Improving people's lives blog > Maart 2018 > De Paralympische Winterspelen: heb jij deze sporten al uitgeprobeerd?

De Paralympische Winterspelen: heb jij deze sporten al uitgeprobeerd?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

In het Zuid-Koreaanse PyeongChang worden van 9 t/m 18 maart de twaalfde Paralympische Winterspelen gehouden. Op het programma staan zes sporten: alpineskiën, biatlon, langlaufen, ijshockey, curling en snowboarden.

Sinds het jaar 1976 worden de Paralympische Winterspelen kort na de Olympische Winterspelen gehouden. Para-skiën was de eerste officiële discipline. Door de jaren heen zijn para-biatlon, para-ijshockey, rolstoelcurling en para-snowboarden officieel erkend als Paralympische sporten. Omdat de Winterspelen relatief jong zijn, komen er nog steeds disciplines bij. Zoals voor de Paralympische Winterspelen in Beijing in 2022, waar bobsleeën aangekondigd is als een nieuwe discipline.

Hoe het allemaal begon

Als je denkt aan de Winterspelen, dan denk je zeker als eerste aan skiën. Atleten met een beperking kunnen hun vaardigheden testen in een breed scala aan disciplines:

  • slalom/reuzeslalom
  • snowboarden
  • langlaufen
  • biatlon

In tegenstelling tot de Paralympische Zomerspelen mogen aan deze discipline alleen sporters met lichamelijke beperkingen meedoen.

Para-alpineskiën

Para-alpineskiën was de eerste officiële discipline tijdens de Paralympische Winterspelen in 1976, die gehouden werden in Örnsköldsvik, Zweden. Deze sport is ooit ontwikkeld voor gewonde veteranen na terugkomst uit de Tweede Wereldoorlog.

In 2006 zijn de volgende drie deelnamecategorieën vastgesteld:

  • zittend
  • staand
  • mensen met een visuele beperking

Afhankelijk van de categorie worden er verschillende hulpmiddelen gebruikt. Mensen met een visuele beperking hebben bijvoorbeeld een gids die met hen mee skiet en hen mondelinge aanwijzingen geeft. Dwarslaesiepatiënten die meedoen zitten in een slee-type ski, ook wel monoski genoemd. Hun skistokken zijn speciaal aangepast aan hun lengte en helpen om over het terrein te manoeuvreren. Afhankelijk van de ernst en het type beperking krijgen atleten een van de verschillende klassen toegewezen.

De verschillende onderdelen van para-alpineskiën zijn:

  • afdaling (Koningsnummer)
  • Super G (Super Giant Slalom)
  • combinatie (afdaling + speciale slalom)
  • reuzenslalom
  • slalom

Tijdens de afdaling worden er wel snelheden bereikt van 100 km/u!

Para-snowboarden

Deze nieuwste toevoeging aan de Paralympische Winterspelen werd voor het eerst gezien in 2014 in Sotsji, Rusland. Alleen sporters met een lichamelijke beperking mogen hieraan deelnemen.

Er bestaan nu twee categorieën:

  • voor mensen met een handicap in de bovenste ledematen
  • voor mensen met een handicap in de onderste ledematen

Het wordt momenteel samen georganiseerd met World Para Snowboard. De regels en competitie gedeelte bevinden zich nog in de beginfase van de ontwikkeling.

Para-langlaufen

Net als bij para-alpineskiën, kunnen sporters in verschillende categorieën deelnemen: zittend, staand of met een geluidsgids. Net als bij langlaufen, moeten de deelnemers bij para-langlaufen ook binnen een bepaalde tijd een bepaalde afstand skiën. Om de prestaties van de atleten eerlijker te beoordelen, heeft het Internationale Paralympische Comité (IPC) een percentagesysteem geïntroduceerd.

Met behulp van een wiskundige formule worden de startklasse en de tijd van het skiën in beschouwing genomen. Het resultaat wordt daarna vergeleken met de resultaten van de andere deelnemers. Na elk skiseizoen controleert het IPC of de formule voor het volgende jaar moet worden aangepast.

Para-biathlon

Eind jaren 80 is er een andere variant van langlaufen geaccepteerd als Paralympisch discipline: para-biatlon. De atleten moeten bij deze sport niet alleen een bepaalde afstand skiën, ze moeten ook op doelen schieten met een geweer. Om dit te kunnen doen, moet je over veel uithoudingsvermogen beschikken.

Mensen met visuele beperking mogen ook meedoen aan deze sport. Op de schietbaan wordt het geweer ondersteunt met een laserstraal en geluidssignalen. Wanneer de laserstraal dichterbij het doel komt verandert het geluidssignaal naar een hogere toon.

Para-ijshockey

Para-ijshockey is een van de twee teamsporten die zijn erkend als een Paralympische sport en werd in 1994 voor het eerst gespeeld. Net als bij ijshockey is para-ijshockey een snelle en intensieve sport die fysiek veeleisend kan zijn voor de deelnemende atleten. Momenteel mogen alleen sporters met een beperking in de onderste extremiteiten deelnemen. Sinds de Paralympische Winterspelen in 2010 in Vancouver kunnen vrouwen ook deelnemen, maar para-ijshockey blijft een door mannen gedomineerd sportdiscipline.

Rolstoelcurling

Rolstoelcurling is de tweede teamsport die wordt erkend als een Paralympisch discipline. Atleten die een rolstoel nodig hebben vanwege hun handicap mogen meedoen. Er bestaat geen verdere classificatie op basis van type en ernst van de handicap. Rolstoelcurling werd geïntroduceerd tijdens de Paralympische Winterspelen van 2006.

In tegenstelling tot skiën of ijshockey vereist recreatief rolstoelcurling geen speciale uitrusting. Als je je rolstoel goed onderhoudt, dan kan je gewoon deelnemen aan deze sport. Om je te stabiliseren tijdens het loslaten van de steen, houden je teamgenoten je vast. Om de steen te bewegen, gebruik je een telescoopachtige stick die bevestigd wordt aan de steen.

Anders dan bij Olympisch curling, is het niet toegestaan om de koers van de steen te veranderen na het loslaten. De atleet moet dus heel precies op het doel richten.

Op de webite van de World Curling Federation staan interessante video’s over rolstoelcurling.

Team NL in PyeongChang

Voormalig rolstoeltennisster en TeamSunrise ambassadrice Esther Vergeer is mee naar de Paralympische Winterspelen van PyeongChang als chef de mission van de Nederlandse equipe. Zij zal Team NL, dat bestaat uit negen sporters, begeleiden naar hopelijk een aantal medailles!

Ben jij benieuwd hoe Team NL het gaat doen in Zuid-Korea? Dan kan je ze volgen via Facebook of Instagram en de wedstrijden zijn ook live te zien via de website van de NOS.

Ontdek meer sporten op onze blog

Natuurlijk zijn er meer aangepaste sporten. Nieuwsgierig naar welke dat zijn? Lees dan ook onze andere sportblogs. Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Sunrise Medical nieuws? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

En ben je op zoek naar de juiste (sport)rolstoel, kijk dan zeker ook eens op onze website. Je hoeft echt geen professionele atleet te zijn om te kunnen sporten!