Improving people's lives blog > Maart 2020 > Belangrijke tips voor het correct onderhouden van de accu’s van je elektrische rolstoel

Belangrijke tips voor het correct onderhouden van de accu’s van je elektrische rolstoel

Geplaatst:

Delen:

De accutechnologie heeft in de afgelopen jaren diverse ontwikkelingen doorgemaakt. Jammer genoeg zijn sommige adviezen met betrekking tot het onderhouden van accu’s van elektrische rolstoelen niet meegegaan met deze ontwikkelingen. Dit heeft geleid tot nogal wat verwarrende en soms tegenstrijdige instructies over de “beste manier” om accu’s te onderhouden.

In dit artikel geven we je diverse tips die je vandaag de dag kan volgen.

Als je je huis niet kan verlaten dan maak je minder intensief gebruik van jouw elektrische rolstoel. Daarom is het belangrijk dat je goed voor de accu’s zorgt, zodat deze niet kunnen beschadigen wanneer je de accu’s minder of niet gebruikt.

Ontdek de accu's van je elektrische rolstoel

De accu’s die worden gebruikt in mobiliteitsproducten verschillen nogal van de accu’s die bijvoorbeeld in een auto worden gebruikt. Accu’s voor in de auto zijn ontworpen om in korte tijd een grote hoeveelheid energie af te geven, terwijl accu's die worden gebruikt in mobiliteitsproducten zoals elektrische rolstoelen (ook wel accu’s met een lange levensduur genoemd) gedurende een lange periode uniform energie afgeven.

Elektrische rolstoelen van Sunrise Medical gebruiken alleen “onderhoudsvrije” accu’s.

Deze accu’s maken gebruik van een elektrolyttransportmethode, die ook wel "gel-accu’s" worden genoemd en die volledig zijn verzegeld aan de buitenkant van de accu. Zoals de naam al aangeeft, is er geen onderhoud vereist maar ze moeten wel regelmatig opgeladen worden.

Omdat de accudeksel verzegeld is, kan er geen zuur worden gemorst en daarom kan het in alle veiligheid worden vervoerd, zelfs in een vliegtuig als ze IATA-goedgekeurd zijn. Controleer goed of de individuele accu van de rolstoel IATA-goedgekeurd is voordat je deze mee aan boord van het vliegtuig neemt, omdat dit niet voor iedere rolstoelaccu geldt.

De hond uitlaten.

4 belangrijke tips voor het onderhouden van de accu's als je het huis niet kan verlaten

  • Laad de accu’s van jouw elektrische rolstoel iedere nacht op, ongeacht hoeveel je ze gebruikt hebt en zelfs als je jouw rolstoel de hele dag niet gebruikt hebt.
  • Onderbreek nooit de oplaadcyclus. Wacht tot ’s avonds laat om de accu's volledig op te laden. Over het algemeen duurt het langer om de onderhoudsvrije accu’s van onze elektrische rolstoelen volledig op te laden, dan de loodzuur accu’s van andere producten, dus houd hier rekening mee.
  • Als je de elektrische rolstoel niet gebruikt, kan je deze beter aan de oplader laten zitten, totdat je deze gaat gebruiken. Dit is niet schadelijk voor de accu’s zolang de oplader is aangesloten op het lichtnet. Als de oplader niet op het lichtnet is aangesloten, kunnen de accu’s leeg lopen.
  • Als je je elektrische rolstoel alleen gebruikt om naar buiten te gaan maar voor meer dan 15 dagen niet gebruikt, dan moet je de kabel loskoppelen die beide accu’s verbindt. Zorg ervoor dat je de accu’s tenminste één keer per week volledig oplaadt. Vraag hierbij zeker om hulp mocht dit je niet alleen lukken.

Als je al deze tips volgt tijdens deze dagen dat je je huis niet makkelijk kan verlaten, zorg je ervoor dat de accu’s niet helemaal leeglopen waardoor ze onbruikbaar worden.

Andere tips die je niet mag vergeten

  • Trek aan de connector (niet aan de kabel) wanneer je de oplader loskoppelt. Zorg ervoor dat de kabel zo wordt weggelegd dat niemand erover struikelt of erop stapt en dat deze niet wordt blootgesteld aan andere spanningen.
  • Je moet geen verlengsnoeren gebruiken tenzij dit strikt noodzakelijk is. Het gebruik van een ongeschikte verlengsnoer kan brand of een elektrische schok veroorzaken. Als je toch een verlengsnoer moet gebruiken, zorg er dan voor dat de verlengsnoer correct is aangesloten en in goede elektrische staat verkeert.