Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Belangrijke zaken voor het reizen met een rolstoel per vliegtuig

Belangrijke zaken voor het reizen met een rolstoel per vliegtuig

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Of je nu een stedentrip aan het plannen bent, een bezoek aan familieleden of een strandvakantie, de feiten kennen over vliegen met een rolstoel kan je reis veel vlotter laten verlopen. Hier zijn een aantal tips:

Alle vliegtuigmaatschappijen bieden stoelen aan voor mensen met een beperkte mobiliteit. De ondersteuning en het aantal aangeboden zitplaatsen en vervoersvoorwaarden verschillen vaak per maatschappij en type vliegtuig.
Check dus altijd de website van de luchtvaartmaatschappij voordat je je vlucht boekt, om zeker te zijn of zij voldoende faciliteiten bieden om jou een comfortabele reis te garanderen.

Als je met je rolstoel gaat reizen, reserveer dan ruim van tevoren en bel rechtstreeks met de luchtvaartmaatschappij om al je behoeften uit te leggen, met betrekking tot:

  • Inchecken
  • Veiligheidscontroles
  • Persoonlijke ondersteuning op het vliegveld
  • Aan boord gaan
  • Beschikbaarheid van extra diensten en bijbehorende kosten

Assistentie op het vliegveld bij vertrek

Sinds 2008 verlenen Europese luchthavens assistentie aan passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit. Dit is meestal gratis, maar er kunnen uitzonderingen zijn. Als je van plan bent om in een rolstoel te reizen, is het verstandig om 48 uur voor vertrek contact op te nemen met de luchthaven. Als je de luchtvaartmaatschappij al op de hoogte hebt gebracht, geven zij dit meestal meteen door aan de luchthaven.

Rolstoelgebruiker en vriendin samen op het vliegveld.

De hulpdienst bevindt zich op het vliegveld, waar het personeel de passagier tijdens elk stadium vergezelt en begeleidt. Van inchecken, naar beveiliging, tot het plaatsnemen in het vliegtuig. Als je een familielid hebt meegenomen om je te begeleiden en te helpen, moet de luchthaven hiervan ook op de hoogte zijn, aangezien mensen zonder instapkaart niet helemaal tot aan het vliegtuig mee mogen.

Tot slot zijn de beveiligingsprocedures voor passagiers met een beperkte mobiliteit, die in een rolstoel reizen, over het algemeen hetzelfde als die voor elke andere passagier. Soms moet je rolstoel een speciale controle ondergaan. Als je krukken gebruikt, kan je deze, nadat ze bij de securitycheck zijn gescreend, probleemloos meenemen in het vliegtuig.

Hoe en wanneer moet ik mijn rolstoel inchecken?

Als je van plan bent om met je rolstoel te reizen, kan je deze gebruiken op het vliegveld tot aan het moment van inchecken. Vanaf daar zal de luchtvaartmaatschappij je een andere rolstoel geven. Wanneer je op je bestemming aankomt, zal het personeel van het vliegveld je weer begeleiden naar de kofferband waar je je rolstoel kan ophalen.

Of je rolstoel mee aan boord mag, hangt af van bepaalde factoren. Elke luchtvaartmaatschappij heeft bepaalde voorwaarden, beperkingen voor gewicht en grootte voor het meenemen van rolstoelen aan boord, waarbij sommige maatschappijen zelfs om de gebruikershandleiding vragen. Je kan hier de richtlijnen van een paar luchtvaartmaatschappijen bekijken:

Speciale assistentie op beide luchthavens

Er kunnen verschillende toegangspunten op het vliegveld zijn voor assistentie. Dus bel van tevoren om te weten bij welke je moet zijn. Luchthavenmedewerkers zullen je tijdens elk stadium van de luchthavenprocedure begeleiden, totdat je het vliegtuig bereikt. Je kan bij de luchtvaartmaatschappij navragen welke begeleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn bij aankomst op de plaats van bestemming. Zo ben je goed geïnformeerd over de mogelijkheden wanneer je landt.

Rolstoelgebruiker aan het bellen op het vliegveld.

Over het algemeen worden er geen extra kosten berekend voor assistentie, maar zoals gezegd heeft elk vliegmaatschappij zijn eigen richtlijnen voor het aan boord nemen van rolstoelen. Wat we sowieso in alle gevallen aanraden, is dat je bevestigt krijgt dat alles in orde is voor je reis, voorafgaand aan het inchecken van je rolstoel.

Advies voor het inchecken

Reizen per vliegtuig met een handbewogen rolstoel

Als je een handbewogen rolstoel met opvouwbaar frame hebt, kan je deze eenvoudig inklappen om in te checken bij de incheckbalie. Net zoals je dit doet met je andere ruimbagage.
Als je een handbewogen rolstoel met een vastframe hebt, dan kan deze meestal zonder problemen worden ingecheckt. Maar het is raadzaam om minstens 48 uur voor vertrek, of nog beter op het moment van de boeking contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Handbewogen rolstoel opgevouwen voor transport.

Reizen per vliegtuig met een elektrische rolstoel

Losse onderdelen zoals accu’s moeten meestal worden verwijderd. Maar het is raadzaam om vooraf het beleid van de luchtvaartmaatschappij te controleren, vooral als je met een elektrische rolstoel reist die droge cel, lithium of gel accu's bevat. Het is ook aan te raden om de stroomkabel en de bedieningsknop te verwijderen en mee te nemen in je handbagage. Je moet je elektrische rolstoel in de vrijloop modus laten staan, zodat het personeel van het vliegveld de rolstoel makkelijk kan verplaatsen.

Reizen per vliegtuig met een scootmobiel

Als je een scootmobiel meeneemt, moet iemand deze tot aan het vliegtuig rijden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de accu’s. Op het vliegveld hebben ze hier geen gereedschap voor. Het is raadzaam om afneembare accessoires, zoals een mand en zitkussen van je scootmobiel te verwijderen en mee te nemen in je bagage, dit om beschadiging en/of diefstal te voorkomen. Maak om dezelfde reden ook de sleutels met een kabel aan je scootmobiel vast.

Let op! Er is vaak maar plaats voor één scootmobiel of elektrische rolstoel in het vliegtuig dus meld uiterlijk 48 uur voor vertrek dat je met één van deze twee mobiliteitshulpmiddelen reist.

De reis

Hoewel het afhankelijk is van de maatschappij, gaan passagiers met verminderde mobiliteit meestal als eerste aan boord en verlaten ze het vliegtuig als laatste. Speciaal gereserveerde zitplaatsen bevinden zich meestal in de eerste paar rijen, vlakbij het raam en gemakkelijk toegankelijk voor het cabinepersoneel. Als er geen passagiersbrug is, zullen vliegvelden vaak gebruik maken van voertuigen die speciaal uitgerust zijn met een platform. Dit maakt het mogelijk om aan en van boord te gaan van het vliegtuig.

Sluit een verzekering af

Een laatste advies als je met je rolstoel wilt reizen: als je het ticket koopt, controleer dan eerst of je reisverzekering je mobiliteitshulpmiddel dekt. Het kan zo zijn dat je een extra dekking nodig hebt of een ​​specifieke declaratie moet indienen om geld terug te krijgen in het geval van verlies of schade aan je mobiliteitshulpmiddel. Om onvoorziene ongevallen te vermijden en optimaal van je reis te kunnen genieten, kan je de mogelijkheid overwegen om een rolstoel of scootmobiel op je bestemming te huren, in plaats van deze mee te nemen.

Geïnteresseerd in het maken van een citytrip in de nabije toekomst, de beste reisplannen voor mensen met een beperking of ontdekken welke wereldsteden het meest rolstoelvriendelijk, deze en nog veel meer blogs zijn binnenkort bij ons te lezen!