Consumenten Support / Veelgestelde vragen / Allround rolstoelen

Allround rolstoelen

We hebben antwoorden gevonden voor:

De totale breedte van je rolstoel vind je in de gebruikershandleiding. Belangrijk om te weten als het om handbewogen rolstoelen gaat, is dat de totale breedte snel toeneemt wanneer de achterwielen in camber staan. Zo wordt een rolstoel met 6 graden camber en 24” achterwielen 80 mm breder dan een rolstoel met 0 graden camber.

Camber is de hoek van de achterwielen van de rolstoel ten opzichte van de grond. Standaard staan de achterwielen in een hoek van 90 graden ten opzichte van de grond, dus de camber meting is 0. Een camber (meestal gezien bij sportrolstoelen) past de hoek van de achterwielen naar binnen aan, zodat ze makkelijker zijn vast te pakken - wat helpt bij het manoeuvreren van de rolstoel met minder kracht.

De keuze van de wielmaat van je achterwielen is afhankelijk van je situatie en gebruik. Ga jezelf hoepelen/ trippelen of word je geduwd. Wanneer je geduwd wordt dan heb je kleine achterwielen nodig, ga je jezelf voortbewegen dan heb je grotere achterwielen nodig.

Lichtgewicht rolstoelen worden gemaakt van lichtgewicht aluminium of titanium. Daarom zijn ze aanzienlijk lichter en makkelijker voort te bewegen dan een standaard rolstoel. Ideaal voor mensen die van een actieve lifetyle houden. Lichtgewicht rolstoelen bieden ook meer aanpassingen en zijn makkelijker te personaliseren.

Wij bieden verschillende soorten handbewogen rolstoelen aan: ultra-lichtgewicht rolstoelen voor kinderen en volwassenen, lichtgewicht rolstoelen voor kinderen en volwassenen, sportrolstoelen, kantelrolstoelen voor kinderen en volwassenen en standaard rolstoelen.

Kantelrolstoelen zijn ontworpen om aan verschillende positioneringsbehoeften te voldoen. De zitting kan bijvoorbeeld makkelijk achterover gekanteld worden. Daardoor zijn dit soort rolstoelen uitermate geschikt voor oudere rolstoelgebruikers en gebruikers die veel moeten rusten in de rolstoel.

Bij een vouwframe rolstoel kunnen zowel het linkerdeel als het rechterdeel van de rolstoel naar elkaar toe bewogen worden. Op die manier klappen ze makkelijk in en zijn ze eenvoudig te vervoeren.

Het huren van een rolstoel wordt vaak tot een bepaald aantal weken vergoed. Het kopen van een rolstoel wordt (deels) vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) via je gemeente of via een PGB dat je van je gemeente en zorgverzekeraar ontvangt. Zit je in een Wlz instelling dan word je rolstoel (deels) vergoed via de Wlz. Het CIZ bepaalt hiervoor de je indicatie.

De bandenkeuze is afhankelijk van het gebruik van de rolstoel en zijn omgeving. Er zijn drie categorieën: luchtbanden, massieve banden en lekvrije banden. Over het algemeen zal een actieve rolstoelgebruiker altijd de voorkeur geven aan een luchtband omdat deze meer comfort, precisie en betere rijprestaties biedt. Ze moeten wel regelmatig onderhouden worden. Massieve banden hebben bijna geen onderhoud nodig en gaan eigenlijk de hele levensduur van de rolstoel mee. Echter rijden ze een stuk minder comfortabel dan luchtbanden. Lekvrije banden hebben een extra bescherming tegen lekrijden. Lekrijden is nog steeds mogelijk, maar zal veel minder vaak voorkomen. Daarnaast rijden deze banden bijna net zo licht als luchtbanden.

De druk is afhankelijk van het type band. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie.

We raden aan om jouw rolstoel elk jaar te laten onderhouden door een erkende dealer van Sunrise Medical. Voor jouw veiligheid moet de rolstoel regelmatig worden gecontroleerd. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie.

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie over het wijzigen van instellingen van jouw rolstoel.

Een standaard rolstoel wordt meestal tijdelijk of incidenteel gebruikt, zoals na een beenblessure of bij het verplaatsen van een patiënt. Deze zijn vaak vrij eenvoudig van ontwerp en zijn minder instelbaar.