Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Blijf zelfstandig met WMO-taxivervoer

Blijf zelfstandig met WMO-taxivervoer

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Maandagochtend, je wilt boodschappen doen, lekker een dagje weg, naar je werk of gewoon naar je school maar je hebt zelf geen vervoer en je kan niet reizen met het openbaar vervoer vanwege je fysieke of verstandelijke beperking, wat nu?

Thuisblijven? Nee, ook jij hebt recht om mee te blijven doen aan de samenleving en dus recht op vervoer. Dit is geregeld via WMO-vervoer of vervoer op maat.

WMO-vervoer

WMO-vervoer wordt uitgevoerd door de regiotaxi (of deeltaxi). De regiotaxi is in principe voor iedereen beschikbaar en vanuit de WMO kan je een indicatie krijgen, zodat je tegen een lager tarief kan reizen. Je ontvangt dan een speciale WMO-pas. Per regio worden er verschillende tarieven gehanteerd.

Zoek het tarief voor jou regio op de website van Alleszelf.nl.

Het lagere tarief is alleen voor sociaal-recreatieve doeleinden, dus voor je boodschappen, een bezoekje aan je familie of een ritje naar je sportclub. Voor je werk of je studie krijg je geen korting en betaal je het volledige tarief. Daarnaast wordt er ook vaak een eigen bijdrage gevraagd, de hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen en je vermogen.

Hoe werkt WMO-taxivervoer?

  • De regiotaxi brengt je van deur tot deur.
  • De regiotaxi is alleen bedoeld voor vervoer binnen 25 kilometer van je woonadres (5 zones).
  • De regiotaxi kan ook andere reizigers ophalen, dus je moet rekening houden met een langere reistijd.
  • Ongeveer 5 minuten voordat de taxi bij je is krijg je een melding.
  • De taxichauffeur helpt je, als je dit wilt, met in- en uitstappen.
  • De regiotaxi rijdt alle dagen in de week tussen 07:00 en 24:00, maar dit kan per regio verschillen.

Ja ik wil een taxi reserveren!

Het reserveren van een taxi is vrij eenvoudig, maar het kan ook best spannend zijn. Volg onderstaande stappen en het komt helemaal goed!

  • Neem altijd je taxipas mee en houd hem binnen handbereik.
  • Bel het reserveringsnummer van jouw regio om de rit te reserveren. Vaak is online reserveren ook mogelijk.
  • Geef aan de telefonist(e) door wanneer en waar je naar toe wilt. Geef ook direct door wanneer je weer opgehaald wilt worden.
  • De telefonist(e) controleert altijd de opgegeven ritgegevens.
  • Reserveer minimaal 1 à 2 uur voor de gewenste ophaaltijd (dit is afhankelijk per gemeente).
  • Zorg dat je voldoende geld bij je hebt om de rit en eventuele terugrit te betalen.

Verder weg dan 5 zones?

Wil je verder reizen dan ongeveer 25 kilometer van je woonadres en je kan niet met het openbaar vervoer? Dan heb je de Valys. Zij bieden bovenregionaal vervoer aan voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dit houdt in taxivervoer, maar ook taxivervoer in combinatie met treinvervoer en eventueel onder volledige begeleiding. Je rolstoel, rollator of scootmobiel kan natuurlijk ook mee!

De tarieven liggen tussen €0,00 en €1,31 per kilometer, dus vraag goed na wat de kosten voor jou zijn voordat je met een dikke rekening achter wordt gelaten.

Kijk ook op de website van Valys voor meer informatie.

Reizen met het openbaar vervoer.

Comfortabel en veilig reizen

Nu weet je hoe je een taxi regelt, maar is WMO-taxivervoer wel comfortabel en veilig voor jou en je rolstoel of scootmobiel?

Rolstoelvervoer is bijzonder vervoer. Het vervoersmiddel, de chauffeur maar ook jouw rolstoel moeten aan een aantal zaken voldoen. Zo moeten onder andere de bussen voorzien zijn van een goed vastzetsysteem, moeten er vastzetpunten op jouw rolstoel zitten, is er een lift of oprijplaat aanwezig en is er een speciale handleiding voor chauffeurs. Dit alles is geregeld in de Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (Code VVR).

Waar moet je WMO-taxivervoer aanvragen?

Wil je gebruik maken van WMO-taxivervoer, dan moet je dit aanvragen bij het WMO-loket of het zorgplein van je gemeente. Houd er rekening mee dat de behandeling van je aanvraag zeker een aantal weken kan duren en dat je niet direct een taxipas in huis hebt.

Voor vervoer van en naar school, werk maar ook naar de dagbesteding is er geen gereduceerd taxitarief. Dit vervoer wordt vergoed via andere instanties.

Vervoer van en naar school

Kan je niet zelfstandig van en naar je school vanwege je beperking? Of kan je zoon of dochter dit niet? Dan kom je in aanmerking voor leerlingenvervoer en kan je dit aanvragen. Het leerlingenvervoer wordt betaald vanuit de WMO en wordt gefaciliteerd door je gemeente.

Het vervoer kan bestaan uit:

  • openbaar vervoer- met of zonder begeleiding
  • aangepast taxivervoer
  • eigen vervoer (kilometervergoeding)

Je moet het leerlingenvervoer altijd ruim voor aanvang van het nieuwe schooljaar aanvragen, dus wees er op tijd bij!

Regelingen voor eigen vervoer of openbaar vervoer

Vervoer naar dagbesteding of dagbehandeling vanuit de WLZ

Woon je thuis en ontvang je zorg vanuit de WLZ en heb je vervoer nodig naar je dagbesteding of voor dagbehandeling? Dan kan je het vervoer vergoed krijgen vanuit de WLZ. Vanuit het CIZ krijg je een indicering en als je in aanmerking komt, dan regelt de WLZ-instelling het vervoer voor je.

Vervoer van en naar je werk

Als het vanwege je beperking lastig is om te reizen van en naar je werk dan kan het UWV ondersteuning bieden. Zij kunnen je bijvoorbeeld een vergoeding geven voor een aangepaste fiets, auto of een vergoeding voor taxivervoer.

Vervoer bij ziekte

De zorgverzekeraar vergoed sommige kosten voor het vervoer van en naar een zorginstelling of behandelcentrum, eventueel ook voor je begeleider. Deze vergoeding wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (ZVW). Neem contact op met je zorgverzekeraar om duidelijk te krijgen wat en hoeveel je vergoed kan krijgen.

Er zijn dus zeker mogelijkheden om een dagje weg te gaan, je familie te bezoeken of naar school te gaan en onderdeel uit te maken van de samenleving. Je hoeft niet altijd afhankelijk te zijn van een mantelzorger. Echter moet je wel eerst wat zaken in gang zetten om bijvoorbeeld een wmo-taxipas te krijgen.

Laat je dus goed informeren wat de opties zijn en beslis voor jezelf wat jij graag wilt en wat binnen jouw mogelijkheden ligt.