Duiken met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Meer dan 70% van de aarde is bedekt met water. Wanneer je nog nooit onderwater gekeken hebt, mis je een enorme en prachtige nieuwe wereld. Met duiken kom je in een compleet andere omgeving, bewoond door onder andere prachtige vissen en kleurrijke koralen. Elke duik is uniek en elke duikstek biedt iets anders. Zowel in Nederland als wereldwijd wordt de duiksport door een groeiende groep mensen beoefend. Met een goede opleiding en begeleiding is duiken zeer veilig en enorm leuk.

Wist je dat wanneer je een beperking hebt ook de duiksport kan beoefenen en dus kan genieten van de prachtige wereld onderwater? Nog veel te vaak wordt duiken gezien als een extreme sport, terwijl het voor mensen met een beperking juist een hele toegankelijke sport is. Het maakt je tijdens het duiken immers gewichtloos en dat is nu precies het punt waarbij je praktisch geen beperking meer ervaart.

Duiken is niet alleen een hele leuke recreatieve sport, het is ook een soort therapie. Onder water kan je je handicap even vergeten of niet meer voelen en misschien verlicht het ook je pijn of gaat deze zelfs geheel weg. En hoe mooi zou het zijn wanneer jij je duikbrevet haalt, dat is echt een hele mooie overwinning!

Kleurrijke tropische vissen onder water.

Duikbrevet halen met een beperking

Voor het volgen van een duikcursus moet je minimaal 14 jaar oud zijn en beschikken over een geldige medische keuring, afgegeven door een sportduikarts die gecertificeerd is door de SCAS (Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg).

Mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking lopen bij het leren van sportduiken geen groter risico dan mensen zonder beperking. Wanneer je met perslucht wilt leren duiken dan heb je basiskennis van de apparatuur die je gaat gebruiken nodig, je moet de veiligheidsregels weten om het risico te beperken tot acceptabele niveaus en natuurlijk moet je een gedegen training volgen, zodat je goed wordt voorbereid om de onderwater omgeving veilig te verkennen.

Heb je een lichamelijke beperking, dan zal de instructeur waarschijnlijk een aantal technieken aan moeten passen om jou de vereiste vaardigheden te kunnen laten uitvoeren. Eventueel moeten ze de materialen iets aanpassen aan jouw behoeften. Wees gerust, goed opgeleide instructeurs weten hoe ze jou moeten begeleiden, wat ze moeten doen en nemen ook heel bewust de logistieke aspecten in overweging.

Net zoals iedereen volg je eerst de standaard opleiding. Hierbij wordt er gekeken of je zelfstandig kan duiken, een redding kan uitvoeren en of je daarbij hulp nodig hebt. Aan de hand hiervan word jij en de rest van de opleidingsgroep ingedeeld in een van de volgende 4 categorieën:

  • niveau A: je kan zelfstandig duiken en zelf een redding uitvoeren. Na het behalen van je brevet, duik je met een buddy die minimaal in het bezit is van duikbrevet-2
  • niveau B: je kan zelfstandig duiken, maar je kan geen redding uitvoeren. Na het behalen van je brevet duik je met twee buddy’s die minimaal in het bezit zijn van duikbrevet-2
  • niveau C: je kan niet zelfstandig duiken en je hebt een beetje hulp nodig. Na het behalen van je brevet duik je met twee professionele begeleiders
  • niveau D: je kan niet zelfstandig duiken en je hebt hulp nodig. Na het behalen van je brevet duik je met twee professionele begeleiders en minimaal een duiker die in het bezit is van duikbrevet-1.

Als je dan je brevet hebt gehaald kan je gaan genieten van de bijzondere duiken die je overal ter wereld kan maken!

Stichtingen en organisaties in Nederland die zich inzetten voor de duiksport voor mensen met een beperking

In Nederland zijn er een aantal stichtingen en organisaties die zich in zetten om de duiksport te promoten en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB)

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is er voor iedereen die meer te weten wilt komen over de Nederlandse onderwaterwereld. Zij brengen duikers met elkaar in contact, zodat ze elkaar kunnen inspireren. Zij doen dit ook voor mensen met een beperking. Zij organiseren trainingscursussen voor mensen met een handicap, maar ook voor het opleiden van speciale instructeurs in het lesgeven aan mensen met een beperking.

Op deze manier zorgen zij ervoor dat iedereen kan genieten van deze fantastische sport.

International Association for Handicapped Divers

Het doel van de International Association for Handicapped Divers (IAHD) is het promoten, ontwikkelen en uitvoeren van duikopleidingen voor mensen met een lichamelijk en/of geestelijke beperking en voor instructeurs die mensen met een beperking de principes van de duiksport willen leren.

De IAHD is in 2019 een samenwerking aangegaan met Speciaal Reizen, een Nederlands reisbureau. Samen organiseren ze duikreizen voor mensen met een handicap. Vooraf worden eerst de duikplaatsen en faciliteiten grondig geïnspecteerd op klantvriendelijk gebruik met betrekking tot duikers met een handicap.

Speciaal Reizen en IAHD delen de visie dat mensen met een fysiek en/of geestelijke beperking moeten kunnen genieten van dezelfde kwaliteit duikcursussen, certificaten en duikavonturen.

Fundiving

Deze stichting richt zich op mensen met een handicap en daardoor minder makkelijk een sport kunnen beoefenen. Zij willen deze mensen graag kennis laten maken met de duiksport, waaronder natuurlijk snorkelen en zwemmen. Onder water voelt iedereen zich vrij en gewichtsloos en doordat er allerlei omgevingsprikkels ontbreken, is duiken geschikt voor heel veel mensen.

In de zomer worden er ook allerlei duikactiviteiten georganiseerd speciaal voor mensen met een handicap.

Disabled Divers International

Dit is een non-profit organisatie die zich sterk maakt voor duikers met een beperking. Hun motto is: No limits, er zijn altijd mogelijkheden en duiken is vrijwel voor iedereen. Zij hebben een Duikcentrum in Naarden-Bussum dat is uitgerust met aangepaste materialen en opgeleide instructeurs en assistent duikers die mensen met een beperking leren duiken.

Er is ook een rolstoelvriendelijk zwembad met tillift en het water heeft een temperatuur van 34°.

Conclusie

Het hebben van een beperking brengt al genoeg “beperkingen” met zich mee. Gelukkig geldt dit niet voor de duiksport. Met aangepast lesgeven is het zeer goed mogelijk om te leren duiken, waardoor iedereen deze sport kan beoefenen en jij dus ook.

Duiken is gezellig, leuk, gezond, motiverend, sociaal, sportief en vooral een geweldige ervaring voor iedereen met of zonder handicap!

Samen aan het duiken.

Afbeeldingen van Pexelslibrtybeth en nat10100 via Pixabay