Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > Aangepast zwemmen is een hele populaire sport

Aangepast zwemmen is een hele populaire sport

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Wie kent onze olympische zwemhelden niet? Pieter van den Hoogenband, Ranomi Kromowidjojo of Inge de Bruijn. We doen het goed in de zwemsport, je kan wel zeggen dat wij Nederlanders echte watermensen zijn.

Ook wanneer je een beperking hebt, kan je sportief bezig zijn in het water. Aangepast zwemmen of parazwemmen is een veelzijdige sport die niet alleen leuk is om te doen, maar ook verschillende therapeutische voordelen biedt.
Met een paar kleine aanpassingen kunnen zwembaden toegankelijk worden gemaakt om zwemmers met een beperking deel te laten nemen in een training voor het hele lichaam met weinig tot geen spanning, impact of pijn.

Waarom zwemmen?

Zwemmen is een sport met lage impact die fysieke vaardigheden, fitheid, letselrevalidatie en mentaal welzijn stimuleert. Zwemmen is dus gewoon voor iedereen goed! Daarnaast is recreatief zwemmen goed voor de ontspanning en geeft zwemmen in spel-/bewegingsvorm een competitie-element. En omdat openbare zwembaden voor iedereen toegankelijk zijn biedt het ook gelegenheid om sociale contacten op te bouwen

In het water gebruik je je gewrichten zonder er spanning op te zetten en heb je minder risico op letsel dan bij de meeste andere aangepaste sporten. Door de gewichteloosheid geven veel mensen met een beperking aan dat hun chronische pijn vermindert als ze in het water zijn.

Recreatief zwemmen met een beperking.

Hope Whitmore, een auteur van de Guardian die op latere leeftijd in een rolstoel terecht kwam, schreef in haar artikel uit 2013 “Zwemmen is de perfecte sport voor mensen met een beperking”. Ze schreef dat ze veel verlichting van haar fysieke pijn ervaarde door te zwemmen; “zwemmen gaf me een vrijheid terug die ik dacht verloren te hebben geraakt… ik vertrok snel en zwom makkelijk zo ver als ik ooit rende.”

Aangepast zwemmen is voor (bijna) iedereen

Of je nu jong of oud bent, een visuele of lichamelijke beperking hebt... aangepast zwemmen is mogelijk voor (bijna) iedereen! Al meer dan 6.000 zwemmers met een beperking zijn lid bij een zwemvereniging en zijn regelmatig actief in het water met het halen van een zwemdiploma, wedstrijdzwemmen, waterbasketbal of andere wateractiviteiten.

In 2013 heeft de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) het Masterplan Grenzeloos zwemmen ontwikkeld. De KNZB werkt samen met de Johan Cruyff Foundation aan verschillende projecten om zwemmen voor mensen met een beperking te promoten en te stimuleren. Er is in de afgelopen jaren al veel ontwikkeld en georganiseerd om verenigingen te ondersteunen en talentvolle zwemmers met een beperking te begeleiden in de regio.

Toegankelijke zwembaden

De meeste zwembaden zijn toegankelijk en hebben vaak verschillende mogelijkheden om zwemmers met een beperking in het water te ondersteunen, waardoor ze zich vrij, maar ook veilig voelen.

Informeer vooraf wat de mogelijkheden zijn van het zwembad waar jij naar toe wilt gaan.

  • Een zwembad kan een nul diepte toegangspunt hebben, een tillift, een platformlift, of een helling om zwemmers te helpen om het water in te gaan.
  • Helder gekleurde baanafzettingen helpen mensen met visuele beperkingen om de grenzen rond de banen te identificeren.
  • Gestructureerde randen, muren en vloeren helpen visueel beperkte zwemmers bij het veilig inschatten van afstanden en uitvoeren van draaien.
  • Soms wordt er een getraind personeelslid of gids gepositioneerd aan het einde van het zwembad om zwemmers aan te tikken als ze moeten draaien.
  • Bij wedstrijdzwemmen kunnen atleten starten vanaf drie verschillende posities om aan te sluiten op hun capaciteiten: staand, zittend of in het water.

Teresa Perales met de vrije slag.

Aangepast wedstrijdzwemmen

Tijdens aangepaste zwemwedstrijden, zoals de Paralympische Spelen, worden atleten ingedeeld op basis van in hoeverre hun handicap invloed heeft op hun prestaties in het water.
Klassen S1 tot en met S10 vertegenwoordigen mensen met fysieke beperkingen, waarbij er op atleten in de S1 klasse een zwaardere invloed is op hun prestatie dan op die in S10.

"S" geeft aan dat de wedstrijd in vrije slag, rugslag of vlinderslag is, "SB" betekent schoolslag, en "SM” houdt een wisselslag in. De klassen S11, S12, en S13 zijn gereserveerd voor blinden en slechtzienden en S14 is voor atleten met verstandelijke beperkingen.

In borstcrawlwedstrijden worden sommige zwemmers ingedeeld in lagere klassen dan ze voor andere zwemstijlen zouden worden ingedeeld. Deze slag vereist namelijk meer beenaandrijving en daarom heeft hun handicap een grote invloed op hun prestaties.

Teresa Perales met de rugslag.

Paralympische zwemmers

Ken jij deze helden ook? De meest gevierde Paralympische atleet ooit is de Amerikaanse Trischa Zorn, een slechtziende zwemster met een record van 55 medailles op 7 Paralympische Spelen (41 goud, 9 zilver en 5 brons). Ze vestigde een weergaloos record door 12 gouden medailles te winnen op de Paralympische Spelen in Seoul in 1988.

Een andere atleet die meerdere records heeft gebroken is Béatrice Hess uit Frankrijk, een zwemster met hersenverlamming die haar er niet van weerhield om de toepasselijke bijnaam ‘Thorpedo’ te verdienen: in Sydney brak ze 9 wereldrecords. Beiden worden opgevolgd door de jonge Australische Jacqueline Freney, nu al beschouwd als een van de beste zwemmers ooit, die 8 gouden medailles won op de Paralympische Spelen in Londen in 2012.

Dan is er nog #TeamSunrise atleet Teresa Perales uit Spanje (onderstaande foto). Teresa raakte verlamt tot aan haar middel door neuropathie, maar leerde daarna te zwemmen. Een ‘avontuur’ dat haar in staat stelde om deel te nemen aan de laatste 4 Paralympische Spelen en 26 medailles te winnen (7 goud, 9 zilver en 10 brons).

Teresa Perales wordt geholpen uit het zwembad.

Een jonge Nederlandse Paralympische zwemster is Liesette Bruinsma, die maar liefst vijf Paralympische medailles heeft gewonnen en dat terwijl ze pas 18 jaar oud is. Vanwege haar progressieve oogziekte is ze van de lichtste naar de zwaarste klasse gegaan, waarin iedereen met een geblindeerde bril zwemt.

#LiveWithoutLimits

Of je nu recreatief zwemt of op professioneel niveau, zwemmen geeft je een stukje vrijheid terug. Ook de lichtgewicht handbewogen en elektrische rolstoelen van Sunrise Medical ondersteunen je om te genieten van je vrijheid en je onafhankelijkheid, #LiveWitoutLimits!