bijna) iedereen, dus ook iemand met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, kan deelnemen. Golfen is gezond. Lekker in de buitenlucht fysiek bezig zijn en je gedachten laten varen. Dat het dus goed is voor je fysieke en mentale gezondheid spreekt voor zich.

Waarom golf?

Golf is heel variërend. Iedere golfbaan is anders, het weer is onvoorspelbaar, het aantal holes dat je speelt wisselt en waar je bal ligt dat weet je ook niet op voorhand. Je kan het alleen spelen, maar ook met vrienden of familie, wat het direct ook een stuk gezelliger maakt. En weet dat iedereen op de golfbaan een “handicap” heeft!

Een toegankelijke sport

Golf is steeds populairder aan het worden bij jong en oud. Gelukkig ontdekken mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking ook steeds vaker de golfsport. Golf zorgt ervoor dat je bewust wordt van je lichaam en capaciteit en dat geeft je een mentale boost! Het is toch heerlijk om samen met anderen te sporten in een prachtige omgeving!

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) heeft zich in de afgelopen drie jaar ingespannen om golf toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De NGF in samenwerking met PGA Holland leidt bewegingsagogen en golfprofessionals op, zodat zij les kunnen geven aan mensen met een lichamelijke handicap. Sinds 2017 hebben ze zelfs de beschikking over een speciale paragolfer om mensen met een beperking die willen golfen nog beter te kunnen helpen.

Ook hebben NGF en de PGA Holland een samenwerking opgezet met meer dan 20 revalidatiecentra. De bewegingsagogen die hier werkzaam zijn worden speciaal opgeleid om les te geven aan mensen met een beperking. Ook beschikken zij over het juiste materiaal om golf als revalidatietherapie aan te kunnen bieden.

Golf is er ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor deze mensen werkt de NGF nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2018 hebben zij de Special Olympics Nationale Spelen georganiseerd in Nederland. Hier deden 40 golfers met een verstandelijke handicap aan mee.

Iedereen met een verstandelijke beperking kan hieraan meedoen en er zijn een aantal golfprofessionals die gespecialiseerd zijn in het lesgeven aan mensen met een verstandelijke handicap.

Een golfbal naast een hole.

Golf voor kinderen met niet zichtbare beperkingen

De NGF is samen met Together4Adventure in 2015 een pilot gestart op golfclub De Hoge Kleij, met als doel kinderen met een niet zichtbare beperking (ADHD, autisme, ADD) kennis te laten maken met de golfsport. Daarnaast zijn er vergelijkbare pilots gestart op de Gooise Golfclub en Golfclub Liemeer. Alle deelnemende kinderen, inclusief hun ouders en verzorgers, zijn heel enthousiast over dit initiatief, de golfsport zelf en het effect dat deze sport heeft op hun zelfvertrouwen. Het geeft ze het gevoel dat ze erbij horen.

Behalve de NGF en PGA Holland zijn er andere stichtingen en organisaties in Nederland die zich inzetten om deze sport onder de aandacht van mensen met een handicap te krijgen. Hieronder willen wij er graag een aantal uitlichten.

Stichting Golf voor Gehandicapten (GvoorG)

De professionals die werkzaam zijn bij Stichting Golf voor Gehandicapten zetten zich in om mensen met een handicap te helpen bij hun revalidatieproces en ze streven er ook naar om mensen met een beperking gewoon te kunnen laten bewegen. Want bewegen is goed voor iedereen.

GvoorG heeft momenteel twee golfbanen waar zij wekelijks golfles geven in kleine groepjes. Hierdoor kunnen mensen met een beperking kennis maken met de golfsport en komen zij meer te weten hierover. Aan mensen die al bekend zijn met golf, maar een handicap hebben gekregen, bieden zij de mogelijkheid om met deze beperking te komen golfen. Alle golfleraren zijn speciaal opgeleid om les te geven aan mensen met een fysieke beperking.

Golfen Zonder Grenzen

Stichting Golfen Zonder Grenzen richt zich op mensen met een handicap. Zij willen de golfsport voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Zowel professionele spelers als mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap kunnen veel plezier aan de golfsport beleven. Hun missie is om iedereen met een beperking te laten genieten van de golfsport op golfbaan het Woold.

Zij willen deze doelgroep enthousiast maken voor deze sport, zodat ze kunnen integreren in de verenging en mee kunnen doen aan wedstrijden en evenementen, aangezien dit belangrijk is voor de sociale vaardigheden van mensen met een beperking. Zij bieden een ontspannend golfspel waardoor de persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd wordt en dit is bevorderlijk voor de fysieke en mentale gezondheid van mensen met een beperking.

Verder beschikken ze over bepaalde hulpmiddelen (zoals de ParaGolfer). Dankzij het werven van fondsen, sponsors, giften en donatie kunnen zij deze sport betaalbaar maken voor mensen met een handicap.

Een trolley met golfclubs.

Bevordering Minder Validen Golf (BMVG)

De BMVG heeft als doel fondsen te werven, zodat golfbanen toegankelijk gemaakt kunnen worden voor mensen met een fysieke beperking. Ze streven ernaar om golfbanen in Nederland aan te passen, zodat mensen met een beperking hier kunnen komen golfen.

Voor het verbeteren van de toegang voor mensen met een beperking wordt er rekening gehouden met de volgende aandachtspunten:

  • goede toegang en ruimte in het clubgebouw en op het terras
  • sanitaire voorzieningen
  • speciale parkeerplaatsen voor mensen met een beperking
  • geen grote hoogteverschillen behalve slipvrije hellingen
  • speciale oefenfaciliteiten voor mensen met een handicap
  • aangepaste toiletten op de golfbaan zelf

Verder worden er regelmatig golfwedstrijden georganiseerd speciaal voor mensen met een beperking.

Handigolf Fonds NGG

Handigolf heeft als doel zoveel mogelijk mensen met een handicap de golfsport te laten beoefenen. Dit doen zij door middel van clinics, trainingen en het uitlenen van hulpmiddelen.

In 2010 is deze stichting het project GolfMEE gestart. Samen met de NGF en PGA Holland zijn er een aantal bewegingsagogen die werkzaam zijn in verschillende revalidatiecentra die specifiek opgeleid zijn om de beginselen van het golfspel bij te brengen aan mensen die onlangs een handicap hebben gekregen. Ook heeft Handigolf een bijdrage geleverd aan een cursus om PGA golfprofessionals bij te scholen in het lesgeven aan mensen met verschillende beperkingen.

Ook heeft de stichting verschillende hulpmiddelen tot haar beschikking, waaronder drie Powergolfers die gebruikt kunnen worden door leden van het Handigolfteam tijdens trainingen en clinics.

Golfbaan.

Zoals je leest zijn er verschillende mensen en stichtingen die zich inzetten om golf toegankelijk te maken voor iedereen. Dus als je geïnteresseerd bent... Ga erop uit, ga een balletje slaan en kijk naar jouw mogelijkheden!

Afbeeldingen van HeungSoon, Pexelsmoritz320 en ChristerM via Pixabay