Aangepaste rolstoelauto's

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Zelf autorijden biedt veel vrijheid. Het is heerlijk om niet afhankelijk te zijn van anderen voor ritjes naar werk, winkels, afspraken, vrienden en al die andere bestemmingen. Het OV of een taxi zijn soms ook een optie, maar de auto biedt veel gemak. Dat geldt zeker ook voor rolstoelers.

Grote kans dat je als rolstoeler een auto met aanpassingen nodig hebt om je te helpen bij het rijden of het in- en uitstappen. Maar welke aanpassingen zijn er? Is het zinvol om je eigen auto te laten aanpassen? Of is het handiger om een aangepaste auto (nieuw of tweedehands) te kopen? En hoe zit het financieel met tegemoetkomingen en belastingen? Allemaal vragen die we proberen te beantwoorden.

Kan ik rijden met een beperking of handicap?

Voordat je aan een auto met aanpassingen denkt, moet het duidelijk zijn of je mag rijden. Veiligheid in het verkeer staat natuurlijk voorop! Bestuurders met een beperking of handicap moeten aan precies dezelfde rijvaardigheidseisen voldoen als andere bestuurders. En hebben ook recht op dezelfde veiligheidseisen. 

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) beoordeelt de rijgeschiktheid van alle bestuurders, dus ook wanneer je een handicap of beperking hebt. Als je al in het bezit bent van een rijbewijs dan is het belangrijk om met je behandelaar in gesprek te gaan om te weten wat voor invloed de aandoening heeft op het besturen van een voertuig. Wanneer je rijgeschikt bent bevonden dan kunnen deskundigen van het CBR, indien nodig, de benodigde aanpassingen aan het voertuig vaststellen.

Welke auto-aanpassingen zijn er mogelijk?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt ook voor mensen in een rolstoel. De één heeft een lichtgewicht rolstoel met vouwframe en de ander een elektrische rolstoel. De één kan enkele passen lopen, de ander mist daarvoor de kracht of het gevoel. Klein of groot, sterk of lenig, een goede arm/handfunctie of juist niet?

Uiteindelijk leidt dit naar enkele belangrijke vragen:

  • Welk aanpassingen heb je nodig om de auto te besturen en alles te bedienen?
  • Hoe kom je in en uit de auto?
  • Kan je een transfer maken naar de bestuurderstoel?
  • Of neem je met rolstoel en al plaats achter het stuur?
  • Als je een transfer maakt: hoe laad je dan ook je rolstoel in?
  • Waar wil je de auto voor gebruiken: hoeveel stoelen en ruimte heb je nodig?

Gelukkig is er veel mogelijk in autoland en heb je keuze uit allerlei soorten aanpassingen en maatwerk-oplossingen:

  • Stuurbekrachtiging of joystickbesturing van de auto
  • Gasgeven, schakelen en remmen via aangepaste voetpedalen of handbediening
  • Aanpassing of verplaatsing van bedieningsknoppen, schakelaars of spiegels
  • Elektrische bediening van autodeuren, achterklep, stoel en verwarming
  • Draaistoel of andere stoelaanpassingen en systemen om een transfer naar de bestuurdersstoel te maken
  • Hefsysteem of een lier om bij een transfer je rolstoel in de auto te krijgen
  • Liftsystemen of oprijplaten om met je rolstoel de auto in te rijden
  • Verhoogd dak, verlaagde vloer en andere oplossingen om ruimte te maken voor je rolstoel
  • Vastzetsystemen voor je rolstoel

Kortom er is van alles mogelijk, van een eenvoudige extra handgreep tot volledig ingerichte rolstoelauto’s.

De plateaulift is een lift die in de achter- of zijdeuropening van de auto wordt gemonteerd.
De plateaulift is een lift die in de achter- of zijdeuropening van de auto wordt gemonteerd.

Wie kan je auto aanpassen?

Er zijn in Nederland verschillende gespecialiseerde bedrijven die auto’s kunnen aanpassen of waar je een aangepaste auto kan kopen of leasen. Een goed startpunt om een bedrijf te vinden is de website van AutoAanpassers Nederland. Maar er zijn ook andere bedrijven die je prima kunnen helpen.

Als je een vergoeding aanvraagt bij je gemeente of het UWV is het raadzaam om een auto-aanpasser te kiezen in overleg met deze instanties.

Eigen auto aanpassen, een rolstoelgeschikte auto kopen of leasen?

Al deze bedrijven kunnen je adviseren over de mogelijkheden om je auto te laten aanpassen. Is het technisch haalbaar? Is het verstandig? Of zijn er betere oplossingen?

Afhankelijk van de leeftijd van je auto en de mogelijkheden die het model biedt is het soms slimmer om op zoek te gaan naar een nieuwe auto, naar een tweedehandsauto met geschikte aanpassingen of om te gaan leasen. Je hebt keuze uit auto’s van allerlei merken en modellen. Ook hierin kunnen de gespecialiseerde bedrijven je advies op maat geven.

Tip: je kan een auto aanpassen aan jou en je rolstoel, maar soms kan de oplossing ook liggen in een aanpassing van je rolstoel. Een ander frame, afneembare achterwielen, afneembare of wegklapbare beensteunen of armsteunen kunnen een transfer of het meenemen van je rolstoel makkelijker maken. Op onze website vind je voor elk model informatie over afmetingen en mogelijke opties.

Als je een niet-opvouwbare rolstoel hebt, is een aangepaste bestelauto wellicht een aantrekkelijke optie. Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je in aanmerking komen voor een grijs kenteken met teruggaaf van BPM en een lager tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Je leest er meer over in onze blog belastingvoordelen voor mensen met een beperking.

Handbediening (handgas en handrem) is een eenvoudige en praktische oplossing.
Handbediening (handgas en handrem) is een eenvoudige en praktische oplossing.

Hoe snel kan je een auto laten aanpassen?

Met zoveel verschillende aanpasmogelijkheden en bedrijven is het natuurlijk lastig om te zeggen hoe lang het duurt om een autoaanpassing te laten maken. Dat kan variëren van een dag tot weken of maanden als het om echt maatwerk gaat.

Iedere aanpassing begint in ieder geval met een goed vooronderzoek naar je wensen en mogelijkheden, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent en wat je mag verwachten.

Kan ik een vergoeding krijgen voor een rolstoelauto of auto-aanpassing?

Er zijn zeker mogelijkheden om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten voor een aangepaste auto. Maar reken je niet rijk. Informeer vooraf goed naar de mogelijkheden en voorwaarden.

In principe wordt altijd alleen de goedkoopste adequate oplossing vergoed. Dat kan bijvoorbeeld ook taxivervoer zijn. Je zal aannemelijk moeten maken dat een aangepaste auto echt noodzakelijk is voor jou.

Daarnaast worden niet alle soorten aanpassingen vergoed. Opties die niet specifiek voor mensen met een beperking zijn bedoeld, worden in basis niet vergoed. Tenzij jij de instanties ervan kan overtuigen dat die opties voor jou bittere noodzaak zijn.

Vergoeding voor auto-aanpassingen vanuit het UWV

Heb je een aangepaste auto nodig om naar je werk te gaan of een opleiding te volgen? Dan kan je een vergoeding aanvragen bij het UWV. Let op: wacht op goedkeuring voordat je een auto laat aanpassen. Het UWV vergoedt alleen met goedkeuring vooraf.

Vergoeding voor auto-aanpassingen vanuit de WMO

Heb je om andere redenen een aangepaste auto nodig? Wend je dan tot de gemeente waar je woont. Wellicht kunnen ze je een vergoeding toewijzen op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Meer informatie over vergoedingen vind je op regelhulp.nl.

Hoe regel je een gehandicaptenparkeerplaats?

Meer informatie en ervaringsverhalen van mensen die ook hun auto hebben laten aanpassen of een rolstoelauto hebben vind je online. Via diverse forums of sociale media kan je ervaringen uitwisselen.

Heb je dan eindelijke die aangepaste rolstoelauto? Lees dan ook de volgende blogartikelen Hoe regel je een gehandicaptenparkeerplaats voor de deur? en Hoe werkt een gehandicaptenparkeerkaart?