Improving people's lives blog > Gezondheid > Equitherapie: therapie met paarden als medische behandeling

Equitherapie: therapie met paarden als medische behandeling

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Ben jij al eens in aanraking gekomen met therapeutisch paardrijden, ook wel Equitherapie genoemd? Equitherapie is een vorm van sociale, fysieke en emotionele therapie. Door het contact en de bewegingen tussen mens en het paard kunnen er therapeutische effecten bereikt worden.

In het oude Griekenland was paardrijden een bekende behandeling voor mensen die af wilden van hun fysieke of mentale ziektes. Het was echter pas in 1900 dat therapeutisch paardrijden voor het eerst werd ingezet in Canada en de Verenigde Staten.
Vandaag de dag zijn er in Nederland verschillende praktiserende therapeuten die kunnen helpen met emotionele groei door middel van equitherapie.

Je kan ze vinden via De Nederlandse Stichting Helpen met Paarden.

Equitherapie is geschikt voor vele verschillende deelnemers en wordt dus vaak gebruikt om fysiek, sociaal en emotioneel welzijn te ontwikkelen en verrijken. De grote voordelen van hippische therapie (therapie met paarden) zorgt ervoor dat de hippische therapieprogramma's steeds populairder worden. Wanneer je deelneemt aan hippische therapie is het essentieel dat er professionele hippische therapeuten bij zijn om de sessie te coördineren en veilig te begeleiden.

De grote voordelen van paardentherapie (equitherapie)

Equitherapie helpt dus bij het opbouwen en verbeteren van vertrouwen, zelfbewustzijn, motorische vaardigheden, cognitieve functies en emotioneel welzijn. Hippische programma’s kunnen de revalidatie versnellen en de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met mentale, fysieke en zintuigelijke handicaps.

In succesvolle equitherapie staat altijd de relatie tussen de deelnemer en het paard centraal. Psychologische onderzoeken tonen aan dat mensen het makkelijker vinden om een vertrouwensband met paarden op te bouwen vanwege de grootte en warmte van het dier. Paarden hebben een kalmerend effect en zijn gewend aan menselijk contact. Wanneer je in nauw contact staat met het warme lichaam van een paard geeft dit een troostende ervaring voor beide partijen, waardoor de spiervezels ontspannen en de bloedsomloop gestimuleerd wordt.

Tijdens het rijden op een paard veroorzaken de bewegingen van het dier ritmische trillingen in de bekkengordel, benen en ruggengraat van de ruiter. Afhankelijk van de snelheid van het paard kan de ruiter een patroon ontdekken in de beweging en het momentum. Dit gevoel staat bekend als een ‘driedimensionaal bewegingspatroon’ en het veroorzaakt het gevoel van een voorwaartse beweging en krachtig momentum (periode waarin stijgende en dalende bewegingen duidelijk worden waargenomen). 

Vanuit een fysiek perspectief kan equitherapie je spierspanning, motorische handigheid, lichaamskracht, balans en algehele coördinatie verbeteren. Equitherapie biedt ook allerlei psychologische voordelen aan mensen met een beperking.

Tijdens de therapiesessies stelt het de deelnemers, die het beoefenen, in staat om de fysieke stimulatie te associëren met nieuwe psychologische reacties in relatie tot zichzelf en hun omgeving. Het berijden en vertrouwen van een paard stimuleert cognitieve activiteit en bevordert gevoelens van zelfvertrouwen. Equitherapie kan een methode zijn om zelfrespect, autonomie, communicatievaardigheden en discipline op te bouwen.

Equitherapie: aangepast paardrijden als medische behandeling.

Verschillende vormen van equitherapie

Equitherapie is een vorm van therapie die sterk wordt aangeraden voor verschillende beperkingen, ziekten en stoornissen. In het bijzonder wordt equitherapie steeds populairder voor mensen met multiple sclerosis, spina bifida, traumatologische ziektes of autisme. Afhankelijk van je beperking, je fysieke en mentale behoeften kan het equitherapieprogramma hierop worden aangepast.

Een paar van de populairste equitherapieprogramma’s zijn:

  • paardrijles: dit is een van de meest gebruikte equitherapieprogramma’s en wordt regelmatig gebruikt om de basis te leggen voor diepere interacties tussen een deelnemer en het paard. Dit proces van een relatie opbouwen kan ook doorlopen worden met paardentrainers, hippische therapeuten en de familieleden van de deelnemer. Als deze mensen niet worden betrokken, wordt dit programma sociale equitherapie genoemd
  • aangepast paardrijden: dit therapieprogramma functioneert ook als een vorm van aangepaste sport. Aangepast paardrijden is geschikt voor zowel plezier- als professionele ruiters. Om de ruiter te helpen bij het bestijgen en afstijgen van het paard, wordt voorafgaand aan de rijsessies een aangepast zadelontwerp aangemeten bij het paard. Als vorm van equitherapie, kan aangepast paardrijden een diepere fysieke en mentale stimulatie bieden dan paardrijlessen
  • hippotherapie: dit equitherapieprogramma stimuleert motorische en zintuigelijke prikkels van beweging en is ontworpen voor mensen met fysieke handicaps. De herhaalde beweging wordt gecreëerd door de gang van het paard en het effect daarvan op het bekken van de deelnemer
  • therapeutische voltige: dit programma combineert paardrijden met geavanceerde fysieke en gymnastische therapie. Voltigeren van een paard, zoiets als acrobatiek op een bewegend paard, zorgt voor een gevoel van prestatie en verbetert de coördinatie, balans en kracht van de deelnemer

Equitherapie is niet meer weg te denken, het biedt vele fysieke en psychologische voordelen en deze zijn goed onderzocht. Dus, ben jij er al klaar voor om equitherapie eens uit te proberen?