Improving people's lives blog > Producten > Belangrijke handvatten voor het kiezen van een elektrische aankoppelbike

Belangrijke handvatten voor het kiezen van een elektrische aankoppelbike

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Wil jij je actieradius vergroten? Dan is een elektrische aankoppelbike sowieso een goede keus. Lees ook eens het Education in Motion artikel 'actieradius vergroten met een (elektrisch) hulpmiddel', er zijn namelijk verschillende varianten op de markt maar hoe bepaal je welke het meest geschikt is voor jou? In dit blogartikel geven we je een aantal handvatten mee om een goede keuze te maken.

Europese richtlijnen voor elektrische aankoppelbikes

We gaan er van uit dat je tevreden bent met je huidige rolstoel en dat je de aankoppelbike aan je eigen rolstoel wilt koppelen. Daarom is het belangrijk om te weten welke elektrische aankoppelbikes op jouw rolstoel passen en mogen.

Sinds mei 2021 is namelijk de Europese wetgeving medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation /MDR) ingegaan. Deze nieuwe wetgeving heeft onder andere als doel het veilig gebruik van een medisch hulpmiddel te garanderen. Onderdeel van deze wet is het veilig combineren van diverse hulpmiddelen.

Door een elektrische aankoppelbike aan een rolstoel vast te maken ontstaat er een nieuw, gecombineerd hulpmiddel die ook veilig moet zijn wanneer je die gebruikt. Als de hulpmiddelen van verschillende fabrikanten zijn, zullen zij samen moeten kijken of deze combinatie veilig is. Dit wordt dan vastgelegd in een combinatie overeenkomst.

Op de website van de branchevereniging Firevaned is een overzicht te downloaden van alle op dit moment geldige combinaties. Wanneer je in deze tabel filtert op jouw rolstoel, kan je zien welke aankoppelbike(s) je veilig kan combineren met jouw rolstoel.

Gebruik van een aankoppelbike

Waarschijnlijk is de lijst met beschikbare aankoppelbikes al een stuk overzichtelijker geworden. Een volgende stap is om te kijken naar het beoogd gebruik. Wat wil je gaan doen met je aankoppelbike? Vooral het bos in, genieten van de natuur op de heide of wil je er ook mee de drogisterij in? In de natuur is een groter voorwiel en een grote accu voor een hogere actieradius veel belangrijker dan de compactheid van de combinatie.

Een ander belangrijk aspect is de snelheid. Volgens de MDR moet een elektrische aankoppelbike voldoen aan de EN12184 norm. Deze is eind 2022 vernieuwd en geeft nu aan dat de maximale snelheid 20 km/u is. Wanneer je de aankoppelbike voornamelijk in de stad gebruikt, kan een 6 of 10 km/u versie ook voldoende zijn. Voor gebruik over lange afstanden is een snelheid van 15 of 20 km/u veel prettiger.

Probeer de bediening uit! Geef je gas met je duim of is er een draaigas op het stuur? Kan je deze bediening lang volhouden of is dat niet nodig omdat er cruise control aanwezig is? Probeer ook uit of je nog goed bij de bediening kan als je een bocht naar links of rechts neemt.

Een goede bediening is bedoeld om jouw rijervaring zo prettig mogelijk te maken.
Een goede bediening is bedoeld om jouw rijervaring zo prettig mogelijk te maken.

Ditzelfde geldt voor de remmen. Wat voor soort rem zit erop? Vaak is het een mechanische schijfrem, maar er bestaan ook aankoppelbikes met een elektronische rem. Het voordeel van een elektronische rem is dat het remmen wat subtieler en gecontroleerder gaat, iets wat vooral fijn is wanneer er sprake is van verminderde rompstabiliteit. Over het algemeen, en in verband met de veiligheid, schakelt de motor automatisch uit wanneer een rem wordt gebruikt.

De bevestiging van een (elektrische) aankoppelbike

Ook de manier van aankoppelen is belangrijk. Er zijn grofweg 2 verschillende methodes:

  1. bij de ene koppel je de handbike aan het voorframe van de rolstoel
  2. bij de andere gaat er een buis tussen je benen en koppel je hem onder je rolstoel aan.

Het voordeel van een aankoppeling onder je rolstoel kan zijn dat de belasting van de aankoppelbike beter over het rolstoelframe verdeeld wordt. Omdat de aankoppeling in het midden van de rolstoel plaatsvindt blijft de aankoppelbike en jijzelf mogelijk beter in evenwicht.

Niet iedereen vindt een stang tussen de benen prettig en bij aankoppelen is de ontvanger niet te zien, wat het lastiger maakt.

Bekijk goed hoe makkelijk het aankoppelen gaat, moet je de aankoppelbike tillen en ergens inschuiven, dan is dat over het algemeen complexer dan wanneer deze op een bokstandaard met wielen staat en je hem zo naar je rolstoel toe kan rijden. Hoeveel handfunctie en buikspierenfunctie zijn er nodig om de aankoppeling uit te voeren en is dit mogelijk voor jou.

Bevestigingsmogelijkheden: buis tussen de benen (l), insteekbuis aan het voorframe (m), bevestigingsklemmen aan het voorframe (r).
Bevestigingsmogelijkheden: buis tussen de benen (l), insteekbuis aan het voorframe (m), bevestigingsklemmen aan het voorframe (r).

Vergeet ook niet te vragen hoeveel gewicht de koppeling toevoegt aan de rolstoel, wanneer de aankoppelbike niet is aangekoppeld. Komen er extra klemmen of buizen op de rolstoel die blijven zitten? Hoe moeilijk is het om eventueel het extra materiaal ervan af te halen. En als je het erop laat zitten, is dat extra gewicht en materiaal een probleem wanneer je de rolstoel bijvoorbeeld in de auto moet tillen?

Wanneer je ook de aankoppelbike mee wilt nemen in de auto, hoe makkelijk is dat? Is het hulpmiddel verkleinbaar of past het zonder problemen in de auto? Wat is het gewicht? Kan de accu eraf, zodat je alleen de accu naar binnen kan meenemen om op te laden of moet de accu op de aankoppelbike opgeladen worden?

Dit zijn heel wat vragen die meegenomen kunnen worden in de keuze voor een elektrische aankoppelbike. Op de website van Scouters staat nog meer informatie over aankoppelbikes en waar je aan kan denken wanneer er een keuze gemaakt moet worden.

Ons assortiment aan elektrische aankoppelbikes is groeiende en we hebben naast de Attitude Power en Empulse F55 recent ook de krachtige StreetJet aan ons Empulse assortiment toegevoegd. Neem zeker een kijkje als je je aan het oriënteren bent voor een aankoppelbike voor je handbewogen rolstoel!