Improving people's lives blog > Inspiratie > 9 inspirerende boeken over leven met beperkingen

9 inspirerende boeken over leven met beperkingen

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Een boek lezen is ontspannend of je nu een roman, thriller of bijvoorbeeld een stripboek leest. Daarnaast kunnen boeken je intrigeren, confronteren of juist inspireren, dit geldt zeker voor autobiografische en waargebeurde verhalen.

In de geschiedenis van de literatuur hebben vele auteurs personages gecreëerd die gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen of die van bekenden. Deze unieke personages gaan de strijd aan, nemen het heft in handen en bepalen zelf de koers van hun leven. Onderstaande 9 boeken die gaan over beperkingen/ handicaps zijn voorbeelden hiervan…

Mij krijgen ze niet

Auteur: Kees de Jager

In deze autobiografie van schrijver Kees de Jager vloeien emoties en gebeurtenissen in elkaar door tot een boeiend en aangrijpend boek van een kind met een handicap en later als volwassen man.

Hij beschrijft het verhaal vanuit zijn achtergrond van muzikale tijdsbeelden, de poëzie in hemzelf en anderen, de handreikingen die hij in zijn geloof vindt en de liefde van en voor familie, vrienden en vriendinnen.

Een openhartig, amusant, ontroerend en soms schokkend verhaal over het leven met beperkingen in de zestiger en zeventiger jaren. Met een lach en een traan in korte impressies beschreven.

Kracht | Het leven van een optimist

Auteur: Marc de Hond

Een openhartig en aangrijpend verslag van een dramatische gebeurtenis in het leven van een succesvolle en jonge Marc de Hond. Hij geeft je een kijkje achter de schermen van de zorgsector en beschrijft zijn fysieke en mentale verwerkingsproces, wat de gevolgen zijn van een plotselinge handicap op je relatie met je familie en vrienden en wat het betekent voor je liefdesrelatie.

Daarnaast laat hij je zien hoe hij door zijn grenzeloos optimisme zijn leven weer op wist op te bouwen. Een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen.

Kracht & Kwetsbaarheid

Auteur: Eddy Veermand

Esther Vergeer is niet meer weg te denken uit de sport. Tien jaar lang was Esther Vergeer onverslaanbaar als rolstoeltennisser.

In kracht en kwetsbaarheid deelt Esther openhartig haar levensverhaal aangevuld met woorden van de mensen uit haar directe, sportieve en zakelijke omgeving. Van haar ouders tot Roger Federer, van haar leerkracht op de basisschool tot haar sponsor, van Johan Cruijff tot haar sportieve tegenstanders.

Een goedgeschreven boek met mooie illustraties over het leven van een fantastische sportvrouw. Het is een echte aanrader voor sportliefhebbers.

Vechten voor geluk

Auteur: Koos Alberts

Koos Alberts groeit op in de Jordaan en zingt al op zevenjarige leeftijd voor zijn Opa in de kroeg. In 1984 brak hij door als zanger met zijn debuutsingele: Ik verscheurde je foto. In 1987 gaf een auto-ongeluk een dramatische wending aan zijn leven. Hij komt uiteindelijk door een dwarslaesie in een rolstoel terecht. Toch pakt hij zij zangcarrière weer op en met succes!

In het boek vertelt hij zijn eigen verhaal. Niet over de pijnen, maar over geluk dat je nodig hebt en dat je er soms voor moet vechten.

The Cry of the Gull

Auteur: Emmanuelle Laborit

De schrijver en het hoofdpersonage van dit boek is Emmanuelle Laborit. Een van de meest gerenommeerde voorvechters van de dovengemeenschap in Frankrijk. In deze roman vertelt ze over haar reis vanaf haar kindertijd, wanneer ze moet leren haar eigen beperkingen te accepteren, tot aan het omgaan met allerlei uitdagingen als onafhankelijke volwassene.

Ze schreef het boek toen ze 21 was. In dat jaar won ze ook de Molière prijs voor haar rol in de theaterproductie van “Children of a Lesser God” en was ze de eerste dove actrice die een dergelijke erkenning kreeg.  

The Fault in Our Stars

Auteur: John Green

De auteur neemt ons mee in het jonge brein van Hazel Grace Lancaster, een zestienjarig meisje met longkanker. Tijdens een groepssessie met andere longkankerpatiënten ontmoet ze Gus. Een jongen waarvan de benen zijn geamputeerd vanwege een kwaadaardig bottumor.

Een uniek en ontroerend boek, voornamelijk geschreven voor tieners. Gepubliceerd in 2012 en direct een bestseller. In 2014 is het boek succesvol verfilmd!

Ambers Ezeltje

Auteur: Julian Austwick, Tracy Austwick, Ruth Kelly

Een waargebeurd en hartverwarrmend verhaal over de vriendschap tussen een gehandicapt meisje en een verwaarloosd ezeltje, die voor beiden therapeutisch blijkt uit te pakken.

Wonderkind

Auteur: Sanne Kloosterboer

In 2005 bevalt Sanne Kloosterboer van een gezonde dochter, Yaël. Al gauw blijkt dat Yaël zich niet normaal ontwikkelt. Als ze twee is, wordt duidelijk dat ze epilepsie heeft. Een jaar later komen daar de diagnoses autistisch en ernstig verstandelijk beperkt bij. De klap is groot.

In de jaren erna leert Sanne met vallen en opstaan, wennen aan het idee dat Yaël, met haar verstandelijk beperking, altijd een klein meisje zal blijven en nooit een zelfstandig leven zal kunnen leiden. Langzaam leert ze berusten in Yaëls...

Zondagskind

Auteur: Judith Visser

Een autobiografische roman over een autistisch meisje dat haar eigen weg vindt in het leven. Jasmijn Vink praat niet, maar wel met haar hond. En met Elvis. Die praten namelijk niet en dat vindt ze fijn. Ze weet namelijk niet wat ze moet zeggen, wat ze bedoelen of wat van haar verwacht wordt. Al deze prikkels zorgen voor onrust in haar hoofd. Ze leert door vallen en opstaan zichzelf en de wereld beter te begrijpen.

Judith Visser heeft deze roman gebaseerd op haar eigen jeugd. Als meisje van 3 kon zij al lezen en schrijven, maar niet praten. Met dieren voelde zij zich veel meer verbonden dan met mensen. Verjaardagsfeestjes waren een hel, zij werd daar letterlijk ziek van. Met Zondagskind heeft zij een prachtige roman geschreven die je als lezer meeneemt naar de wereld van een meisje met Asperger.

Wil je ook eens een inspirerende of ontroerende film kijken die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal? Lees dan ook onze blog 10 films over mensen en hun beperking.