Improving people's lives blog > Senioren > 5 stappen voor het afstellen van jouw rollator

5 stappen voor het afstellen van jouw rollator

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Een rollator geeft je stabiliteit en steun tijdens het lopen. Daarom is het heel belangrijk dat deze goed is afgesteld en je een juiste loophouding hebt. Het komt nog vaak voor dat een rollator niet op de juiste hoogte staat. Dit is niet ergonomisch en zorgt voor een verkeerde lichaamsstand. Door deze verkeerde loophouding kan je vervelende klachten krijgen. Daarnaast is een verkeerd afgestelde rollator ook een stuk onveiliger. Om optimaal gebruik te maken van jouw rollator, moet je deze goed instellen. Daarom nemen wij stap-voor-stap met je door hoe je dit makkelijk zelf of samen met iemand kan doen.

Een rollator afstellen in 5 stappen

Stap 1: Ga achter de rollator staan

Ga zo dicht mogelijk achter de rollator staan. Plaats je voeten in het midden van de achterwielen. Denk er hierbij aan dat je goed rechtop staat. Laat eventueel iemand meekijken om te bepalen of je goed achter de rollator staat.

Stap 1: Ga achter de rollator staan.

Stap 2: Ontspan je armen

Laat je armen losjes langs je lichaam hangen. Het is belangrijk dat je hierbij zoveel mogelijk ontspant. Dit is namelijk de houding die je moet hebben tijdens het lopen. Zwiep je armen zachtjes heen en weer, om een goed idee te krijgen van de ideale hoogte van de rollator

Stap 2: Ontspan je armen.

Stap 3: Stel de handgrepen op polshoogte

Wanneer je armen ontspannen zijn, moeten de handgrepen afgesteld worden ter hoogte van je polsen. Let op dat de handvatten niet te hoog staan, want dit kan voor nek en schouderklachten zorgen. Wanneer de grepen te laag zijn afgesteld, loop je te ver van de rollator vandaan. Dit geeft onvoldoende steun en daardoor is deze loophouding zelfs gevaarlijk.

Stap 3: Stel de handgrepen op polshoogte.

Stap 4: Test de nieuwe hoogte

Wanneer de rollator opnieuw is afgesteld, is het raadzaam om de hoogte even te testen. Moet je voor de juiste houvast te ver naar voren buigen? Dan staat de rollator niet optimaal afgesteld. Je armen moeten licht gebogen zijn wanneer je overeind staat en de grepen vasthoudt. Laat iemand controleren of je goed rechtop loopt.

Stap 4: Test de nieuwe hoogte.

Stap 5: Stel de geheugenfunctie in

Met de klem blijft de rollator na het bijstellen op de ideale hoogte. Hierdoor ben je altijd verzekerd van de juiste stand. Deze geheugenfunctie installeer je als volgt:

  1. Bekijk de stand van de ideale hoogte die je in stap 3 en 4 hebt bepaald
  2. Schroef de klem los
  3. Zet de de klem vast op de gewenste hoogte
  4. Plaats de stang terug en schroef deze weer vast

Stap 5: Stel de geheugenfunctie in.

Er zijn ook handige rollator instructievideo's beschikbaar over het instellen en gebruiken van onze GEMINO rollators. Zo kan je met vertrouwen en veel plezier op pad gaan met jouw GEMINO rollator.