Improving people's lives blog > Subsidies en voordelen > Belangenorganisaties die opkomen voor mensen met een beperking

Belangenorganisaties die opkomen voor mensen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Ben jij aangesloten bij een gehandicaptenorganisatie, belangen- of patiƫntenvereniging? Deze organisaties komen op voor het algemene belang van hun leden, maar staan je ook bij met individueel advies en hulp. Ze kunnen je in contact brengen met mensen in vergelijkbare situaties en met herkenbare ervaringen.

Dankzij de inzet van verenigingen van mensen met een (specifieke) beperking of ouders van kinderen met een handicap, kijken we tegenwoordig heel anders dan vroeger naar mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. En nog steeds spelen die verenigingen een belangrijke rol in de strijd voor integratie, participatie en gelijke rechten.

Daarnaast wordt veel waardevolle kennis en ervaring gedeeld binnen deze organisaties. Over specifieke aandoeningen bijvoorbeeld, maar ook wat een beperking met zich meebrengt, de voorzieningen die er zijn of over oplossingen die mensen hebben gevonden voor herkenbare problemen. Ze zijn vaak opgericht van binnenuit door:

  • betrokkenen
  • ouders of familie
  • vrienden of verzorgers

Sommige zijn uitgegroeid tot landelijke organisaties met lokale of regionale afdelingen.

Belangenorganisaties die opkomen voor mensen met een beperking.

Een toegankelijke samenleving als gezamenlijk doel

Het gezamenlijke doel van gehandicaptenorganisaties is om een ā€‹ā€‹meer toegankelijke samenleving te creĆ«ren. Wat doen zij om dit te bereiken?

  • Opkomen voor de rechten van mensen met een beperking.
  • De samenleving en politiek bewust maken van de knelpunten die mensen met een beperking dagelijks tegenkomen.
  • Ondersteunen van leden en hun gezinnen (praktische hulp en informatie, medisch of juridisch advies, opleiding).
  • Zorgmonitor (kwaliteit en toegang van de zorg bewaken en vergelijken).
  • Contact met andere gehandicaptenorganisaties om initiatieven, projecten en ervaringen te delen.
  • Initiatieven voor een betere toegang tot de arbeidsmarkt.
  • Verbeteren van de toegang tot vrijetijdsbesteding, cultuur of sport.

We hebben een paar organisaties voor je op een rij gezet. Ben je bekend met deze verenigingen?

BOSK

Deze organisatie ondersteunt en stimuleert mensen met een lichamelijke beperking om alles uit het leven te halen. Uitwisselen van ervaringskennis staat centraal bij BOSK.

Zoek je hoe je moet omgaan met je beperkingen, die van je kind of partner? De BOSK-website bevat een schat aan informatie. Vooral ouders van kinderen met cerebrale parese, spina bifida, ernstige meervoudige beperkingen en andere lichamelijke handicaps vinden bij BOSK waardevolle informatie en contacten. De organisatie treedt daarnaast op als belangenbehartiger voor mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking.

Naar de website van BOSK

Dwarslaesie Organisatie Nederland

Een dwarslaesie overkomt je en verandert je leven. Dwarslaesie Organisatie Nederland - kortweg DON - biedt veel informatie over leven met een dwarslaesie en brengt je in contact met lotgenoten.

Op de website en in het Dwarslaesie magazine vind je gedetailleerde informatie over dwarslaesies, maar ook onderwerpen over wonen, hulpmiddelen, relatie, werk, opleiding en financiƫn.

DON heeft ook een e-cursus ontwikkeld om mensen na een dwarslaesie weer op weg te helpen. In het kader van deze cursus is een aparte website Weer Op Weg opgezet, voor mensen met een dwarslaesie en hun naasten.

Naar de website van Dwarslaesie Organisatie Nederland

Per Saldo | Vereniging van mensen met een pgb

Per Saldo komt op voor de belangen van mensen met een PGB (persoonsgebonden budget). In het belang van alle PGB’ers wordt een actieve lobby gevoerd en geeft de vereniging informatie en advies aan de politiek en instellingen.

Daarnaast biedt Per Saldo individuele ondersteuning. Heb jij een PGB? Dan kan je via een lidmaatschap bij Per Saldo persoonlijk, deskundig en onafhankelijk advies krijgen en eventueel zelfs juridische ondersteuning.

Naar de website van Per Saldo

Lees meer over PGB’s in onze blog 'een persoonsgebonden budget (PGB), hoe werkt dat?'.

NSGK | De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind

Het doel van de NSGK is een samenleving waarin kinderen en jongeren met en zonder handicap vanzelfsprekend samenleven. Zij ontwikkelen en steunen projecten die ook dit doel hebben.

Heb jij een project of idee? Wellicht kan je (financiƫle) steun van het NSGK krijgen.

Naar de website van NSGK

KansPlus | Belangennetwerk verstandelijk gehandicapten

KansPlus behartigt de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten op landelijk en regionaal niveau. EĆ©n van hun speerpunten is de medezeggenschap van betrokkenen in hun gemeente of zorginstelling.

Ze geven daarnaast ook heel praktisch individuele hulp en advies.

Naar de website van KansPlus

Gehandicaptensport Nederland

Er zijn in Nederland veel sportverenigingen die zich inzetten voor sporters met een beperking. Gehandicaptensport Nederland is de overkoepelende sportbond, gericht op het bevorderen van sport- en beweegparticipatie van mensen met een handicap. Op hun website vind je veel informatie over sporten, sportclubs, competities en praktische zaken zoals classificatie of subsidieregelingen.

Naar de website van Gehandicaptensport Nederland

Stichtingen voor integratie en participatie in de sport

Naast bovengenoemde sportverenigingen zijn er ook diverse stichtingen die zich inzetten voor de belangen van sporters met een beperking. Sporten en bewegen is belangrijk om lekker in je vel te zitten. En samen sporten zorgt voor onderling vriendschappen en begrip.

Johan Cruyff Foundation

Deze stichting opgericht door Johan Cruyff is vooral bekend van de Cruyff Courts: kleine voetbalveldjes in woonwijken. De stichting richt zich op sportprojecten voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland, in het bijzonder kinderen met een beperking, in achterstandswijken of bijvoorbeeld asielzoekerscentra.

Naar de website van de Johan Cruyff Foundation

Esther Vergeer Foundation

Kinderen met een beperking laten sporten net als ieder ander kind: dat is het doel van de Esther Vergeer Foundation. Het liefst zo gewoon mogelijk en dicht bij huis. De stichting richt zich daarbij op rolstoeltennis voor kinderen bij reguliere tennisverenigingen.

Naar de website van de Esther Vergeer Foundation

Dirk Kuyt Foundation

Ook voetballer Dirk Kuyt zet zich via een naar hem genoemde stichting in voor sporten met een beperking. De stichting ondersteunt nationale sport- of spelevenementen voor mensen met een beperking.

Naar de website van de Dirk Kuyt Foundation

Meer weten over sporten met een beperking? Op zoek naar een passende sport? Blader dan eens door onze blogs over aangepast sporten.

En nog veel meer verenigingen

Er zijn natuurlijk nog veel meer grote en kleine verenigingen en stichtingen die de belangen van mensen met een (specifieke) beperking of aandoening behartigen. Waar je kennis en ervaring kan delen met anderen. En praktische informatie vindt over uiteenlopende zaken waar je mee te maken krijgt bij een lichamelijke of verstandelijke beperking.

In onze blogartikelen vind je trouwens ook allerlei informatie over onderwerpen zoals toegankelijkheid, gezondheid, sport, vrije tijd, wonen, werken en actief leven met een rolstoel.