Improving people's lives blog > Producten > Aangepaste zomerkleding voor rolstoelgebruikers

Aangepaste zomerkleding voor rolstoelgebruikers

Geplaatst:

Delen:

Het is zomer! De een vindt het heerlijk, die lange zonnige dagen. De ander zoekt een koel plekje op. In een rolstoel heb je vaak meer last van de warmte dan anderen. Waarom is dat eigenlijk? En hoe pas je je kledingkeuze daarop aan?

Waarom heb je het warm?

Je huid speelt een belangrijke rol bij het opnemen en afgeven van warmte. Een licht briesje op je huid is een goede manier om af te koelen. Zweten helpt ook. Maar alleen als dat zweet op je huid kan verdampen. Want juist door die verdamping koel je af.

Met je rug en zitvlak in een rolstoel is er minder luchtcirculatie langs je huid. En zweet kan minder makkelijk verdampen. Daarom heb je het dus zo snel warm! Ook een slechte doorbloeding, zenuwschade of bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen het zweten en een goede thermoregulatie belemmeren.

Rolstoel

Voordat we naar de kleding kijken, speelt je rolstoel natuurlijk ook een belangrijke rol. Hoe warm worden de onderdelen in de zon? Hoe zit het met de vochtregulatie in de polstering en zitkussens?
Een goede afvoer van zweet is niet alleen belangrijk voor je comfort, maar ook om huidproblemen en drukplekken te voorkomen.

Natuurlijk houden we daar bij Sunrise Medical rekening mee met luchtdoorlatende en vochtafvoerende hoezen voor zitkussens en rugleuningen bijvoorbeeld.

Lichte kleuren of donkere kleuren?

Blijf je koeler als je lichte kleuren draagt? Misschien een beetje, zo blijkt uit onderzoek. Zit je in de zon? Dan zijn lichte kleuren waarschijnlijk de beste keuze. Zit je in de schaduw? Dan maakt licht of donker weinig verschil.

Als je geïnteresseerd bent in natuurkunde, vind je het misschien leuk om te weten waarom zwart soms zelfs beter werkt dan wit. Je leest er meer over op de Engelstalige site Physics.

Voor je comfort zijn naast kleur vooral de soort stof en pasvorm heel belangrijk. Luchtige kleding en een comfortabele vochtafvoer zijn namelijk essentieel.

Op zoek naar de juiste kleding.

Welke stoffen zijn geschikt?

Kies in ieder geval lichtgewicht ademende stoffen. Dunne luchtig geweven textiel is ideaal. Naast de weving is ook de samenstelling van belang. De beste keuze is vooral afhankelijk van persoonlijke factoren: ben je gevoelig voor huidirritatie, hoeveel zweet je, heb je snel last van zweetluchtjes etc…

Natuurlijke vezels kreuken vaak en nemen veel vocht op. Een zware katoen wordt daardoor al snel onaangenaam klam van het zweet. Kies dus vooral voor lichte katoensoorten of een mix van katoen met een synthetische vezel. Linnen is lekker licht, maar kreukt heel snel. Dat is niet comfortabel om op te zitten en kan drukplekken in de hand werken. Bamboetextiel kan een goede optie zijn (en is ook redelijk milieuvriendelijk indien zorgvuldig geproduceerd).

Synthetische vezels kreuken nauwelijks (dat is een voordeel) en nemen weinig vocht op. Het vocht loopt over je huid naar beneden of verdampt via kanaaltjes in de stof. Die vochtafvoer via de stof wordt gebruikt in sportkleding en vinden veel mensen comfortabel. Maar let op: niet alle synthetische weefsels hebben een goede vochtafvoer! En als je gevoelig bent voor huidirritatie is synthetisch sowieso niet de beste keuze.

Zweetluchtjes zijn erger bij synthetische stoffen. Als je daar snel last van hebt kan je beter voor katoen of linnen gaan. Een combinatie van synthetische en natuurlijke stoffen is ook mogelijk.

De meeste stoffen combineren de eigenschappen van verschillende vezels. Katoen met 5% elastaan is bijvoorbeeld populair: het is rekbaar en kreukt minder. Al met al is het een kwestie van uitproberen welke stoffen het beste bij jou passen.

Kijk eens op het label van je favoriete shirt welke samenstelling voor jou blijkbaar goed werkt.

Vind je duurzame kleding belangrijk? De ideale oplossing is er misschien nog niet, maar met biologische katoen, linnen, bamboetextiel en tencel zet je een stapje in de goede richting.

Voelen van de verschillende materialen en stoffen tijdens het shoppen..

Wijde kleding of juist niet?

Voor luchtcirculatie langs de huid wordt over het algemeen wijde kleding geadviseerd. Maar als je in een rolstoel zit is de luchtcirculatie beperkt tot je voorzijde en armen. In je rug en onder je zitvlak is het vooral van belang om vouwen te voorkomen en te zorgen voor een snelle, comfortabele vochtafvoer.

De voorkeur gaat dan naar gladde, niet te strakke maar wel aansluitende kleding met voldoende rek (gemengd of synthetisch materiaal). Speciale rolstoelbroeken hebben daarom een verhoogd achterpand zonder achterzakken of knopen.

Tip voor de dames: in een zomerse jurk kan de lucht optimaal circuleren en blijf je koeler.

Praktische kleding met een goede pasvorm

Op een plakkerige zomerdag is het nog belangrijker dan anders dat je kleding goed past, maar ook makkelijk aan en uit kan. Aangepaste kleding voor rolstoelers komt dan goed van pas. Voldoende ruimte voor je schouders, shirts die aan de achterzijde langer zijn, sluiting aan de zijkant of op de schouders, extra lange ritssluiting of drukknopen… dat maakt alles een stukje makkelijker en comfortabeler.

Bescherming tegen muggen, vliegen en wespen

Rolstoelbroeken hebben extra lange broekspijpen. Niet alleen mooier maar ook handig om je enkels te beschermen tegen muggen! Lange broekspijpen en mouwen beschermen je trouwens ook tegen andere insecten en tegen zonnebrand.

Hou het hoofd koel!

Over zon gesproken, van de zon op je hoofd krijg je het ook warm. Een leuke hoed of pet beschermt tegen warmte en verbranding. Als je een hoofdsteun gebruikt kan een pet handiger zijn dan een hoed. Maar een hoed geeft vaak meer schaduw en is dus koeler. Net als bij kleding, maakt het uit of de stof van je hoed lucht en zweet doorlaat. Met een beetje zoeken vind je vast het hoofddeksel dat past bij jouw stijl en voorkeuren.

Shop tips

Kleding moet natuurlijk niet alleen praktisch zijn, maar ook leuk om te dragen en het moet passen bij jouw stijl. We geven je een drietal links naar shops die je misschien aanspreken. Ze verkopen leuke, slimme en betaalbare kleding speciaal voor mensen in een rolstoel.

  • Be it by Jenn
    Een uitgebreide collectie mooie en comfortabele broeken voor rolstoelgebruikers. Voor hem en voor haar. Extra wensen? Met de customize optie bestel je een broek aanpast aan jouw wensen.
  • You’re Unlimited
    Een kleine maar mooie collectie moderne dameskleding. Het nalatenschap van rolstoelster Stephanie Hollanders die aan het ontwerpen sloeg omdat ze het helemaal had gehad met vormloze joggingbroeken en slecht passende confectiekleding.
  • MOS by Alecia de Groot
    MOS maakt unieke mode die afgestemd is op de zittende houding. De collectie van MOS bestaat uit modieuze aangepaste kleding voor mensen met een lichamelijke beperking.

Met het hele gezin lekker aan het winkelen.

Rij in stijl

Bij Sunrise Medical begrijpen we dat jij als rolstoelgebruiker op zoek bent naar producten die er stijlvol uit zien, maar ook praktisch zijn.

Daarom combineren wij ons assortiment van lichtgewicht handbewogen en elektrische rolstoelen met een opvallend uiterlijk en functionele opties die je in staat stellen om te zijn wie je bent.