Improving people's lives blog > Inspiratie > Een ongelooflijk succesvol 2021 voor Diede de Groot

Een ongelooflijk succesvol 2021 voor Diede de Groot

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

‘Heel bijzonder. Het dringt nu pas echt tot me door.’ 2021 was een gouden jaar voor Diede. De rolstoeltennisster en #TeamSunrise atleet won alle vier de grandslamtoernooien, de Paralympische Spelen én de Wheelchair Tennis Masters. Daarmee schreef ze geschiedenis en veroverde Diede de unieke Golden Slam titel. Die tennistitel was tot 2021 voorbehouden aan Steffi Graf, die als enige tennisster ooit in één kalenderjaar alle grandslams plus olympisch goud won.

Naast alle successen in het enkelspel, won Diede samen met Aniek van Koot ook Paralympisch goud en drie grandslamtitels in het dubbelspel. Wat een jaar!

Terugblikken en vooruitkijken

Na een lange voorbereiding en grote toernooien heeft Diede eindelijk een paar dagen vrij. Even het hoofd leegmaken en leuke dingen doen, een paar daagjes Valkenburg, lekker ontspannen... ‘Ik heb nu pas tijd om stil te staan bij wat er allemaal op me afgekomen en gebeurd is. Zo bijzonder allemaal.’

Diede heeft vakantie maar volgens haar Facebookpagina zit ze niet stil. Een huldiging, een lunch op paleis Noordeinde, een fotoshoot, interviews: er is veel aandacht voor haar successen. En terecht! Wie denkt dat paralympisch rolstoeltennis niet meer is dan een uit de hand gelopen hobby heeft het mis. Diede is professioneel topsportster en haar successen zijn het resultaat van jarenlang keihard werken en leven voor de sport.

Terwijl iedereen nog terugkijkt op haar successen, blikt Diede alweer vooruit en gebruikt ze haar vakantie ook om plannen te maken en doelen te stellen voor de toekomst. Zo heeft ze op het Nationaal Tennis Centrum een bijeenkomst over de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs en gaat ze bij Sunrise Medical langs om nieuwe ideeën voor haar tennisrolstoel te bespreken.

Is het moeilijk om je weer op te laden nu je alles hebt gewonnen?

‘Nee, ik wil mezelf steeds verbeteren! Ooit was mijn doel om nummer 1 van de wereld te worden. Daarna om Paralympisch goud te winnen. Nu liggen mijn doelen steeds meer op een ander vlak. Ik focus vooral op mijn techniek: hoe kan ik mijn forehand slag verbeteren? Of de bal nog preciezer plaatsen? Het is heel erg leuk om daaraan te werken.’

Diede: 'Ik wil mezelf steeds verbeteren!' [Foto: Paul Raats]
Diede: 'Ik wil mezelf steeds verbeteren!' [Foto: Paul Raats]

Is Diede de nieuwe Esther Vergeer?

‘Ik denk dat de prestaties van Esther Vergeer nooit meer geëvenaard kunnen worden, die waren zo bijzonder, zo knap. Haar professionele aanpak was in die tijd iets ongekends. Ze was daarin echt vooruitstrevend. Tegenwoordig zijn zoveel meer tennissers daarmee bezig.’

‘Net als Esther benader ik mijn tenniscarrière heel professioneel - daarin lijken we op elkaar - maar verder probeer ik ook vooral om mezelf te zijn en uit te gaan van mijn eigen kracht. Ik hoop dat daar nog veel moois uitkomt.’

Meer aandacht voor parasport dan ooit tevoren

Diede ziet dat er met het jaar meer aandacht is voor het rolstoeltennis en andere parasport. ‘Dat was in Tokyo echt ongelooflijk, na elke wedstrijd stond er pers op me te wachten, een wereld van verschil met andere jaren en toernooien. De Paralympics krijgen steeds meer media-aandacht. Dat is positief. Ik zou het voor de toekomst heel leuk vinden als die belangstelling zich ook gaat uitstrekken naar andere momenten - niet alleen rond de Spelen.’

De aandacht die de Paralympiërs krijgen, straalt ook uit naar de hele parasport en naar sporten met een beperking in het algemeen. De topsporters hebben een belangrijke voorbeeldfunctie en bewijzen dat je succesvol kan zijn ondanks bepaalde fysieke handicaps.

‘Als we onze positie in de sport en maatschappij verder willen verbeteren, zullen we dat zelf moeten stimuleren. Ik denk dat een positieve benadering ons daarbij het meest helpt en ons verder brengt dan wanneer we focussen op wat nog niet goed genoeg is. Ik kijk liever naar wat er verbetert - en dat doet het echt wel. Als we daarnaast het goede voorbeeld geven en er alles aan doen om mee te doen, in de sport en daarbuiten, dan kan het alleen maar beter worden.’

Op naar de toekomst

Ook benieuwd wat tennis(-)ster Diede ons nog meer zal laten zien de komende tijd? Zal ze haar toppositie weten te versterken? Dat hopen we natuurlijk! Eind januari komt Diede uit op de Australian Open in Melbourne. Je kan haar volgen op haar Instagram en website. En natuurlijk blijven wij onze topatleet ook volgen!

Diede met dubbelpartner Aniek van Koot na hun winst tijdens de finale op de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo.
Diede met dubbelpartner Aniek van Koot na hun winst tijdens de finale op de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Drie tips om net zo goed te worden als Diede de Groot

Ben jij een jonge rolstoeler of ken jij een jonge rolstoeler die ervan droomt om net als Diede een bekende rolstoeltennisser/-tennisster te worden? Dan heeft Diede drie tips voor je.

  1. Zorg vooral dat je er plezier in hebt en plezier in houdt! Elke keer als je op de tennisbaan komt, moet je weer zin hebben om jezelf te verbeteren en ervoor te gaan. Daarnaast is het een kwestie van keihard werken. Dan komt het vanzelf goed.
  2. Vind je het moeilijk om de eerste stap te zetten? Het wordt makkelijker als je kunt aansluiten bij een groepje rolstoeltennissers. Dan zie je hoe gezellig en leuk het kan zijn. De Esther Vergeer Foundation kan je helpen om een club te vinden die bij je past.
  3. Heb je er na de eerste start echt lol in en wil je beter worden? Dan kan je overwegen privélessen te nemen. Wil je daarna verder groeien, dan is het goed om een team om je heen te verzamelen van mensen die in je geloven, mensen met kennis van tennis of rolstoeltennis.