Improving people's lives blog > Maart 2020 > 10 films over mensen en hun beperking

10 films over mensen en hun beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Er is niets zo mooi als een inspirerende film te kijken. Je kan je eigen gedachtes laten lopen, even inleven in het leven van een ander, geïnspireerd en geraakt worden.

In deze blog hebben we het over 10 inspirerende films over mensen en hun handicap. Vrijwel alle films zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het goede acteerwerk van de (hoofdrol)spelers zorgen dat de personages authentiek overkomen.

Er zijn ook een aantal Nederlandse films over mensen met een beperking. Deze laten zien dat de meeste kwesties die mensen met een beperking ervaren universeel zijn, maar dat er toch ook wel een typisch Nederlands aspect is.

Welke films heb jij al gezien? Welke zijn je favorieten?

Misschien inspireren deze films je wel om iets te doen, die stap te nemen die je voorheen nog niet durfde te maken. Of het geeft je een beter beeld over waar mensen met een beperking tegen aanlopen en wat zij moeten overwinnen. Maar het zal je zeker een mooie filmavond opleveren!

1. Rain Man (1988)

De klassieker Rain Man heeft vele awards ontvangen, waaronder Oscars voor beste film en beste acteur (Dustin Hofmann).

Als de vader van de yuppie Charlie overlijdt, erft hij een oldtimer en een rozentuin, terwijl al het geld is nagelaten aan zijn broer van wiens bestaan hij niet wist.
Raymond is autistisch met het savantsyndroom; hij heeft een fotografisch geheugen en kan eenvoudig de lastigste wiskundeopgaven oplossen, maar heeft lage sociale vaardigheden en geen besef van geld.

Charlie is woedend en ontvoert Raymond uit zijn verzorgingshuis. Hij neemt Raymond mee naar Los Angeles met het idee hem te dwingen de erfenis aan hem te overhandigen, maar de trip leidt ertoe dat de twee elkaar leren te waarderen.

De film laat zien dat mensen met zwaar autisme op hun best zijn door middel van persoonlijke aandacht en door dit contact de persoon met autisme beter leren kennen en begrijpen.

Dat aan het eind van de film Raymond toch terugkeert naar het verzorgingshuis laat zien dat, ondanks de waardevolle band en persoonlijke groei, autisme niet weggaat of dat het kan worden genezen met liefde en warmte.

2. My Left Foot (1989)

My Left Foot is gebaseerd op een autobiografisch verslag van de Ierse schilder en schrijver Christy Brown (1932-1981) die, getroffen door hersenverlamming (cerebrale parese), er toch in slaagde alle barrières te doorbreken en te integreren in de maatschappij dankzij zijn doorzettingsvermogen.

De acteur Daniel Day-Lewis won een Oscar voor deze rol die de handicap laat zien zonder de tegenslagen te verbloemen. In de film wordt ook de hoop getoond die ervoor zorgt dat de personage doorzet en ondanks zijn beperking als 'normaal' word gezien.

3. Born on the Fourth of July (1989)

Born on the Fourth of July volgt het leven van Vietnam veteraan en anti-oorlogsactivist Ron Kovic. Hij overleeft de Vietnam oorlog maar komt terug in een rolstoel en zal nooit meer kunnen lopen. Hij wilt bij terugkomst mensen overtuigen van de waanzin van de oorlog, maar stuit op onbegrip en haat.

De film toont hoe het hoofdpersonage niet alleen worstelt met geaccepteerd worden door anderen, maar vooral zijn eigen acceptatie van zijn handicap. Hij heeft een moeilijke periode vol ontkenning, maar wanneer hij zijn situatie accepteert zoals het is, is hij in staat een waardevol leven op te bouwen en weer een plek in de wereld te vinden.

4. The Intouchables (2011)

Intouchables is een Franse film gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de vriendschap tussen de geheel verlamde aristocraat en schrijver Philippe Pozzo di Borgo en zijn verzorger Driss, een jonge ex-misdadiger uit de buitenwijk van Parijs.

Deze film brengt komedie en drama samen en laat zien hoe de personages van elkaar leren en elkaar helpen. Het benadrukt hoe belangrijk het is om als 'normaal' persoon gezien en behandelt te worden, in plaats van iemand met een beperking.

Intouchables kreeg uitstekende recensies over de hele wereld en het was een cultureel fenomeen in Frankrijk.

5. The Sessions (2012)

The sessions is een goed voorbeeld van hoe een handicap op het grote scherm kan worden ontdaan van dramatisering. Het vertelt het verhaal van de schrijver en journalist Mark O'Brien, die zijn hele leven in een ijzeren long ligt en niet langer als maagd door het leven wil gaan.

Het script richt zich op het schrijfproces van een van zijn essays On Seeing a Sex Surrogate, gepubliceerd in het tijdschrift Sun in 1990, dat zich bezighoudt met kwesties met betrekking tot seks en handicaps.

Naast de sociale stigmas en praktische barrières die mensen met een handicap ervaren rond sex, worden ze ook vaak als aseksueel gezien.

The sessions werd geprezen voor het weerleggen van de mythe dat mensen met een handicap niet geïnteresseerd zijn in seks of niet in staat zijn seksualiteit tot uitdrukking te brengen.

6. The Diving Bell and the Butterfly (2007)

The Diving Bell and the Butterfly laat zien dat mensen die niet spraakzaam lijken, innerlijk nog een volle beleving kunnen hebben en dat zij door toewijding en doorzettingsvermogen geholpen kunnen worden zich te uiten.

De film vertelt het verhaal van Jean-Dominique Bauby, hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle die, nadat hij eind 1995 werd getroffen door een beroerte, alleen nog zijn linkerooglid kan bewegen.

Een fysiotherapeute met engelengeduld ontwikkelt een methode die het hem mogelijk maakt te communiceren. Ze ontwikkelt een speciaal alfabet dat begint met de letters die het meest voorkomen in de Franse taal; als zij de letter opleest die Bauby bedoelt, knippert hij met zijn oog.
Zo lukt het Bauby, letter voor letter, het boek Le Scaphandre et le Papillon ('het duikpak en de vlinder') te schrijven en te publiceren.  

The Diving Bell and the Butterfly is een aangrijpend verhaal over isolatie. Het is ontroerend maar niet sentimenteel, wrang maar niet wreed.

Le Scaphandre et le Papillon werd genomineerd voor meerdere Oscars en won meer dan veertig andere prijzen, waaronder Golden Globes voor beste regie en beste niet-Engelstalige film.

7. The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything is gebaseerd op de memoires Travelling to Infinity: My life with Stephen, waarin zijn ex-vrouw Jane Hawking vertelt over haar huwelijk met wetenschapper Stephen Hawking die aan de ongeneeselijke spierziekte ALS lijdt.

De film is een intiem portret van Hawking’s leven. Het toont de zware weg van de schok van diagnose, de langzame voortgang van de ziekte en hoe de relatie met zijn vrouw Stephen hielp niet moedeloos te worden, maar door te zetten en het beste uit het leven te halen.

8. Still Alice (2014)

Still Alice is gebasseerd op Lisa Genova's roman uit 2007. De film beschrijft de ervaring van Alice Howland, een hoogleraar universiteitspsychologie die lijdt aan jongdementie, een variant van de ziekte van Alzheimer die op jongere leeftijd begint.

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Alice. Dit betekent dat jij als kijker haar verlies van eigenbesef zelf doormaakt naarmate de ziekte vordert.

Lisa, een voormalig neurowetenschapper, beweert dat dit soort verhalen ontbreekt in de literatuur over Alzheimer. "We hebben dingen geschreven door de zorgverleners, door de artsen, door de maatschappelijk werkers, maar hoe zit het met de persoon die het echt heeft?" Dit maakt het een integer en persoonlijk portet.

De film won 34 filmprijzen en de meeste prijzen waren voor de actrice Julianne Moore voor “Beste vrouwelijke hoofdrol”.

9. Adios Amigos (2016)

Adios Amigos gaat over drie jongens met een beperking die net als iedere andere twintiger wel eens met iemand naar bed willen. Ze vertrekken met een busje en met een knorrige verzorgster Lub naar Salou om eens flink los te gaan.

De film stelt met humor de issues aan de kaak die jongeren met een handicap ervaren. Zo regelen de jongens de vakantie in het geheim, omdat hun ouders het helemaal niet zien zitten.
Losgerukt uit hun vertrouwde omgeving worden de jongens echter geconfronteerd met hun afhankelijkheid en blijkt dat ze met harde humor hun diepste angsten niet kunnen verdoezelen.

Leuk om te weten is dat Sunrise Medical een steentje heeft bijgedragen aan deze film. De rolstoelen die je in de film ziet, zijn de Quickie Puma 40 en de Breezy Exigo!

10. Debiel – wie is hier nu gek? (2015)

Debiel is het regiedebuut van actrice en theatermaakster Dewi Reijs. De film gaat over Yildiz, een meisje met een verstandelijke beperking dat terecht komt op de catwalk van een grote modeshow. Op die dag gaat haar grootste wens in vervulling.

Bijzonder aan deze film is dat naast het verbeelden van de belevingswereld van een meisje met een beperking, de hoofdrol wordt gespeeld door de 26-jarige Rahima Güngor die zelf een verstandelijke beperking heeft.

Het is voor het eerst dat iemand met een verstandelijke beperking de hoofdrol speelt in een Nederlandse film.

Films zijn niet alleen een geweldige bron van entertainment, maar de verhalen kunnen vaak ook inspirerend zijn.

Meer films over mensen en hun beperking

Naast deze 10 inspirerende films zijn er nog veel meer films over mensen en hun beperking die je niet onberoerd zullen laten.

Hieronder een klein overzicht: