Improving people's lives blog > Inspiratie > 8 bekende mensen die een voorbeeld zijn door het overwinnen van hun handicap

8 bekende mensen die een voorbeeld zijn door het overwinnen van hun handicap

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Als deze bekende mensen met een handicap iets met elkaar gemeen hebben, naast hun professionele succes, is het hun vermogen tot zelfverbetering. De levens van de meeste van hen zijn niet gemakkelijk geweest, juist daarom zijn ze een voorbeeld en inspiratie voor de rest van de samenleving.

1. Frida Kahlo Bekende mensen met een handicap: Frida Kahlo

Frida kreeg in haar jeugd polio en volgens sommige bronnen had ze ook spina bifida (aangeboren afwijking aan het ruggenmerg), wat dysmetrie (coördinatiestoornis) in haar rechterbeen veroorzaakte. Daarnaast werden de problemen met haar ruggengraat verergerd door een ongeluk dat ze kreeg in haar puberteit, waardoor ze haar hele leven lichamelijke problemen bleef houden.

Frida spendeerde een groot deel van haar leven in bed, terwijl ze aan ernstige pijn leed. Desondanks werd ze een van de meest beroemde artiesten ooit en een icoon van de twintigste eeuw.
In 2002 is er is zelfs een biografische film over haar gemaakt en wordt Frida gespeeld door de wereldberoemde Mexicaanse actrice Salma Hayek.

 

2. John NashBekende mensen met een handicap: John Nash

Een ander voorbeeld van een beroemdheid met een handicap die het patroon doorbrak is John Nash. Een Amerikaanse wiskundige met acute paranoïde schizofrenie, die we kennen dankzij de film "A Beautiful Mind".

Nash was zich bewust van zijn ziekte en vocht ertegen. Hij ontwikkelde een succesvolle academische carrière en werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van speltheorie, dat van toepassing is in de economie. Met zijn speltheorie won hij in 1994 de Nobelprijs voor de Economie.

In 2015 kwam John Nash op 86-jarige leeftijd, samen met zijn echtgenote, om het leven bij een tragisch verkeersongeluk.

 

3. Stephen HawkingBekende mensen met een handicap: Stephen Hawking

Theoretisch fysicus, astrofysicus, kosmoloog en uitmuntende wetenschapper. Op 21-jarige leeftijd werd er bij Stephen Hawking ALS gediagnosticeerd. Hij zou nog maar 2 jaar te leven hebben, hij is nu 74 jaar oud.

Stephen Hawking is al meer dan dertig jaar geheel verlamd en gebruikt een spraakcomputer om te kunnen communiceren. Verder heeft hij een elektrische rolstoel die hij bestuurt door middel van lichte bewegingen van zijn hoofd en ogen.

Niks van dit alles heeft hem tegengehouden om zich te ontwikkelen tot een uitzonderlijke onderzoeker en professor. Hij leidt een intens persoonlijk leven dat hem in staat heeft gesteld om zijn ziekte aan de wereld bekend te maken.

Nadat hij een van de meest herkenbare hedendaagse beroemdheden is geworden, werd zijn levensverhaal in de bioscoop vertoond in de film "The Theory of Everything".

 

4. Nick VujicicBekende mensen met een handicap: Nick Vujicic

Nick Vujicic is ook een wereldberoemde bekendheid met een handicap en oprichter van Life Without Limbs, een organisatie voor mensen met lichamelijke handicaps.

Nick werd geboren in 1982 zonder ledematen. Hij werd als kind uitgelachen en gediscrimineerd en heeft geprobeerd om zelfmoord te plegen. Maar in de loop van de tijd leerde hij om zijn eigen potentieel te zien.

Momenteel geeft hij motiverende toespraken over de hele wereld, heeft hij meerdere boeken geschreven en verschijnt hij regelmatig bij talkshows en tv-programma’s. Hij werd heel beroemd door te spelen in de ontroerende korte film "The Butterfly Circus".

 

5. Andrea BoccelliBekende mensen met een handicap: Andrea Boccelli

Tenorzanger, musicus, schrijver en muziekproducer van Italiaanse afkomst. Andrea Boccelli heeft meer dan 75 miljoen platen verkochtover de gehele wereld.

Hij werd geboren met glaucoom (letsel aan de oogzenuw), waardoor hij gedeeltelijk blind was. Dit weerhield hem echter niet om tot zijn 6e pianolessen te nemen.

Toen hij 12 was, werd hij volledig blind nadat hij tijdens een voetbalwedstrijd een klap kreeg. Hij besloot positief te blijven en ging zich volledig op muziek richten, in het bijzonder op zingen. Daarnaast heeft hij ook rechten gestudeerd.

Andrea Boccelli heeft talrijke internationale prestige prijzen gewonnen. Er is zelfs een strand naar hem vernoemd aan de Adriatische kust!

 

6. Michael J. FoxBekende mensen met een handicap: Michael J. Fox

Een van de beroemdste mensen met een handicap is Michael J. Fox. De hoofdrolspeler van "Back to the Future" werd in 1991, toen hij pas 29 jaar oud was en zijn carrière op zijn hoogtepunt stond, gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson.

Er werd hem verteld dat hij het toneel zou moeten verlaten, maar hij stopte niet met acteren. Hoewel het in het begin niet makkelijk voor hem was om zijn ziekte te accepteren (hij leed aan depressie en alcoholisme), is hij in het laatste decennium niet gestopt met werken. Zijn stichting heeft al $233 miljoen dollar ingezameld voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Na meer dan 25 jaar en terwijl de ziekte in een vergevorderd stadium is, blijft Michael J. Fox zijn instelling van vooruitgang vasthouden.

 

7. Alex ZanardiBekende mensen met een handicap: Alex Zanardi

Na vele jaren meedingen in de Formule 1 kreeg Alex Zanardi in 2001 een ongeluk waarbij zijn beide benen werden geamputeerd. Drie jaar later keerde hij terug naar de racebaan, rijdend in een BMW, waarvoor hij zelf protheses had aangepast.

Hij behaalde vier World Touring Car Championship (WTCC) overwinningen. In 2007 besloot hij zijn sportinspanningen te richten op aangepast fietsen.

De handbike waar de Italiaan op rijdt is door hemzelf ontworpen. Tot nu toe heeft hij vier keer Paralympisch goud (2012 en 2016) en één keer zilver (2016) gewonnen.

 

8. Aaron Fotheringham Bekende mensen met een handicap: Aaron Fotheringham

Naast het feit dat hij een van de meest inspirerende beroemdheden met een handicap is, is Aaron Fotheringham ook een van de beroemdste skaters ter wereld. Zijn specialiteit? Rolstoelskaten (WCMX)!

Tijdens zijn jeugd onderging Aaron verschillende mislukte heupoperaties die hem ertoe dwongen om permanent een rolstoel te gebruiken. Toch ging hij door met het uitoefenen van de sport waar hij een passie voor had, door deze aan te passen aan zijn handicap.

In 2005 voerde Aaron Fotheringham een grote sprong uit met een draai van 180º en in 2006 maakte hij de eerste salto in de rolstoelgeschiedenis. Zijn prestaties en uitdagingen zijn vanaf die tijd een voorbeeld voor honderden mensen geworden.

 

Dit zijn een aantal van de bekendste persoonlijkheden op internationaal niveau en met de beroemdste verhalen over vooruitgang, maar elke dag zijn er veel soortgelijke verhalen in onze omgeving die we niet kennen.

Het hebben van de juiste hulpmiddel kan het verschil maken! Bekijk eens ons assortiment van lichtgewicht rolstoelen, sportrolstoelen en elektrische rolstoelen op onze website.