Improving people's lives blog > Ouder en kind > Aangepaste parken voor kinderen met een beperking

Aangepaste parken voor kinderen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Weer of geen weer, het is altijd fijn om een frisse neus te halen en met het gezin naar een park of speeltuin te gaan. Parken zijn vaak het middelpunt van je omgeving, een locatie waar mensen samen komen voor een gezellig gezinsuitje, een picknick of gewoon om lekker te genieten van de buitenlucht. Dit geldt zeker ook voor een gezin met een kind met een beperking.

Toegankelijke parken en speeltuinen zijn van grote waarden voor kinderen met een beperking en hun familie. Hier kunnen kinderen omgaan met hun leeftijdsgenootjes in een veilige omgeving en om heerlijk te spelen, zodat ze zich niet buitengesloten voelen en deel uit kunnen maken van de gemeenschap.

Er zijn al een aantal parken en speeltuinen in Nederland die aangepast zijn voor kinderen met een beperking, maar dit zijn er nog veel te weinig. Het is belangrijk dat we hier iets aan doen, zodat kinderen samen kunnen spelen en genieten. Er moet dus nog veel gelobbyd worden om dit voor elkaar te krijgen. Gelukkig zijn er genoeg plaatselijke instanties en vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

Belangrijke eisen waaraan een aangepaste park of speeltuin moet voldoen

Het is natuurlijk essentieel dat aangepaste parken of speeltuinen de veiligheid van alle kinderen garandeert, daarom moeten deze voldoen aan bepaalde eisen.

Zo moet er bijvoorbeeld voldoende parkeergelegenheid zijn in de buurt van de speeltuin. De ingang/uitgang en de paden in het park moeten geschikt zijn voor rolstoelgebruikers, waaronder de paden tussen de speeltoestellen en speelhuisjes.

Verder moet het park beschikken over speciale sanitaire voorzieningen en moeten de picknicktafels en barbecues op de juiste hoogte geplaatst worden, zodat ze rolstoeltoegankelijk zijn. De speeltoestellen in de speeltuin moeten geschikt zijn voor alle kinderen, waaronder kinderen in een rolstoel.

Voor kinderen met sensorische of spectrumstoornissen zou het fijn zijn als er in het park een rustzone is waar zij kunnen spelen of even tot rust kunnen komen, zonder dat ze te veel last hebben van alles wat er om hun heen gebeurt.

Dit zijn slechts een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij het aanleggen van een aangepaste park of speeltuin voor kinderen met een beperking. Maar het belangrijkste is dat ze zich veilig voelen en gewoon plezier kunnen maken met andere kinderen.

Spelen in de zandbank.

Speeltoestellen voor kinderen met een beperking

Gelukkig zijn er in Nederland toegankelijke speeltoestellen beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor kinderen met een beperking, maar er zijn ook speeltoestellen die zowel geschikt zijn voor kinderen met of zonder beperking zodat ze samen kunnen spelen.

Zo zijn er speelhutten en speelhuisjes met rolstoelopgang, compacte rolstoelschommels, relax- en therapiebedden, speelmatten en zandbakken zodat ieder kind zich naar hartenlust kan uitleven.

Ook zijn er muziekinstrumenten voor buiten verkrijgbaar. Muziek heeft een positieve uitwerking op kinderen met een specifieke behoefte, zoals kinderen met bijvoorbeeld ADD of ADHD.

Toegankelijke parken en speeltuinen in Nederland

Zoals bekend zijn er verschillende aangepaste parken en speeltuinen in Nederland. We willen er graag een paar voor je uitlichten.

Speeltuin Brakkefort in Nijmegen

Deze speeltuin is ontworpen voor zowel kinderen met en zonder beperking. Een van de vele attracties is een leuk speelkasteel dat ook toegankelijk is voor kinderen met een beperking en waar ze spannende avonturen kunnen beleven samen met hun leeftijdgenootjes.

Verder zijn er figuren in kunstgras die contrast en herkenningspunten bieden aan kinderen met een visuele beperking en zijn er ontmoetings- en rustplekken opgenomen in de speeltuin die onder andere van groot belang zijn voor kinderen met een aandachtsstoornis.

Natuurlijk is de speeltuin ook voorzien van aangepaste sanitaire voorzieningen.

Website: Speeltuin Brakkefort

Speeltuin Brakkefort in Nijmegen

Stadspark Groningen

Stadspark Groningen is een recreatiegebied met kinderboerderij en grote speeltuin. Daarnaast heeft het een ruimte om te barbecueën. Bij de herinrichting van de speeltuin is nadrukkelijk gekeken om de speeltuin ook voor kinderen met een beperking geschikt te maken. Dit stadspark is gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Groningen.

Het park heeft verschillende speeltoestellen en speelgebieden die een uitdaging zijn voor kinderen met en zonder beperking. Het grote kasteel is gedeeltelijk toegankelijk voor kinderen in een rolstoel, met een spasme of een visuele beperking.

Website: Stadspark Groningen

Oranjepark in Vlaardingen

Stichting Kopjes voor Kopjes zet zich in voor kinderen met Cerebrale Parese. In het Oranjepark in Vlaardingen realiseerde de stichting in samenwerking met de gemeente Vlaardingen haar allereerste speeltuin waar álle kinderen samen kunnen spelen.

Het park heeft op maat gemaakt speeltoestellen. Door een kleine aanpassing aan een 'gewoon' speeltoestel te doen kunnen ook kinderen met een handicap meespelen. Speeltoestellen kunnen extra steun en grip geven of bevatten een speelroute laag bij de grond voor kinderen in een rolstoel of met een motorische beperking.

Kleurmarkeringen of contrasten helpen als gidslijn voor kinderen met een visuele beperking. Rustzones in en naast de toestellen helpen kinderen met een aandachtsstoornis om ervaringen te verwerken of de spanning te verminderen na het spelen.

Website: Oranjepark

Linneaushof in Heemstede

In speeltuin Linneaushof hebben ze bestaande speeltoestellen zodanig aangepast dat deze ook geschikt zijn voor kinderen met een beperking. Zo hebben ze de trein en draaimolen omgebouwd dat er een rolstoel in kan. Linneaushof heeft een schokdempend stoeltje ontwikkeld voor aan de zweefmolens. Speciaal voor kinderen met een fysieke beperking zijn een aantal van deze stoeltjes aangepast, zodat er extra steun wordt gegeven.

Ook zijn er speciale speeltoestellen aangeschaft, waaronder een echte rolstoelwip en een unieke rolstoel trampoline. Verder is er een toestel met een groot schommelnet geplaatst, waar zowel zittend als liggend op geschommeld kan worden.

Dus alle kinderen kunnen hier hun hart ophalen en fijn met elkaar spelen.

Website: Linneaushof

Conclusie

Er zijn dus een aantal parken en speeltuinen in Nederland die enkele aanpassingen hebben doorgevoerd, zodat ook kinderen met een beperking er kunnen spelen. Maar dit zijn er echt nog veel te weinig. Dus is het belangrijk dat we ons blijven inzetten om dit te kunnen realiseren, zodat ieder kind plezier kan hebben.

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen met of zonder beperking dat ze samen kunnen spelen met andere kinderen. En voor jou, als ouder/verzorger/voogd, is het natuurlijk van belang dat je kind zich gelukkig voelt.

Mocht je meer informatie willen over de verschillende aangepaste parken en speeltuinen in jullie omgeving, neem dan contact op met je plaatselijke gemeente of de instantie voor nationale parken.

Slalommen met je elektrische kinderrolstoel.

Bij Sunrise Medical houden wij ook goed rekening met de kleintjes. Daarom hebben wij een ruim assortiment aan lichtgewicht kinderrolstoelen en elektrische kinderrolstoelen, zodat ze plezier kunnen maken met hun vriendjes, zonder beperkingen. We hebben zelfs wandelwagens en buggy's in ons assortiment voor peuters en kleuters!