Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > De beste Paralympiërs aller tijden

De beste Paralympiërs aller tijden

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Voor iedere topsporter met een beperking zijn de Paralympische Spelen het hoogtepunt van alle wedstrijden. Jarenlang, dag in, dag uit trainen ze hiervoor. En natuurlijk wilt iedere topatleet een medaille halen, want een medaille is de ultieme erkenning en eer voor een Paralympische atleet. Ken jij enkele Paralympische atleten en wie is/zijn je favoriet(en)? Hieronder vermelden we de meest succesvolle Paralympische atleten en landen.

De meest succesvolle landen tijdens de laatste Paralympische Spelen

Tijdens de afgelopen Paralympische Spelen in Rio stonden de volgende landen in de top-drie van de medaillespiegel:

  • China - 239 medailles
  • Groot Brittannië - 147 medailles
  • Oekraïne - 117 medailles

Nederland heeft het tijdens deze spelen ook geweldig gedaan met het winnen van 62 medailles. Dit was goed voor de zevende plaats in de medaillespiegel. Hiermee was Nederland het beste kleinste land en daar mogen we zeker trots op zijn!

De beste Paralympiërs tijdens de laatste Paralympische Spelen

Op individueel niveau waren de volgende drie sporters, met de meeste medailles in de geschiedenis, de succesvolste atleten tijdens de Paralympische Spelen van 2016 in Rio.

  • De Brazilaanse zwemmer Daniel Dias won 9 medailles - 4 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen
  • De Russische sprinter die voor Amerika uitkomt Tatyana McFadden won 6 medailles – 4 gouden en 2 zilveren
  • De Spaanse zwemster en #Team Sunrise atleet Teresa Perales won 4 medailles - 1 gouden en 3 zilveren.

Voor Nederland was de zwemster Liesette Bruinsma het meest succesvol, met een 38ste plaats behaalde zij maar liefst 5 medailles, waaronder twee keer goud.

Paralympische sporten

Er worden verschillende sporten beoefend tijdens de Paralympische Winter- en Zomerspelen. Tijdens de zomerspelen strijden de deelnemers in maar liefst 22 sporten tegen elkaar en op de Winterspelen in 6 sporten.

Zomerspelen

  • Atletiek
  • Badminton
  • Bankdrukken
  • Basketbal
  • Boccia
  • Blindenvoetbal
  • Goalball
  • Judo
  • Kanovaren
  • Paardensport
  • Rugby
  • Roeien
  • Schermen
  • Schietsport
  • Taekwondo
  • Tafeltennis
  • Tennis
  • Triatlon
  • Volleybal
  • Wielersport (weg)
  • Wielersport (baan)
  • Zwemmen

Winterspelen

  • Alpineskiën
  • Bobsleeën (nieuwe sport vanaf 2022)
  • Biatlon
  • Langlaufen
  • Rolstoelcurling
  • Sledgehockey
  • Snowboarden

De meest succesvolle paralympiërs aller tijden

Door de jaren heen zijn er Paralympische atleten geweest die maar liefst twintig keer op het podium hebben gestaan. Een prestatie die zelden worden behaald door Olympische atleten! Dit komt waarschijnlijk omdat Paralympische atleten aan verschillende categorieën deelnemen en vaak ook een langere professionele carrière hebben.

Trischa Zorn

De zwemster Trischa Zorn heeft een visuele beperking en wordt vaak gezien als een rolmodel voor Paralympische sporters. Zij werd geboren in Orange Country (VS) in 1964 en ze nam deel aan zeven Paralympische Spelen. Trischa was vooral succesvol in Seoul in 1988, waar zij tien individuele en 2 team gouden medailles won.

In totaal heeft ze meer dan 50 medailles gewonnen: 41 gouden, 9 zilveren en 5 bronzen.

Jonas Jacobsson

De Zweed Jonas Jacobsson wordt beschouwd als een van de beste scherpschutters ter wereld. Een claim die ondersteund wordt door zijn vele prestaties. Hij is verlamd vanaf zijn middel en tussen 1980 en 2012 heeft hij dertig medailles verzameld (17 gouden, 4 zilveren en 9 bronzen). In elk van zijn Paralympische evenementen heeft hij minstens één keer goud gewonnen.

Het is dan ook geen verrassing dat hij een beroemdheid is in zijn thuisland en dat hij in 2008 de Svenska Dagbladet Gouden Medaille heeft gewonnen, de hoogste eer die aan een Zweedse atleet kan worden toegekend.

Teresa Perales

De Spaanse zwemster Teresa Perales mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Zij komt oorspronkelijk uit Zaragoza en is verlamd aan de onderste ledematen.Teresa heeft zevenentwintig medailles op haar naam staan, gewonnen op vijf Paralympische Spelen (7 gouden, 10 zilveren en 10 bronzen). Dit maakt haar een atleet van wereldklasse en een van de meest opmerkelijke Spaanse sportvrouwen aller tijden.

Teresa Perales tijdens de Paralympische Spelen in London 2012.

Roberto Marson

Roberto Marson was een van de meest veelzijdige Paralympische atleten in de geschiedenis, met maar liefst zesentwintig medailles. Tijdens de Spelen in Tokyo nam hij zelfs deel aan drie disciplines (atletiek, schermen en rolstoelbasketbal). Hier behaalde hij 3 gouden, 4 zilveren en 1 bronzen medaille, wat hem een van de meest opmerkelijke Paralympische atleten ooit heeft gemaakt. Tijdens de spelen van 1968 in Tel Aviv deed hij het nog beter door dertien keer op het podium te komen (10 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medailles).

In 1982 stopte hij met de sport en helaas is hij in 2011 overleden.

Beatrice Hess

De Franse zwemster Beatrice Hess, ook wel Torpedo genoemd, heeft een medaille gewonnen op iedere spelen waar zij aan deelnam. De meeste mensen kennen haar vanwege haar prestaties in Sydney 2000, waar ze maar liefst negen wereldrecords zwom.

In totaal heeft zijn vijfentwintig medailles gewonnen, 20 gouden en 5 zilveren.

De meest succesvolle Nederlandse Paralympiërs

Nederland mag dan een klein land zijn, maar het heeft met de jaren toch veel succes geboekt tijdens de Paralympische Spelen. Hieronder een aantal van Nederlands meest succesvolle Paralympische atleten.

Esther Vergeer

Eén van de meeste succesvolle sporter uit Nederland is natuurlijk Esther Vergeer. Ze stond van april 1999 tot januari 2013 onafgebroken op de eerste plaats op de wereldranglijst van rolstoeltennis. Ze is zevenvoudig paralympisch kampioen. Haar laatste gouden medaille won ze op de Paralympics in London van 2012.

Nu zet ze zich in voor de Esther Vergeer Foundation en is ze daarnaast ook adviseur en Chef de Mission van NOC*NSF voor het Paralympisch Team NL en directeur van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament.

Esther Vergeer tijdens de Paralympische Spelen in London 2012.

André van Buiten

De Nederlandse zwemmer André van Buiten werd geboren zonder rechteronderarm (op 17 juli 1963 in Oldemarkt). Hij deed voor het eerst mee met de Paralympische Spelen van 1980, die werden gehouden in Arnhem en Veenendaal. Hier behaalde bij vier medailles (een keer goud en driemaal zilver).

In totaal won hij tien medailles op drie verschillende Paralympische Spelen.

Marjorie van de Bunt

Marjorie van de Bunt is een Nederlandse wintersportster. Zij was vanaf 1994 tot aan de Paralympische Winterspelen van 2014 de enige Nederlandse atleet die een medaille won op de Paralympische Winterspelen.  Zij raakte verlamd aan haar linkerarm op vijfjarig leeftijd en acht jaar later begon ze met langlaufen.

Ze nam deel aan drie Paralympische Winterspelen op de onderdelen biatlon en langlaufen, waarbij ze in totaal 10 medailles won.

Alwin de Groot

Alwin de Groot is een voormalige zwemmer. Toen hij drie jaar was, werd hij getroffen door het syndroom van Waterhouse-Friderichsen, waardoor hij een groeivertraging in beide benen opliep. Hij deed mee aan de Paralympische Spelen van Barcelona en Atlanta, waar hij zes gouden medailles won. Daarnaast won hij ook vijfmaal zilver en tweemaal brons.

Vanwege zijn geweldige prestaties ontving hij een lintje (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw) en is hij opgenomen in het boek Top 500 – Beste Nederlandse Sporters.

Willem Noorduin

Willem Noorduin is een atleet uit Schiedam en hij heeft zich gespecialiseerd in discuswerpen en kogelstoten. Willem is spastisch, waardoor hij problemen heeft met zijn coördinatie. Hij heeft aan vijf verschillende Paralympische Spelen (Seoel 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Athene 2004) meegedaan, waar hij in totaal 9 medailles heeft gewonnen, waaronder driemaal goud.

Marijke Ruiter

In eerste instantie deed Marijke Ruiter mee aan de Paralympische Spelen van Heidelberg (1972) en Toronto (1976) als zwemster. In Heidelberg won ze drie gouden medailles en in Toronto deed ze het nog beter met 7 gouden medailles.

In 1988 besloot ze opnieuw deel te nemen aan de spelen, maar nu als speelster van het Nederlandse damesteam voor rolstoelbasketbal. Samen met dit team won ze een bronzen medaille.

Haal de top!

Als jij ook de top wilt halen in jouw sport, zoals deze Paralympische atleten of op zoek bent naar sportrolstoelen of een hulpmiddel voor een meer ontspannen training zoals handikes. Bekijk dan ons assortiment sportrolstoelen en handbikes.

Arkadiusz Skrzypinski tijdens de Paralympische Spelen in London 2012.